Cacialmale chinezeşti cu aport occidental la Congresul de Transplantologie din Hong Kong

Hong Kong-ul devine scena unui scandal internaţional privitor la acuzaţii legate de jaful de organe din puşcăriile Chinei. Zboară acuzaţii despre cooperarea dintre conducerea Societăţii pentru Transplanturi şi spitale care execută oameni pentru organele lor
(De la st la dr) Jeremy Chapman şi Philip O’Connell, fostul şi, respectiv, actualul preşedinte al Societăţii pentru Transplanturi şi Jose Núñez de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în Hong  Kong, 19 august 2016.
(De la st la dr) Jeremy Chapman şi Philip O’Connell, fostul şi, respectiv, actualul preşedinte al Societăţii pentru Transplanturi şi Jose Núñez de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în Hong Kong, 19 august 2016. (Sun Mingguo/Epoch Times)

Ceea ce ar fi trebuit să fie o sărbătorire a reformei sistemului de transplant de organe în China s-a transformat într-o controversă şi într-un conflict.

După ce autorităţile chineze au promis că îşi vor revizui sistemul de transplanturi începând cu 1 ianuarie 2015 – dată la care ar fi trebuit ca de la niciun deţinut executat să nu se mai recolteze organe, conform promisiunilor oficialilor chinezi – liderii mondiali ai transplanturilor au aranjat să îşi desfăşoare conferinţa bienală în Hong Kong, ca o modalitate de susţinere a angajamentului luat de regimul comunist chinez pentru etică şi transparenţă.

Dar, pe măsură ce a devenit tot mai clar faptul că nu este iminentă nicio schimbare în politica, practica sau legea chineză, liderii transplanturilor au început să îşi retragă suportul.

La o conferinţă de presă desfăşurată în 19 august, Philip O’Connell, preşedintele Societăţii pentru Transplant (TTS), organizaţia mondială de monitorizare a industriei transplanturilor, care a găzduit conferinţa în Hong Kong, şi Jeremy Chapman, preşedintele comitetului pentru programe, au respins ideea că în China are loc o reformă.

“Trebuie să vă spun că persistă, în multe aspecte, un sentiment adânc de neîncredere cu privire la programele chineze pentru transplant”, a declarat O’Connell, citând comentarii care fuseseră deja prezentate autorităţilor chineze. “Este important să înţelegeţi că, de fapt, comunitatea globală este îngrozită de aceste practici, la care aţi aderat în trecut”.

El a adăugat: “Mulţi oameni din comunitatea globală nu sunt convinşi de faptul că Beijingul s-a schimbat”.

Cu toate avertismentele lui O’Connell, cu o zi înainte, mass media chineză raporta cu entuziasm că reformele Chinei au fost de fapt bine primite. “Cercetătorii consideră că organizarea unei sesiuni speciale pentru transplanturile de organe în China demonstrează faptul că lumea transplanturilor chineze a fost într-adevăr acceptată de Societatea pentru Transplanturi”, a declarat Ta Kung Pao, un ziar pro-comunist din Hong Kong.

“Ei spun asta, dar adevărul este altul”, a răspuns O’Connell la o conferinţă de presă după ce un reporter a citat paragraful respectiv.

Primul indiciu al controversei a fost observat cu o zi înainte, în 18 august, în timpul unui “seminar de absolvire” la care nu s-a permis participarea presei internaţionale. Chirurgi chinezi de top în domeniul transplanturilor au discutat despre aşa-zisele reforme care aparent ar prinde rădăcini în China, declarând că se pregăteşte o “nouă eră a transplanturilor” .

De fapt, acest seminar a fost folosit de mass media chineză ca o dovadă că sistemul chinez al transplanturilor a fost acceptat de societatea internaţională. Totuşi, ceea ce a avut loc în timpul seminarului este foarte diferit faţă de ceea ce a afirmat presa pro-comunistă chineză.

Conform unui participant la seminar, un controversat chirurg chinez specializat în transplanturile de ficat, Zheng Shusen, trebuia să susţină un discurs despre o "nouă eră a transplanturilor de ficat" în China. Totuşi, locul său a fost luat de un alt chirurg, Sun Shiyong, care a fost chemat să prezinte subiectul.

Totuşi, Zheng s-a ridicat în picioare şi s-a urcat pe podium, conform participantului la seminar. La cinci minute după ce s-a aşezat din nou la locul său, Zheng a părăsit sala unde avea loc seminarul.

După finalizarea discursurilor, Jeremy Chapman a declarat cu mânie: “Cineva care a luat cuvântul astăzi şi aici, a prezentat o cercetare care a inclus date de la deţinuţi executaţi. Îl vom raporta guvernului chinez şi nu va mai prezenta niciodată [o lucrare] la conferinţele TTS”, a declarat el, conform participantului. Chapman a mai adăugat că “TTS ia acest lucru foarte în serios”.

Rămâne neclar de ce Zheng a căzut în dizgraţia liderilor TTS. Chapman nu a oferit un răspuns direct când a fost întrebat de un reporter despre acel incident la conferinţa de presă de a doua zi.

Totuşi, s-ar putea ca reacţia lui Chapman să aibă de a face cu identitatea duală a lui Zhen Shusen în China, care a fost adusă în atenţia directorilor TTS de către ziarul Epoch Times în săptămânile de dinaintea conferinţei.

Zheng este preşedintele “Asociaţiei Anti-Cult din China” din provincia Zhejiang, o organizaţie condusă de Partidul Comunist Chinez şi care este însărcinată cu organizarea de campanii de calomnie la adresa mişcării Falun Gong, o şcoală de qigong chineză ai cărei practicanţi, consideră experţii, au fost ucişi în număr mare pentru a li se fura organele.

Zheng ar fi scris o lucrare ştiinţifică care a documentat potrivirea ficaţilor într-un interval de 24 de ore, o dovadă cheie care indică faptul că există o bancă de donatori aranjaţi în funcţie de grupa sanguină şi care aşteaptă să fie supuşi recoltării de organe. Acest lucru subminează explicaţia oficială a autorităţilor chineze cu privire la sursa organelor pentru transplanturi - Beijingul a declarat că organele pentru transplanturi provin, tradiţional, de la deţinuţi executaţi.

Ţinând cont de absenţa unei suprapuneri naturale între transplanturile de ficat şi propaganda anti-Falun Gong, experţii au evidenţiat conexiunile lui Zheng Shusen ca pe o altă indicaţie a legăturilor dintre persecuţia împotriva Falun Gong şi industria chineză a transplanturilor de organe.

De asemenea la conferinţa de presă, Jeremy Chapman a criticat ca fiind “indecent” un recent raport Epoch Times care a atras atenţia asupra legăturilor anterior nedezvăluite între instituţia sa, Spitalul Westmead din Sydney, şi Spitalul Xiangya Nr. 3 din oraşul chinez Changsha. Chapman a declarat că legăturile dintre cele două spitale au fost declarate în mod corespunzător.

Un membru al Comitetului de Etică al TTS şi preşedinte al Societăţii pentru Transplanturi din Israel, dr. Jacob Lavee, este însă de altă părere. Lavee a scris un răspuns la autoapărarea prezentată de Chapman:

“În calitate de membru al Comitetului de Etică al TTS, mă simt ofensat că nici el [Chapman] şi nici dr. Phillip O’Connell, preşedintele TTS, nu au simţit niciodată nevoia fundamental etică de a discuta cu Comitetul de Etică al TTS îndelungata cooperare dintre spitalul lor şi Spitalul din Changsha, despre care se ştie că a folosit organe de la prizonieri executaţi”.

Autorităţile chineze au adoptat poziţii defensive în aceeaşi zi.

În dimineaţa zilei de 19 august, ziarul pro-comunist din Hong Kong Ta Kung Pao a publicat un articol pe o pagină întreagă în care înfiera acuzaţiile privind recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong în China ca fiind “ridicole”.

Wen Wei Po, un alt ziar pro-Partid, a publicat o ştire similară, care pe alocuri foloseşte un limbaj identic. Această copie a ziarului a fost distribuită gratuit la unele staţii de metrou din Hong Kong – aceasta nefiind o formă standard de distribuire a ziarului.

Autorităţile comuniste chineze nu au criticat doar în presă acuzaţia privind recoltarea de organe de la practicanţi Falun Gong, ci au afişat acest mesaj pe numeroase pancarte şi bannere care au fost agăţate de barierele de metal aflate la intrarea în Centrul de Expoziţii şi Convenţii din Hong Kong. Bannerele şi pancartele au fost agăţate de un grup care are legături documentate cu diverse organizaţii ale Partidului Comunist Chinez ce sunt implicate în campania anti-Falun Gong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe