Grup de avocaţi chinezi bătuţi după ce au vizitat un centru de spălare a creierului

Un grup de avocaţi chinezi pentru drepturile omului care au încercat să investigheze un "centru de spălare a creierului", în sud-estul ţării a fost violent atacat de gardieni pe 13 mai, înainte de a fi predaţi Poliţiei, care i-a bătut şi i-a ţinut închişi o noapte înainte de eliberarea lor.
Cei unsprezece avocaţi au fost fotografiaţi după ce au fost arestaţi şi bătuţi în Sichuan la data de 13 şi 14 mai, după ce au vizitat un centru de spălare a creierului din Sichuan. De la stânga la dreapta: Wen Haibo, Tang Jitian, Wang Cheng, Tang Tianhao, Liang Xiaojun, Jiang Tianyong, Guo Haiyue, Li Heping, Zhang Keke, Lin Qilei, Yang Huiwen. (Li Fangping via Weibo.com)
Carol Wickenkamp
17.05.2013

Un grup de avocaţi chinezi pentru drepturile omului care au încercat să investigheze un "centru de spălare a creierului" din sud-estul ţării, înainte de a fi predat Poliţiei a fost violent atacat de gardieni, pe 13 mai, care i-a bătut şi i-a ţinut închişi o noapte înainte de a-i elibera.

Avocaţii s-au dus să viziteze Centrul de educaţie juridică Er'ehu din oraşul Ziyang, provincia Sichuan. Termenul de "centru de educaţie juridică" este un eufemism folosit de către autorităţile chineze pentru a se referi la locurile care conduc "reforma gândirii", cunoscut şi sub numele de spălare a creierului a practicanţilor disciplinei spirituale Falun Gong. Site-ul Minghui.org, documentează o istorie lungă şi detaliată de tortură mentală şi fizică împotriva Falun Gong la Er'ehu.

În conformitate cu Apărătorii Chinezi ai Drepturilor Omului (ACDO), o reţea de cercetare şi advocacy, şapte avocaţi au fost primii arestaţi lângă Er'ehu pentru "obstrucţionarea problemelor oficiale".

Apoi încă patru avocaţi au fost reţinuţi după ce s-au grăbit la Ziyang pentru a interveni; ACDO raportează că cei patru au fost reţinuţi şi chestionaţi înainte de a fi eliberaţi.

Jiang Tianyong, una din primele persoane la care s-a ajuns după incident, a declarat într-un interviu pe 14 mai acordat Epoch Times:"Tocmai ajunsesem la centrul de educaţie legală şi nu mă aşteptam ca ei să fie atât de agresivi şi violenţi. Au sărit în sus şi au început să ne lovească. Mai târziu, ne-au dus în arestul poliţiei locale - erau o mulţime de poliţişti în civil şi ofiţeri de securitate internă acolo. Tot timpul au fost extrem de violenţi, ne-au ţinut în arest până la primele ore ale dimineţii, pe 14 mai, iar apoi m-au luat pe mine, Li Heping şi Tang Tianhao, în arestul poliţiei aflat pe strada Binjiang. Au luat ceilalţi cinci avocaţi într-un un alt loc şi i-au reţinut peste noapte - doar azi la 11:40 au fost eliberaţi".

Deutsche Welle din China i-a cerut într-un interviu lui Liu Weiguo, un alt avocat al drepturilor civile, să vorbească despre motivele pentru care grupul a fost supus unui astfel de tratament violent. Liu a declarat că motivul este probabil legat de identitatea grupului deţinut în centru, şi că "avocaţii au rupt sigiliul de pe gaura neagră a sistemului chinez de detenţie arbitrară, închisori negre, tortură, dispariţii forţate şi persecuţia Falun Gong care au loc în cadrul menţinerii sistemului de stabilitate."

Unele rapoarte au descris facilitatea ca pe o închisoare neagră, acest termen fiind cel mai adesea folosit atunci când se referă la locurile care deţin petiţionarii - persoane care se deplasează în capitală pentru a cere rezolvarea plângerile lor.

Centrul de educaţie juridică Er'ehu din Ziyang are un profil mai specific, acela de a "transforma" şi tortura practicanţii Falun Gong. Acesta a închis sute de practicanţi, de când a fost înfiinţat în anul 2006; doi practicanţi Falun Gong au fost ucişi acolo la începutul anului 2012, în conformitate cu site-ul Minghui. Asemenea Centre de spălare a creierului, au fost înfiinţate în aproape fiecare oraş din China, şi operează în afara sistemului judiciar chinez. Ele sunt controlate de către Comitetul Politic şi Afaceri Juridice al Partidului Comunist local şi filiala locală a Biroul 610 , o agenţie extrajudiciară însărcinată cu coordonarea persecuţiei împotriva Falun Gong.

Un raport emis pe 19 februarie şi publicat pe Minghui spune:"Conform unor statistici incomplete, ar putea fi în jur de 400 sau 500 de practicanţi Falun Gong în Er'ehu."

Îndrazneaţa vizită a avocaţilor vine la doar o lună după ce persecuţia împotriva Falun Gong - care a început în China din 1999, după ce a fost iniţiată de fostul lider al regimului comunist Jiang Zemin - a fost expusă, atunci când un articol detaliat despre lagărul de muncă Masanjia, cunoscut pentru torturarea brutală a practicanţilor Falun Gong, a fost publicat de revista de fotografie în limba chineză, Lentile (Lens).

Metodele de tortură bestiale descrise în acest articol au făcut ca articolul să devină viral pe Internet în China, până când autorităţile au întrerupt răspândirea lui.

În toată ţara, avocaţii apărării, numiţi avocaţi weiquan în China, s-au adunat pentru a sprijini grupul care a călătorit în Sichuan. Teng Biao, un avocat bine-cunoscut weiquan care nu a mers la Sichuan, a postat pe Sina Weibo, un microblog gen Twitter, o fotografie a altor cinci avocaţi care deţin un semn pe care scria:"Ziyang: Atacarea sălbatică a avocaţilor nu va acoperi crimele de la centrul de spălare a creierului!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor