China: a „dispărut” regizorul documentarului despre lagărul de muncă Masanjia

Foto
Foto (Ian Waldie / Getty Images)

A fost dat "dispărut" la Beijing, regizorul independent Du Bin, 41 de ani. Du Bin a „dispărut” la numai câteva zile înainte de aniversarea din Piaţa Tiananmen din 4 iunie şi există mari temeri pentru siguranţa lui.

Fotograf pentru New York Times, Du Bin a ajuns în vizorul mass mediei chineze după ce a realizat documentarul "Deasupra Capetelor Fantomelor: Femeile din lagărul de muncă Masanjia", un film care a şocat abordând un subiect tabu în China modernă: iadul lagărelor de reeducare, fondate pe vremea lui Mao Tsedun, unde un număr estimat la 4 milioane de chinezi lucrează ca sclavi ai Partidului Comunist.

Despre Du Bin, de fapt, nu se mai ştie nimic din 31 mai. Conform cu noul articol 83 din Codul penal chinez, în cazul în care acesta a fost oprit din motive de "siguranţă publică", poliţia nu are obligaţia să notifice la familie. Dacă ar fi fost oprit din motive care nu privesc securitatea statului, atunci legea chineză oferă o notificare în termen de 48 de ore. Tăcerea lungă îngrijorează familia, prietenii şi suporterii săi, care se tem pentru viaţă lui, informează miercuri publicaţia La Stampa.

Anxietatea cu privire la soarta lui este, de fapt, accentuată de activităţile profesionale recente ale lui Du Bin, care este, de asemenea, un jurnalist şi fotojurnalist : chiar săptămâna trecută, el a publicat o carte în Hong Kong, intitulată "Masacrul din Piaţa Tiananmen", iar în luna mai, a lansat un documentar - tot la Hong Kong, unde nu este prezentă cenzura din China – despre lagărul de muncă din Masanjia.

Filmul detaliază unele dintre abuzurile suferite de prizonieri de-a lungul anilor. Femeile intervievate de Du Bin după eliberarea lor, au spus poveşti de groază despre torturi, bătăi, tratamente inumane şi degradante: mulţi dintre deţinuţi sunt adepţi ai grupului spiritual Falun Gong, persecutat de Partidul Comunist chinez (PCC).

Masanjia este de fapt simbolul persecuţiei împotriva Falun Gong. Acest lagăr de muncă este modelul pentru campania regimului lui Jiang Zemin împotriva Falun Gong, începută în 1999. Site-ul practicanţilor Falun Gong, Minghui.org a publicat peste 8.000 de articole despre tortură, violuri şi hrănire forţată, care au avut loc în lagărul de muncă în ultimii 13 ani.

Orice expunere a crimelor de la Masanjia, indiferent dacă menţionează sau nu Falun Gong, atinge cel mai sensibil punct al PCC - persecuţia mişcării spirituale, care însă a eşuat datorită rezistenţei paşnice a aderenţilor Falun Gong. Deşi eşuată, orice expunere a genocidului în mass media implică numeroşi boss-i din Partid, care sunt vinovaţi.

În al doilea rând, crimele de la Masanjia arată că tortura sistematică nu este o scăpare minoră care poate fi corectată sau reparată, ci o politică de stat a Partidului. Dacă tortura este confirmată ca fiind o politică a PCC, nu vreun obicei personal al vreunui ofiţer, imaginea şi legitimitatea Partidului se vor confrunta cu o provocare fără precedent. Raportul de investigaţie, a făcut exact acest lucru.

Sora lui Du, Du Jirong, a încercat în mod repetat, să obţină confirmarea de la poliţie că fratele ei este reţinut, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns. Dar acasă la fratele ei, a fost găsit un aviz în care lui Du Bin i se ordona să se prezinte la poliţie.

Grupul francez "Reporteri fără frontiere" a publicat astăzi o declaraţie prin care cere eliberarea imediată a lui Du Bin şi care denunţă o creştere a măsurilor represive de la preluarea mandatului noului preşedinte al Chinei, Xi Jinping.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe