Victimele vorbesc despre călăii lor din Masanjia şi în alte lagăre de reeducare din China
alte articole
WASHINGTON – După ce revista Lentila din China continentală a publicat o ştire detaliată de 14 pagini despre torturile aplicate în Lagărul de Muncă Forţată Masanjia din provincia nord-estică chineză Liaoning, oficialii Partidului Comunist Chinez (PCC) au căutat să discrediteze raportul publicat de revistă. În 24 aprilie în Washington D.C., mai mulţi practicanţi Falun Gong ce au suferit diferite torturi descrise în revistă au vorbit despre experienţele lor, combătând afirmaţiile propagandei oficiale ale statului chinez şi umplând un gol informaţional existent în raportul publicat în Lens.
Articolul publicat în 6 aprilie 2013 în revista Lentila, care de obicei se axează pe fotografie, a fost fara precedent – mass media din China continentală nu a primit niciodată aprobarea să discute despre torturile folosite în mod normal de forţele de securitate ale regimului comunist chinez. Interviurile cu foşti deţinuţi şi cu actuali şi foşti oficiali de la Masanjia au descris tehnicile de tortură în detalii şocante.
Sute de mii de postări pe Internet, multe dintre ele exprimând furia şi consternarea, au apărut ca răspuns la acel articol. La scurt timp după publicarea sa, Departamentul Central de Propagandă al PCC a blocat articolul şi căutările după termenul “Masanjia” au fost de asemenea neproductive.
Articolul a atins un punct sensibil în rândul multor oficiali ai regimului şi în 19 aprilie Comitetul de Partid şi guvernul din Liaoning au publicat rezultatele unui aşa zis raport investigativ care susţinea că articolul din Lentila este o farsă şi că în lagăr nu au avut loc nici un fel de tratamente inumane sau ilegale.
Investigaţia a purtat ştampila unui efort propagandistic. Această investigaţie a fost condusă de oficiali din Liaoning direct responsabili de Masanjia iar vicedirectorul echipei investigative a servit ca director al Lagărului Masanjia timp de câţiva ani, conform Centrului de Informare al Falun Dafa, un website care se ocupă cu expunerea persecuţiei şi crimelor comise de PCC împotriva practicii spirituale chineze Falun Dafa (cunoscută şi sub numele de Falun Gong).
Echipa investigativă a atribuit conţinutul raportului din Lens “mass mediei Falun Gong din străinătate”, despre care regimul spune că aceasta “urăşte” faptul că atât de mulţi practicanţi Falun Gong au fost “reeducaţi cu succes” acolo.
Acuzaţia echipei cu privire la o legătură cu “mass media Falun Gong” este în mod evident falsă. Revista Lentila, precum toate publicaţiile şi entităţile media din China, operează la ordinele statului. Publicaţia face parte din compania media Caijing, cel mai bine cunoscută pentru publicarea influentului ziar economic Caijing.
Se zvoneşte că există o legătură strânsă între Caijing şi actualul şef al PCC, Xi Jinping, şi analiştii au speculat asupra semnalului trimis de Xi prin publicarea articolului.
În iulie 1999, liderul de atunci al PCC Jiang Zemin a lansat o campanie de eradicare a practicii spirituale Falun Gong şi aplicarea de torturi la Masanjia şi în alte lagăre au jucat un rol major în această campanie. Articolul din Lentila cel puţin a expus o parte din moştenirea lui Jiang, pe care acesta a încercat să o ascundă de ochii publicului chinez şi a comunităţii internaţionale.
Deşi este o încercare de a lega în mod fals revista Lentila de Falun Gong, declaraţia echipei investigative din Liaoning este, cu toate acestea, foarte revelatoare. Declaraţia a arătat că Masanjia a întemniţat un mare număr de practicanţi Falun Gong şi că lagărul a urmărit să “reeduce” aceşti practicanţi. “Reeducarea” implică forţarea unei persoane să renunţe la credinţele ei şi să jure credinţă Partidului Comunist.
Organizaţia Mondială de Investigare a Persecuţiei împotriva Falun Gong (WOIPFG) spune că “persecuţia împotriva Falun Gong este o persecuţie împotriva credinţei oamenilor. Prin urmare, spălarea pe creier şi reeducarea sunt elementele esenţiale ale persecuţiei. Pentru a forţa practicanţii Falun Gong să renunţe la credinţa lor, pentru a se atinge “rata de transformare”, au fost proiectate, implementate şi promovate tot felul de metode de tortură.”
Articolul din Lentila nu a discutat despre scopul torturilor pe care le-a detaliat şi nici nu a discutat asupra cui sunt folosite acele torturi, deşi a făcut o referire la un “grup special”. În interiorul Chinei, majoritatea cititorilor obişnuiţi să decodeze mass media condusă de stat ar fi recunoscut imediat că “grupul special” se referea la practicanţii Falun Gong.
În timp ce revista Lentila a îndrăznit să discute în detaliu despre torturi, aparent persecuţia împotriva Falun Gong a fost un subiect prea sensibil de preluat de către revistă.
La Clubul Naţional al Presei, în 24 aprilie 2013, patru practicante Falun Gong au prezentat o perspectivă absentă în articolul Lens – aceea a practicanţilor Falun Gong care au rezistat eforturilor depuse în lagărele de reeducare chineze pentru a-i transforma. Aceste practicante, care au primit azil politic în Statele Unite, au fost închise în diferite lagăre de muncă forţată din China, una dintre ele pentru mai mult de 5 ani la Masanjia.
“Reeducarea” practicanţilor
Wang Chunying, practicantă Falun Gong, a descris o formă deosebit de chinuitoare de tortură pe care a îndurat-o în Lagărul de Muncă Forţată Masanjia.
Wang a lucrat ca asistentă medicală şi a dezvoltat multe boli, incluzând hipotiroidism, o boală cronică incurabilă. După ce a început să practice Falun Gong, ea a încetat să aibă probleme fizice şi a fost foarte recunoscătoare pentru aceasta.
Ca cineva care a beneficiat de pe urma Falun Gong, ea a devenit hotărâtă să continue practica chiar şi după ce Falun Gong a fost interzisă în China în 20 iulie 1999. De asemenea, ea a simţit că trebuia să facă tot ce putea pentru a opri brutala persecuţie lansată de regimul chinez. Wang a fost arestată de 5 ori, în situaţii diferite, şi a fost întemniţată pentru un total de 5 ani şi 7 luni.
Wang a descris cum într-o zi geroasă de iarnă a fost dusă într-o celulă specială unde existau două paturi metalice, câte unul de fiecare parte a celulei. Şase gardieni au intrat în celulă şi i-au încătuşat una dintre mâini de partea superioară a unui pat şi cealaltă mână de partea inferioară a celuilalt pat.
Astfel, ea a fost forţată să stea întinsă în această poziţie ciudată. Apoi, gardienii i-au mărit agonia folosindu-şi picioarele pentru a depărta şi mai mult paturile. Mâinile şi încheieturile ei i s-au învineţit la scurt timp. Dna Wang a fost ţinută în această poziţie dureroasă timp de 16 ore, în timp ce gardieni continuau să “lovească deseori paturile metalice şi să îmi scuture mâinile”, a spus ea.
Motivul torturării ei a fost acela că a refuzat să semneze o declaraţie prin care recunoştea o aşa zisă “crimă”. După începerea persecuţiei, practica de Falun Gong a fost scoasă în afara legii şi practicarea exerciţilor a devenit o “crimă” împotriva statului. Totuşi, Wang a considerat că nu este o crimă şi a refuzat să semneze actul.
Într-o altă situaţie, dna Wang a fost încătuşată în acest mod timp de 23 de ore. “Nu îmi mai simţeam mâinile, care erau înnegrite şi vineţii şi acoperite de băşici şi carnea era sfâşiată .... În următoarele luni nu puteam să ţin în mână nici măcar un bol de orez. Mâinile îmi erau vizibil deformate şi musculatura era atrofiată”, a declarat ea.
Bătăile
La o conferinţă de presă, Ma Chunmei a descris bătăile pe care le-a îndurat în camera de interogare.
Ma, o femeie de 44 ani din oraşul Liaoyuan, provincia Jilin din nord-vestul Chinei, a fost separată de fiul ei, ce avea vârsta de 7 ani, atunci când a fost arestată în 16 noiembrie 1999 în Piaţa Tiananmen şi dusă la Lagărul de Muncă Forţată Heihuizi pentru Femei din Changchun. Motivul: a făcut apel către statul central în vederea încetării persecutării practicii de Falun Gong.
Ea a spus că în luna mai sau iunie a anului 2000, Biroul 610 al PCC a ordonat ca toţi practicanţii Falun Gong să fie reeducaţi sau “transformaţi”. Biroul 610 este un organ extra-constituţional şi extra-legal al PCC, creat de Jiang Zemin cu scopul de a persecuta Falun Gong.
În timpul programului, unul câte unul, practicanţii au fost trimişi într-o cameră de interogare pentru a fi torturaţi.
Ea a spus: “La un moment dat, am fost dusă într-o cameră de interogare şi gardienii au folosit bastoane electrice pentru a mă electrocuta simultan în jurul gâtului şi feţei. Pielea mea s-a înroşit şi umflat instant si părul de spatele gâtului a fost ars. Apoi m-au călcat în picioare, m-au tras de păr şi m-au lovit cu pumnii şi picioarele... În cele din urmă, am leşinat dar ei au continuat să mă lovească.”
Privare de somn şi apă
Wang Quiying, practicantă Falun Gong, avea o sănătate precară şi suferea de o boală puerperală şi de alte probleme de sănătate care au dispărut după ce a început să practice Falun Gong. Şi dânsa, ca cineva care a beneficiat enorm de pe urma Falun Gong, a spus că trebuia să facă tot ce putea pentru a opri persecuţia. Ea a demonstrat în Piaţa Tiananmen, unde a fost arestată şi trimisă la Centrul de Coordonare Tuanhe din Beijing.
Wang Quiying îşi aduce aminte că a fost băgată într-o cameră unde a fost forţată să stea timp de 17 ore, de la ora 5 a.m. la ora 10 p.m., cu capul aplecat. “Aceasta a durat 9 zile. Picioarele mele erau atât de umflate încât nu puteam să mă încalţ”, a spus ea.
De asemenea, a fost privată de somn - i se permitea să doarmă doar câteva ore pe zi.
Ea a spus că gardienii o torturau fără motiv. În timpul verilor fierbinţi din Beijing, gardienii chinuiau deţinuţii prin privarea lor de apă.
“Ni se permitea să bem apă doar de două ori pe zi şi apa era raţionalizată”. În celule era foarte cald şi deţinuţii leşinau din cauza deshidratării. Când situaţia devenea cu adevărat grea, singurul ei gând era către apă, şi-a amintit dna Quiying.
Tortura în cuşcă
Yu Zhenjie, 62 ani, o contabilă din oraşul Mudanjiang în nord-estul îndepărtat al provinciei chineze Heilongjiang, a suferit de multe boli, incluzând apoplexie postnatală. Sănătatea ei s-a îmbunătăţit remarcabil la o lună după ce a început să practice Falun Gong.
În anul 2000, ea a fost trimisă la lagărul de reabilitare prin medicamente din Heilongjiang, unde a fost închisă într-o cuşcă metalică. Mâinile şi gleznele i- au fost încătuşate şi legate strâns de un scaun de fier, o lumină i-a fost băgată în ochi zi şi noapte. Gardienii au injectat-o cu substanţe care i-au slăbit braţele şi limba i-a devenit rigidă, a spus dna Yu.
Zhang Erping, purtător de cuvânt al Falun Gong, consideră că articolul din revista Lentila a oferit mass mediei occidentale un subiect ce trebuie neapărat urmărit.
“Jurnaliştii chinezi care au scris [articolul din Lentila], cei care l-au printat şi persoanele intervievate şi-au asumat cu toţii un risc enorm pentru a expune aceste crime groaznice”, a spus Zhang Centrului de Informare al Falun Dafa. “Este imperativ ca noi, cei din Vest, să nu lăsăm ca eforturile lor să fi fost depuse degeaba şi ca riscurile lor să fi fost luate în van.”