O întâlnire neaşteptată cu ”iadul pe pământ”

Cao Baoyin a ţinut o pancardă cu numele metodelor de tortură folosite în lagărul de muncă Masanjia. Trebuia sa facă un show web despre un forum economic, dar în schimb a spus ce avea pe inimă despre rapoartele de tortură extremă.
Cao Baoyin a ţinut o pancardă cu numele metodelor de tortură folosite în lagărul de muncă Masanjia. Trebuia sa facă un show web despre un forum economic, dar în schimb a spus ce avea pe inimă despre rapoartele de tortură extremă. (Screenshot via The Epoch Times)

Cao Baoyin planificase iniţial să vorbească doar cinci minute, despre forumul economic Boao recent încheiat. Dar amintindu-şi detaliile referitoare la torturile descoperite recent într-un articol al unei reviste chineze, bine-cunoscuta gazdă de televiziune Cao Baoyin a vorbit peste 20 de minute.

"Blestemat fie forumul Boao!", a precizat Cao la începutul clipului video, folosind chiar o înjurătură chinezească reală. Imediat ce a venit acasă de la locul de muncă în ziua de 9 aprilie a citit articolul şi trebuia să vorbească despre acesta. Cao este o vedetă de televiziune şi un cronicar la un ziar important din capitală: Ştirile Beijing.

La câteva puncte din discursul său s-a luptat vizibil să-şi ţină lacrimile. La un moment dat a ridicat o pancardă pe care a scris un număr de metode de tortură generale pe care le-a intitulat "Iadul pe pământ". El a anunţat metodele una câte una: "camera mică" "monitoarele-deţinuţilor", "şocuri electrice", "patul morţii", "banca tigrului", în timp ce le puncta pe fiecare cu evantaiul său chinez.

"În spatele fiecărui cuvânt e sânge, lipsă de umanitate, fărădelege, imoralitate şi barbarie pură", a declarat acesta, înainte de a expune modul specific în care gardienii închisorii comuniste chineze folosesc tortura "atârnarea avionului" împotriva deţinuţilor din Lagărul pentru Femei Masanjia.

Cao a fost unul dintre sutele de mii de chinezi care au citit şi au reacţionat la un articol recent despre acel lagăr de muncă, publicat în revista chineză Lens, care este cunoscut pentru fotografiile sale.

Articolul a detaliat metodele de tortură brutale aplicate deţinuţilor, mulţi dintre fiind practicanţi Falun Gong, o disciplină spirituală din China care a fost persecutată din 1999. Acest articol nu a menţionat Falun Gong pentru că persecuţia acestei practici spirituale nu este relatată de mass-media din China.

Faptul că articolul a fost publicat i-a uimit pe mulţi. Se ştie că în lagărul de muncă au fost concepute multe dintre metodele de tortură extreme folosite pentru a distruge voinţa practicanţilor Falun Gong, care apoi au fost transmise şi folosite şi în alte lagăre de muncă.

Cao Baoyin a vorbit despre modul în care sunt trataţi deţinuţii care fac greva foamei. "Îi leagă de un "pat al morţii" şi folosesc cleşti de metal pentru a-i forţa să deschidă gura. Dinţii unora dintre victime sunt rupţi şi scoşi din această cauză. Chiar şi unii dintre angajaţi solicită să lucreze în schimbul de zi, astfel încât să nu trebuiască să fie martori atunci când acest lucru se întâmplă în timpul serviciului de noapte".

El a devenit agitat şi s-a concentrat pe camera video: "Patul morţii" chiar va omorî oamenii. Dar, în acest lagăr de muncă pentru femei, dacă vei muri nici măcar nu le pasă. Ei cred că vieţile prizonierilor valorează mai puţin decât muştele. Femeile fac aceste lucruri altor femei, doar că unele dintre ele poartă uniformă şi se pot comporta ca nişte fiare, fiind în stare să pună în aplicare aceste torturi brutale. Mai sunt aceştia oameni? Nici fiarele nu procedează aşa între ele. Când auzi toate acestea, poţi spune că nu e iadul pe pământ?!"