Din lagărele de muncă chineze, în avioanele de lux

Cao Baoyin a ţinut o pancardă cu numele metodelor de tortură folosite în lagărul de muncă Masanjia. Trebuia sa facă un show web despre un forum economic, dar în schimb a spus ce avea pe inimă despre rapoartele de tortură extremă. (Screenshot via The Epoch Times)
Mioara Stoica
27.06.2013

Banalele căşti de unică folosinţă pentru urechi... mulţi le-au folosit, puţini s-au întrebat de unde provin. Ei bine, unele dintre ele sunt "obiective de producţie" în lagărele de muncă din China şi prizoneri de conştiinţă muncesc în regim de sclavie la fabricarea lor.

Compania aeriană australiană Qantas a decis să investigheze originea căştilor de unică folosinţă folosite la bordul avioanelor sale, după ce mass-media australiană a făcut public faptul că nevinovatele obiecte sunt fabricate în lagărele de muncă forţată din China, în regim de muncă istovitoare, bătaie şi torturi.

Primele ştiri despre originea căştilor "made in China" au apărut în "Australian Financial Review", care, stând de vorbă cu foşti deţinuţi din lagărele chineze, a aflat despre regimul inuman de muncă şi despre toruturile care se practică în închisori. Torturile nu mai sunt demult pedepse izolate, ci fac parte din politica statului. Tortura este, în China, un instrument special conceput pentru "re-educarea" deţinuţilor şi a devenit o rutină, reprezentând chiar o formă de divertisment pentru unii ofiţeri.

Ştirile publicate de "Australian Financial Review" au devenit de notorietate şi au fost rapid preluate şi de alte publicaţii care, la rândul lor, urmărind traseul suspectatelor căşti, au descoperit că acestea au ajuns şi la bordul aeronavelor British Airways şi Emirates.

Qantas a decis să deschidă o anchetă pentru a stabili condiţiile reale în care sunt produse accesoriile folosite pe liniile ei, în timp ce British Airways declină orice posibilă responsabilitate, afirmând într-o declaraţie că ei cumpără exclusiv de la "companii certificate", care utilizează "norme etice de conduită ". Nici Emirates nu ar fi descoperit "dovezi ale unor practici lipsite de etică în procesul de fabricare a căştilor”.

La originea investigaţiei întreprinse de către „Australian Financial Review”, ale cărei rezultate au determinat şi alte companii internaţionale de înalt profil, cum ar fi Electrolux şi Emerson, să verifice de unde se aprovizionează furnizorii săi, au stat mărturisirile lui Danny Cancian, cetăţean din Noua Zeelandă care, timp de patru ani, a fost deţinut în închisoarea din Dongguan, în provincia sudică Guangdong din China.

Danny Cancian a vorbit despre "regimul de mare cruzime" din închisoarea chineză, unde bătăile şi izolatorul, precum şi multe alte feluri de torturi sunt folosite pentru a îi pedepsi pe cei care nu au atins "obiectivele de producţie". "În fiecare dimineaţă te trezeai gândindu-te dacă ai să supravieţuieşti acelei zile", a povestit Cancian.

Revista a primit, de asemenea, o declaraţie din partea unei companii locale, Joystar Electronic, care recunoaşte că s-a folosit de prizonieri pentru a finaliza patru comenzi de căşti, însumând aproximativ 300.000 de piese, destinate companiei australiene Qantas. Căştile nu au fost vândute direct companiei Qantas ci, prin intermediul unei firme vietnameze care a preluat marfa din China şi a jucat rolul de re-vânzător.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor