Torturile îndurate de o femeie în cel mai notoriu lagăr de muncă din China

Lagărul de Muncă Forţată Masanjia a apărut recent în mass media din China după ce revista Lens a publicat un raport în 6 aprilie despre torturile care sunt folosite acolo. O practicantă Falun Gong a relatat recent ziarului The Epoch Times despre ceea ce a văzut şi suferit în acel lagăr.
Lagărul de muncă forţată Masanjia (Screenshot)
Gao Zitan
18.04.2013

Lagărul de Muncă Forţată Masanjia a apărut recent în mass media din China după ce revista Lens a publicat un raport în 6 aprilie despre torturile care sunt folosite acolo. O practicantă Falun Gong a relatat recent ziarului The Epoch Times despre ceea ce a văzut şi suferit în acel lagăr.

Localizat în provincia nord-estică chineză Liaoning, Masanjia are o reputaţie pentru brutalitate, în special împotriva practicanţilor Falun Gong, care reprezintă majoritatea populaţiei sale de deţinuţi. În iulie 1999, liderul de atunci al Partidului Comunist Chinez (PCC), Jiang Zemin, a început o campanie de eradicare a Falun Gong datorită popularităţii tot mai mari a acestei practici spirituale chinezeşti şi datorită puternicului efect pozitiv pe care Falun Gong îl are în renaşterea culturii chineze (distruse de PCC) – iar Masanjia a jucat un rol proeminent în această campanie.

Dna Xie a supravieţuit 17 luni în Masanjia. Coşmarul ei a început în noiembrie 2005 când a fost răpită de un grup de ofiţeri de poliţie în civil, deghizaţi ca şi cititori de apometre.

După ce au fost invitaţi înăuntru, ei au lovit-o puternic încât şi-a pierdut cunoştinţa şi i-au confiscat bunurile. Dna Xie a fost reţinută ulterior fără un mandat sau vreo acuzaţie. Nici nu i s-a permis să îşi vadă familia sau ca vreun avocat să o reprezinte.

Recoltarea de organe

Dna Xie a intrat în greva foamei timp de 15 zile şi apoi a fost dusă cu forţa în Lagărul Masanjia de Muncă Forţată pentru Femei. Acolo ea a aflat pentru prima dată despre practica recoltării de organe pe viu de la practicanţi Falun Gong – organe folosite în operaţii de transplanturi.

Înainte să fie supusă unei examinări fizice complete, dna Xie a fost minţită când i s-a spus că dacă nu este suficient de sănătoasă i se va da voie să plece acasă.

Spre surpriza ei, examenul medical a fost foarte complex, incluzând raze X, teste pentru inimă şi ficat, ultrasunete, test de sânge şi urină etc. De asemenea, ei i s-a părut foarte ciudat faptul că o seringă mare suplimentară a fost folosită pentru a-i lua sânge.

A fost aceasta o grijă sinceră pentru deţinuţii din Lagărul de Muncă Forţată Masanjia? Evident că nu. La Masanjia, torturarea deţinuţilor este o practică răspândită şi tortura este în special crudă pentru practicanţii Falun Gong care refuză să renunţe la credinţa lor.

În timpul detenţiei sale, dna Xie a descoperit altceva foarte ciudat. Unii practicanţi Falun Gong fermi, care au refuzat să renunţe la practica lor şi care erau torturaţi deseori, dispăreau brusc fără nicio urmă.

“Termenele lor de detenţie nu se sfârşiseră şi toate bunurile lor rămâneau în lagăr”, a declarat ea.

La sfârşitul lui martie 2006, o familie a venit acolo pentru a-şi vizita fiica, o practicantă Falun Gong pe nume Liu Mingwei.

Când familia lui Liu a fost oprită să intre în lagăr, ei au început să strige în faţa lagărului că vor expune lumii practica înfiorătoare de recoltare de organe pe viu dacă oficialii închisorii nu îi vor lăsa să îşi vadă fiica.

În acel moment, dna Xie şi-a amintit cum poliţia i-a spus deseori: “Dacă nu renunţi la practică [de Falun Gong], vei fi dusă să te urci pe hornoi [este vorba de hornoiul crematoriului].”

Ea a crezut că aceasta este o ameninţare serioasă cu moartea dar nu ştiuse înainte de recoltarea de organe.

Privind înapoi, dna Xie îşi aminteşte acum un avertisment dat de un poliţist la scurt timp după începerea persecuţiei.

Ea şi fiul ei de 6 ani s-au dus în Beijing în octombrie 1999 pentru a face apel pentru dreptul de a practica Falun Gong. Înainte să sosească la Biroul de Stat pentru Scrisori şi Apeluri – biroul oficial pentru depunerea plângerilor în legătură cu delicte comise de stat – ei au fost arestaţi de poliţişti şi reţinuţi la o secţie de poliţie în apropiere de Piaţa Tiananmen.

Văzând că ea se află cu copilul de 6 ani, un ofiţer de poliţie, care părea să fie o persoană cu intenţii bune, a spus: “Uită-te la tine, cu un copil atât de mic. Dacă nu vă daţi numele, va vor trimite într-un lagăr de concentrare. Apoi, nimeni nu o să va mai vadă din nou. După ce intri [acolo], nu mai există nicio ieşire.”

Mulţi practicanţi Falun Gong nu şi-au dezvăluit numele după arestarea lor pentru a-şi proteja familiile, prietenii şi colegii de represalii. Investigatorii în această atrocitate a recoltării forţate şi pe viu de organe au raportat de atunci că aceşti deţinuţi anonimi au reprezentat o populaţie foarte vulnerabilă.

Deoarece ei rămân anonimi, nimeni din afară nu i-ar putea găsi. Organele lor ar putea fi recoltate fără ca poliţia să rişte să fie descoperită.

Îngrijorată de sănătatea fiului ei şi îngrozită după ce a suferit torturi fizice şi mentale, dna Xie a dat poliţiei din Beijing numele ei.

Dna Xie a fost eliberată din Masanjia în martie 2007 şi la scurt timp după aceea s-a întâlnit cu un fost coleg, Li Shiying. Li i-a spus că soţia sa a suferit o operaţie de transplant pentru ficat la Spitalul 0000301 (Spitalul General al Armatei Chineze de Eliberare).

Între ziua internării soţiei sale şi cea a operaţiei s-au scurs doar 21 de zile. “Doctorul a spus că ficatul a fost donat ce cineva care a practicat qigong. Cu siguranţă era un ficat sănătos”, a explicat Li.

Auzind această poveste, inima dnei Xie s-a cutremurat. Ea a realizat că numele ei trebuie să fi fost trecut pe lista regimului chinez de potenţiali donatori vii de organe. Informaţiile despre toate organele ei au fost cel mai probabil introduse într-o bază de date după neobişnuitul examen fizic ce i s-a aplicat.

Torturile

Dna Xie a spus reporterului Epoch Times că existau multe metode de tortură folosite în Lagărul Masanjia. Pe lângă banca tigrului, izolatorul, atârnarea în stil “avion” şi patul morţii, existau de asemenea carcere subterane. În cazul celor ucişi în bătaie cauza “oficială” a decesului era sinuciderea sau îmbolnăvirea.

Dna xie a văzut personal carcera cu apă. “Carcera cu apă era localizată sub camera cazanului cu aburi. Era plină cu apă. Când oamenii erau închişi în carceră trebuiau să stea cu capul aplecat deoarece tavanul era prea jos”, a spus ea.

“Totuşi, folosirea carcerei cu ape a fost expusă de practicanţii Falun Dafa din afara Chinei, şi astfel, în 2005, apa a fost scoasă şi carcera abandonată.”

Dna Xie a auzit de la alţi practicanţi de o altă carceră subterană într-un depozit din Masanjia.

Minghui.org, un website al Falun Gong, a primit la un moment dat o scrisoare din partea unei persoane ce a fost persecutată în Masanjia. Această persoană a susţinut că în perioada mai-iunie 2012, poliţiştii au deschis o fabrică mare în Masanjia şi au forţat practicanţii Falun Gong întemniţaţi acolo să o cureţe.

În timpul procesului de curăţare, cineva a descoperit o placă mare de fier pe jos care scotea un sunet când se călca pe ea. Practicanţii Falun Gong au dat la o parte placa de fier şi au descoperit o gaură mare întunecată dedesubt din care ieşea un miros groaznic. O sită metalică şi un grilaj de fier acopereau gaura.

Mai târziu ei au descoperit 4 sau 5 gropi similare. Uşa către găurile negre se afla în mijlocul unui perete din spatele unui depozit mare.

Dna Xie a fost torturată în diferite modalităţi extreme. Ea îşi aminteşte că poliţiştii îi spuneau în repetate rânduri: “Există un standard al morţii aici în lagăr. Dacă vei muri, vei muri de boală. Decesul prin tortură este considerat drept sinucidere.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor