Diaspora umilită a treia oară de Politic. Uninominalul terminat, reprezentarea celor din afară diminuată de 10 ori

Valeriu Zgonea
Valeriu Zgonea (Epoch Times România)

Comisia de Cod electoral a votat, marţi, cu unanimitate de voturi, renunţarea la sistemul de vot uninominal folosit la alegerile parlamentare din 2008 şi 2012 şi revenirea la votul pe liste.

”Eu am mandat de la PSD să susţinem votul pe listă”, a declarat presedintele comisiei, Valeriu Zgonea, citat de Gandul.info.

La rândul lor, liberalii au susţinut, prin Mihai Voicu, sistemul alegerilor pe listă, cu menţinerea circumscripţiilor pentru Diaspora.

Votul pe listă cu o circumscripţie pentru Diaspora s-a votat în unanimitate în Comisia de Cod Electoral. Aceasta va conţine 4 deputaţi şi trei senatori.

Comentând principiile adoptate marţi în comisie, fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu a opinat că se pregăteşte o subreprezentare dramatică a romanilor din diaspora:

"Se păstrează o circumscripţie în Diaspora cu, atenţie! 4 deputaţi şi 3 senatori, adică un judeţ mai măricel aşa. Doar că în diaspora trăiesc 3 milioane de votanţi (cel puţin), adică o sesime din totalul electoratului. Cum probabil vor rămâne patru sute şi ceva de parlamentari (nu cred că mai e vreun naiv care visează la 300), o şesime ar însemna cam 70 de parlamentari pentru diaspora, adică de zece ori mai mult decât a alocat astăzi Parlamentul. Cu alte cuvinte Diaspora va fi subreprezentată de 10 ori [sublinierea noastră, n.r]. Vă amintiţi desigur ziua de 17 noiembrie 2014, când toţi liderii politici îşi smulgeau hainele de pe ei de dragul nedreptăţiţilor români din diaspora. Unii îşi puneau cenuşă în cap, alţii agitau pumnul strâns şi cereau demisia lui Ponta. Azi şi-au dat mâna şi au rezolvat-o şi cu Diaspora. Nu uitaţi ca eu v-am spus primul: votul prin corespondenţă nu va putea fi obţinut decât în stradă.", scrie Lăzăroiu pe contul său de Facebook.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne