Diaspora şi problema votului de la distanţă. Degringoladă - PMP acuză PNL care acuză PSD

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Trei milioane de alegători aflaţi în străinătate aşteaptă să participe activ la viaţa politică a ţării. După umilinţele îndurate la prezidenţiale de românii din afara ţării, politicienii s-au bătut cu pumnul în piept că vor rezolva problema votului de la distanţă, însă se pare că lucrurile nu merg într-o direcţie pozitivă.

Introducerea votului prin corespondenţă şi a votului electronic a stârnit ample controverse între politicieni. În timp ce şefa PNL, Alina Gorghiu, se plânge de atitudinea rivalilor de la PSD, este la rândul său acuzată de cei din PMP că lansează apeluri politicianiste întârziate în loc să susţină proiectele de lege deja existente.

Varianta PNL

"Se va termina extrem de urât pentru PSD, dacă se va opune în continuare la votul prin corespondenţă. Nu vreau să cred că nu au înţeles nimic din alegerile din noiembrie 2014. PSD are aceeaşi autosuficienţă şi aceeaşi bătaie de joc la adresa diaspora. Nu vreau să cred aşa ceva, dar, zi de zi, premierul mă contrazice. Astăzi, sunt în faţa unui furt calificat al PSD, pentru că, deşi prezidează Comisia parlamentară de cod electoral, refuză să elaboreze legislaţia ce ţine de acest vot prin corespondenţă.", a declarat sâmbătă Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Şefa PNL susţine că reprezentanţii formaţiunii din comisie au solicitat de mai multe ori să se redacteze această lege, dar refuzul a fost constant, iar acum liberalii le cer tuturor celor din diaspora să participe la elaborarea proiectului pentru a putea să-l introducă în comisia de cod electoral şi să forţeze PSD să accepte un mijloc de vot, cum este votul prin corespondenţă.

"Orice propunere privind votul prin corespondenţă este ignorată. Acum societatea civilă participă la lucrări, dar conducerea comisiei cu greu a acceptat acest lucru, iar societatea civilă nu poate iniţia un proiect de lege. Eu şi dl Vasile Blaga ne-am văzut cu asociaţia 'Politică fără frontiere' şi i-am provocat să participe activ la elaborarea acestui proiect de lege", a subliniat Alina Gorghiu.

Varianta PMP

Pe de altă parte, preşedintele PMP, Eugen Tomac, îi cere şefei PNL Alina Gorghiu, pe care o acuză că lansează apeluri politicianiste întârziate, să sprijine proiectele de lege deja existente pe acest subiect, proiecte care au fost agreate de românii din afară, pe care însă le ignoră.

"(...) Mai curios este faptul că apelul lansat ieri de formaţiunea pe care o conduceţi vine la o zi după ce eu am depus din nou în Parlament proiectul de lege privind votul prin corespondenţă şi o iniţiativă nouă, cea privind votul electronic, ambele destinate românilor de peste hotare", scrie Eugen Tomac.

PNL şi PSD au respins, pe 9 decembrie, o lege a votului prin corespondenţă introdusă de PMP, a evidenţiat Eugen Tomac, care ulterior acestui eşec a informat fiecare parlamentar PNL despre celelalte două iniţiative pe care formaţiunea pe care o reprezintă le lansa în dezbatere publică.

Ambele documente au fost elaborate la propunerea celor mai reprezentative asociaţii ale românilor de peste hotare, susţine şeful PMP, care arată ca, după două luni de consultări cu românii din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova, partidul său a depus din nou în Parlamentul României în data de 4 martie cele două iniţiative legislative privind votul prin corespondenţă şi votul electronic.

"Am făcut acest lucru tocmai pentru ca parlamentarii din comisia creată special pentru a îmbunătăţi cadrul juridic în materie de alegeri, evitau de mai bine de o lună, să dezbată modul în care vor vota românii de peste hotare la viitoarele alegeri. Având în vedere cele menţionate, fac un apel la responsabilitate, corectitudine şi onestitate faţă de românii care v-au ales. În loc să lansaţi apeluri politicianiste întârziate, vă invit să vă asumaţi public că veţi susţine legea votului prin corespondenţă şi legea votului electronic, iniţiative care au fost deja dezbătute şi apreciate de către românii de peste hotare", a mai precizat Eugen Tomac.

În încheiere, şeful PMP îi transmite Alinei Gorghiu că acum, prin sprijinirea celor două proiectele de lege deja existente, care desigur pot fi îmbunătăţite, liberalii au şansa să le demonstreze românilor că au înţeles mesajul acestora din 16 noiembrie 2014.

Varianta lui Lăzăroiu

În viziunea fostului consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, trebuie fixat un calendar clar pentru adoptarea unui proiect legislativ care să permită votul prin corespondenţă şi pusă presiune maximă pe politicieni, căci, în realitate niciunul din marile partide, fie că este vorba de PNL, PDL (acum unite) sau PSD, nu vrea să deschidă calea votului de la distanţă.

Lăzăroiu avertizează că parlamentarii se vor face că lucrează şi în ultimul moment vor pica legea votului prin corespondenţă, dând vina unii pe ceilalţi.

"Voiam doar să atrag atenţia că e mult mai greu decât pare. Politicienii au o capacitate incredibilă de a disimula propria rezistenţă la un proiect despre care ştiu că îi scoate pe tuşa istoriei. Veţi vedea în Parlament mulţi apărători ai votului prin corespondenţă. Îşi vor rupe hainele de pe ei, dar vor face tot ce e posibil să-l amâne până la Paştele Cailor. Câţi ştiu că legea asta ar trebui adoptată până în iunie anul viitor pentru a putea fi în vigoare la localele din 2016?", întreabă Lăzăroiu.

"Votul prin corespondenţă înseamnă activarea unui potenţial electoral de aproximativ 3 milioane de alegători, pe care nu-i poţi prosti cu zahăr şi ulei, nu-i poţi urca în autocare spre secţia de votare, nu-i poţi păcăli cu 5 lei la pensie sau la ajutorul social. Cu ei nu merge să suspenzi preşedintele ţării din raţiuni politicianiste. Şi nici nu pot fi intoxicaţi cu propaganda pseudo-televiziunilor de ştiri. Nu mai spun că afişajul indecent atârnat pe toate străzile din România nu îi poate atinge", a evidenţiat Lăzăroiu motivul pentru care marile partide nu sunt, de fapt, interesate să-i ajute pe romani să voteze.

Nu doar PSD e dezavantajat de votul prin corespondenţă, susţine Lăzăroiu, ci toate structurile politice vechi, obişnuite să facă acelaşi gen de campanie de 25 de ani, motiv pentru care nu va fi simplu de impus în Parlament.

De altfel, evoluaţia recentă a lucrărilor pe tema legilor electorale, dezbătute în Palament, tinde să demonstreze ideea că politicenii nu îşi doresc cu adevarat drepturi pentru românii din diaspora. Recent, membrii Comisiei de Cod electoral, au votat, în deplină armonie, votul pe listă cu o circumscripţie pentru diaspora, care va conţine 4 deputaţi şi doi senatori, ceea ce înseamnă că diaspora va fi subreprezentată de zece ori.

"PNL e deja complice la înşelătoria asta. Pentru că au votat cot la cot cu PSD decupajul circumscripţiilor. Singura corectură care se mai poate face este ca voturile românilor din afară să fie alocate circumscripţiilor electorale în care au adresa din buletin. Dar n-o să vedeţi aşa ceva”, mai adaugă Lăzăroiu, care consideră că "se pregăteşte cea mai urâtă înşelătorie din ultimii 25 de ani", o diaspora care, indiferent dacă votul prin corespondenţă va fi aprobat sau nu, va fi oricum insuficient reprezentată în Parlament.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.