Tortura din lagărele chineze a vizat Falun Gong
alte articole
Chinezii au fost şocaţi şi indignaţi la începutul acestei luni când au citit că un lagăr de muncă din nord-estul ţării, denumit Masanjia, a folosit ani de zile metode de tortură extreme şi îngrozitoare împotriva deţinuţilor. O mare parte din detaliile poveştii au fost obţinute dintr-un jurnal scos din lagăr în vaginul uneia dintre supravieţuitoare.
Dar cititorii îngroziţi nu au aflat niciodată identitatea victimelor, sau scopul torturii şi spălării creierului la care au fost supuse, sau rolul sinistru şi esenţial al lagărului în realizarea celei mai ample campanii de persecuţie orchestrate vreodată în istoria chineză contemporană.
Fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, a fost în spatele acestei campanii, iar cei mai importanţi locotenenţi ai săi au vizitat lagărul Masanjia şi au oferit premii gardienilor pentru elaborarea celor mai inovatoare şi mai eficiente tehnici de a provoca durere.
Pentru că era un caz mai deosebit, gardienii au folosit o metodă numită "cinci cai divizează corpul" pentru a o tortura pe Zhang Lianying, care a fost trimisă în lagărul de muncă în 2008 – tortura intensă concepută şi aplicată în lagărul Masanjia trebuia să o convingă să renunţe la credinţa sa în principiile Falun Gong de Adevăr, Compasiune şi Toleranţă.
Gărzile i-au prins picioarele în scânduri de lemn, apoi i-au încătuşat mâinile separat – apoi au legat cătuşele cu frânghie de capătul superior al unui pat supraetajat din metal, întinzându-i corpul la maxim. Gardienii aflaţi în spatele ei îi împingeau corpul înainte şi o loveau violent. Corpul ei era tras până când se îndoia la 90 de grade. "Transpiraţia provocată de durere îmi uda imediat hainele", descrie Zhang una din experienţe. Minghui.net, un site Falun Gong, a declarat: "Durerea acestei torturi este de neimaginat."
Masanjia a arătat cum
Lagărul Masanjia, fiind numit astfel după numele judeţului în care se află, în provincia Liaoning din nord-estul Chinei, a fost fondat în anul 1956, şi timp de decenii acolo au fost încarceraţi intelectuali, persoane "de dreapta" şi alte persoane despre care Partidul Comunist Chinez credea că este necesar să fie închişi şi puşi la munci grele.
Apoi, în iulie 1999, secretarul partidului de atunci, Jiang Zemin, a lansat o campanie politică de profil înalt de eradicare a practicii spirituale Falun Gong. Foarte repede, Masanjia a devenit o parte importantă a acestei campanii.
Jiang emisese deja reglementări în cadrul partidului că niciun mijloc folosit împotriva practicanţilor nu era prea excesiv şi că decesele practicanţilor Falun Gong aflaţi în custodie vor fi considerate sinucideri, conform relatărilor victimelor, care au denunţat ameninţările făcute de gardieni. În timp ce Jiang a stabilit politica, Masanjia a arătat mijloacele.
Wan Xiaohui, o femeie de 58 de ani, a fost trimisă la Masanjia în 2010 pentru distribuirea de DVD-uri legate de Falun Gong. În prima zi în care a fost deţinută acolo, ea a fost dezbrăcată şi lăsată în frig. Într-o altă zi "i-au introdus ace sub unghii."
În anul 2000, la Masanjia s-a înfiinţat o aripă specială pentru detenţia şi spălarea creierelor practicanţilor Falun Gong. Aceasta a avut loc ca urmare a directivelor înalţilor oficiali de partid, conform Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong (WOIPFG), un grup cu sediul în New York cunoscut pentru cercetările făcute în ce priveşte documentele şi directivele partidului.
Proiectul Partidului Central
Masanjia nu este conectat de conducerea superioară a partidului printr-un sistem de autorităţi instituţionale, acesta este controlat de autorităţile provinciale din Liaoning - dar primeşte ordine de la liderii de vârf din aparatul central al Partidului Comunist implicat în persecuţia împotriva Falun Gong, după cum se arată în cercetarea WOIPFG.
Tehnicile de tortură de la Masanjia au stat la baza unei ceremonii de premiere şi a unor discursuri ale oficialilor de partid de nivel superior în august 2000. Li Lanqing, şeful de atunci al Oficiului 610 - un grup operativ extrajudiciar al partidului înfiinţat pentru a supraveghea persecuţia împotriva Falun Gong - împreună cu Luo Gan, un înalt oficial însărcinat cu munca de securitate, au vorbit cu un grup de cadre, promovând tehnicile de "transformare" de la Masanjia.
Termenul "transformare" se referă la procesul de distrugere a voinţei victimelor Falun Gong şi forţarea acestora, de cele mai multe ori prin tortură, de a renunţa la credinţa lor şi a jura credinţă Partidului Comunist.
"Am fost torturat de trei ori în Masanjia", susţine Wang Chunying, într-un interviu cu televiziunea chineză independentă NTD. "Ei m-au legat între două paturi supraetajate. Mâinile mi-au fost încătuşate şi întinse foarte tare între cele două paturi. Poliţia a lovit cu putere paturile, depărtându-le la maxim. Corpul mi-a fost întins extrem de mult între cele două paturi. Durerea era de nesuportat. Acel sentiment de agonie este imposibil de descris în cuvinte. Am ţipat de durere şi sudoarea curgea pe faţa mea. "
Delegaţiile oficiale
Masanjia a fost vizitat până în noiembrie 2000 de peste 31 de delegaţii oficiale, cuprinzând peste 500 de persoane din majoritatea provinciilor din China, conform unui document intern al Oficiului 610 deţinut de WOIPFG. Oficialii de securitate au venit să înveţe la Masanjia secretele întunecate despre metodele de tortură.
Han Guangsheng, un dezertor de la Oficiul 610 care acum locuieşte în Canada, a mărturisit într-un interviu la radio Sound of Hope aspecte ce confirmă cercetarea WOIPFG.
"Cadrele superioare au transmis ordinul de a transforma forţat practicanţii Falun Gong reţinuţi - adică să li se spele creierul ca să nu mai creadă în Falun Gong - dar la început niciun departament nu ştia cum să facă acest lucru", a spus Han.
"Rata de transformare de la Masanjia era foarte mare. Deci provincia noastră a trimis toţi şefii adjuncţi din sistemul judiciar acolo ca să înveţe [metodele utilizate de ei]".
Han Guangsheng l-a întrebat pe un coleg ce a învăţat acolo. "El a spus: 'Am înţeles acum ce trebuie făcut. Experienţa de transformare de la Masanjia are doar un singur element: bastoane electrice'."
Chen Kaiqu, absolvent de master de la Academia Chineză de Ştiinţe, a fost transferat la Masanjia în 2007. În 2008, el a refuzat să mai facă munca grea, aşa că un paznic i-a aplicat şocuri cu bastoane electrice peste faţă şi gât mai multe ore. "Faţa lui era acoperită de beşici şi arsuri", relatează Minghui.net. "El a fost desfigurat aşa de tare încât nici cei care îl cunoşteau nu au putut să-l recunoască."
O serie de premii
Masanjia era menţionat în majoritatea documentelor oficiale, cum ar fi circulara Departamentului de Organizaţie Centrală, agenţia secretă a partidului, din 25 aprilie 2001.
"Dând dovadă de un nivel ridicat de responsabilitate politică, lagărul de muncă Masanjia din provincia Liaoning a considerat o prioritate concentrarea asupra transformării membrilor de partid care practică "Falun Gong" şi a transformat şi alţi practicanţi "Falun Gong" din alte lagăre de muncă", se indica în circulară
"[Masanjia a] depus eforturi mari pentru a explora cum să aplice mai bine noi forme de gândire politică asupra grupului special."
Acest termen de "grup special" a fost utilizat într-o expunere din 6 aprilie despre Masanjia în revista Lens din China, care a prezentat o relatare competentă bazată pe interviuri cu victimele, înregistrări din instanţă şi directive oficiale. Acest articol a şocat publicul chinez, sute de mii de persoane exprimându-şi furia pe internet în China.
Raportul din Lens a folosit eufemismul de "grup special" pentru a se referi la Falun Gong, pentru că persecuţia este un subiect prea sensibil din punct de vedere politic în China pentru a menţiona numele grupului. Dar identitatea "grupului special" este un secret bine cunoscut.
Personalul-cheie de la Masanjia a primit o serie de premii, de exemplu medalia pentru "Excelenţă în Educaţie", potrivit site-urilor oficiale din China. "Educaţie" în acest caz este un eufemism pentru transformare prin tortură.
Premiile oferite oficialilor de la Masanjia, modul în care au fost inventate tehnici extreme de tortură în Masanjia şi apoi răspândite în ţară, şi modul în care înalţi oficiali de partid au făcut în mod explicit din Masanjia o instituţie de referinţă ale cărei acţiuni trebuie imitate, toate indică faptul că lagărul a fost "sub controlul direct al grupului lui Jiang Zemin care se ocupa de persecuţia împotriva Falun Gong", după cum a afirmat WOIPFG.
Jiang Zemin a fost secretar general al Partidului Comunist Chinez în acel moment. În ciuda discuţiilor recente de reformare a sistemului lagărelor de muncă, ororile de la Masanjia reprezintă politica oficială de partid până la noi ordine.