Directorul "Sputnik Moldova", instituţie de propagandă a Kremlinului, expulzat de Chişinău. Moscova ameninţă cu răzbunarea
Directorul agenţiei ruse de stat Sputnik, Vitali Denisov, a fost expulzat din Republica Moldova. O decizie în acest sens a fost luată de autorităţile de la Chişinău, motivând că acesta reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională. Astfel, Vitali Denisov a fost declarat indezirabil în Republica Moldova pentru o perioadă de 10 ani, a anunţat Biroul de Migraţie şi Azil de la Chişinău.
„Un cetăţean rus în vârstă de 56 ani, conform actului emis de către Inspectoratul General pentru Migraţie, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de zece ani. Conform procedurilor persoana a fost îndepărtată sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova.
Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informaţională a ţării noastre”, se arată în comunicatul de presă al Biroului de Migraţie şi Azil.
Conform art. 55 a Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, o persoană poate fi declarată indezirabilă dacă a desfăşurat, desfăşoară ori în privinţa acesteia există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică, au explicat autorităţile R. Moldova.
În acest context, autorităţile de la Chişinău au explicat că „au toleranţă zero împotriva ştirilor false! Instituţia din care făcea parte cetăţeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaţionale, minciună, propagandă şi dezinformare. Mesajul nostru este unul clar: Vom continua să protejăm interesele cetăţenilor noştri. Depinde de noi, întreaga societate, indiferent de ideologia politică sau limba vorbită să nu permitem să ne dezbine şi să ne slăbească ţara”.
Potrivit ria.ru, ofiţerii Biroului de Migraţie şi Azil de la Chişinău au venit la locuinţa sa, l-au urcat într-o maşină şi l-au dus la aeroport cu ordin de deportare la primul zbor.
„Nu m-au lăsat să-mi împachetez lucrurile, să-mi iau animalele de companie şi aşa mai departe. Au emis ordin de interdicţie pe un termen de 10 ani, de a intra în Moldova. Ambasadorul a fost anunţat”, a declarat jurnalistul.
Acesta a adăugat că a primit „o copie a deciziei că trebuie să părăsesc ţara ca persoană care reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a Republicii Moldova, că mi s-a interzis să intru în ţară timp de 10 ani”.
Directorul general al grupului media „Rossia Segodnia” („Rusia astăzi”), jurnalistul Dmitri Kiselev, a comentat situaţia, menţionând că „politica distructivă a autorităţilor moldoveneşti depăşeşte toate limitele adecvate ale relaţiilor interstatale”.
Ministerul de Externe de la Moscova a ameninţat, din nou, Republica Moldova cu „măsuri de răzbunare din partea Rusiei în legătură cu deportarea şefului Sputnik Moldova. Vitali Denisov”, solicitând structurilor internaţionale relevante să evalueze corect acţiunile Chişinăului.
"Cerem ca structurile internaţionale relevante să evalueze corect acţiunile autorităţilor moldoveneşti. În ceea ce priveşte măsurile noastre de răspuns, acestea vor urma cu siguranţă", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„Cursul luat de autorităţile moldoveneşti în ceea ce priveşte suprimarea oricăror manifestări de ʻdisidenţăʼ şi eradicarea surselor ʻinadmisibileʼ de informare, capătă forme din ce în ce mai groteşti”, a afirmat Zaharova.
De asemenea, ea a numit acţiunile Chişinăului „o epurare a domeniului informaţional intern”, adăugând că guvernarea R. Moldova nu este la prima acţiune de acest fel în raport cu cetăţeni ai Federaţiei Ruse, potrivit ria.ru.
„Aceasta nu este o acţiune izolată, ci o altă verigă în lanţul atitudinii inadecvate a actualelor autorităţi moldoveneşti faţă de conceptul de ʻdemocraţieʼ. Ei nu înţeleg ce este, ce este libertatea de exprimare şi drepturile jurnaliştilor”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, ţară în care jurnaliştii care critică regimul lui Putin sunt declaraţi „agenţi străini” şi persecutaţi, dacă nu reuşesc să fugă.
Zaharova a menţionat că însărcinatul cu afaceri al R. Moldova a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova în legătură cu deportarea directorului agenţiei ruse de stat Sputnik.