Casa Albă bate câmpii în legătură cu recoltarea de organe în China

Vineri seara Casa Albă a răspuns unei petiţii depuse în urmă cu trei ani, prin intermediul site-ului “We the People”, prin care se solicită Statelor Unite să investigheze şi să condamne public recoltarea de organe de la aderenţii Falun Gong din China.
Larry Ong
01.02.2015

focus

alte articole

Casa Albă, Washington DC (Karen Bleier/AFP/Getty Images)
Larry Ong
01.02.2015

Vineri seara Casa Albă a răspuns unei petiţii depuse în urmă cu trei ani, prin care se solicită Statelor Unite să investigheze şi să condamne public recoltarea forţată de organe pe viu de la aderenţii Falun Gong din China.

Casa Albă a condamnat în trecut, chiar dacă a făcut-o pasager, industria organizată de regimul comunist de la Biejing, de recoltare de organe de la prizonierii executaţi.

Cele două subiecte sunt diferite.

China are o lege care permite prizonierilor condamnaţi la moarte să doneze organele prin "liber consimţământ". Deseori acestor oameni le sunt prelevate organele în autobuze ale morţii, prezente le locurile de execuţie. Legislaţia, ca şi întreaga practică, au îngrozit lumea transplantologilor, având în vedere că în China liberul consimţământ este practic non-existent în închisori.

Pe de altă parte, recoltarea de organe de la dizidenţii închişi în lagăre de muncă este o nouă industrie, chiar mai oribilă, dezolvată de regimul comunist. O anchetă Epoch Times a descoperit în 2004 că există lagăre de muncă asociate de spitale militare, unde dizidenţilor li se recoltează pe viu, cu forţa, organe care sunt apoi vândute la preţuri exorbitante pe piaţa neagră de organe. Victimele (care sunt omorâte în procesul recoltării) sunt deseori oameni care nu au fost condamnaţi prin proces, şi care sunt ţinuţi cu forţa 3-4 ani în lagăre de muncă - deţinuţi politic, militanţi pentru drepturi civile, sau aderenţi ai mişcării Falun Gong, persecutată de regimul chinez.

Casa Albă a rămas tăcută cu privire la cererea formulată în petiţia iniţială. În răspunsul său, nu a inclus menţiuni despre recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong - ilegală chiar sub legislaţia chineză - sau despre începerea vreunei investigaţii a acestor atrocităţi, menţionând doar fenomenul de donare de organe de la prizonieri condamnaţi la moarte.

De asemenea, Casa Albă subestimează gravitatea faptelor descrise de petiţie, care a strâns peste 34.000 de semnături.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie la 12 decembrie 2013 care condamnă recoltarea de organe forţată a regimului chinez, în special de la prizonierii Falun Gong de conştiinţă şi Uniunea Europeană este chemată să examineze chestiunea.

Canada a admis şi ea în martie 2014, că prizonierilor Falun Gong, oameni nevinovaţi pe care regimul comunist al Chinei îi consideră dizidenţi, li se recoltează organe pe viu, fără consimţământ.

Falun Gong, o practică tradiţională chineză care implică exerciţii meditative şi care se bazează pe principiile Adevăr, Compasiune şi Toleranţă, are peste 100 de milioane de aderenţi în întreaga lume, dar este persecutată brutal de către PCC începând din iulie 1999.

Cu câţiva ani în urmă a fost publicat un raport al unei anchete fără precedent (urmat de publicarea a mai multe cărţi) efectuat de fostul secretar de stat canadian pentru Asia Pacific, David Kilgour, şi de avocatul internaţional pentru drepturile omului David Matas, ce a fost tradusă şi în limba română. Raportul Kilgour-Matas a concluzionat că practicanţii Falun Gong sunt sursa predominantă de organe în cadrul transplanturilor ilegale efectuate în spitale militare din China.

La aceeaşi concluzie a ajuns şi cercetătorul Ethan Gutmann, în cartea sa "Carnagiul: Ucideri în Masă, Recoltarea de Organe şi Soluţia Secretă a Chinei la problema disidenţilor ei".

Puteţi citi petiţia originală şi răspunsul Casei Albe mai jos:

Petiţia de recoltare de organe în China

"Facem apel la Administraţia Barack Obama să:

Investigheze şi să condamne public recoltarea de organe de la aderenţii Falun Gong din China

Zeci de mii de aderenţi Falun Gong închişi ilegal au fost folosiţi ca bănci vii de organe, ucişi la cerere pentru a alimenta industria lucrativă de transplant de organe a China, vezi videoclipul ataşat.

Raportul de Drepturile Omului pentru 2011 al Departamentului de Stat al Statelor Unite a citat acuzaţiile privind recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong şi de la alţi prizonieri de conştiinţă. În octombrie, 106 membri ai Congresului i-au scris Secretarului de stat Clinton solicitând informaţiile suplimentare. Au avut loc două audieri ale congresului pe acest subiect. Doctorii de transplant de vârf şi organizaţiile medicale din întreaga lume au condamnat această crimă împotriva umanităţii.

Ca lider mondial în protejarea drepturilor omului, Statele Unite are obligaţia morală de a expune aceste crime, de a le opri, şi de a asigura că criminalii sunt aduşi în faţa justiţiei”.

Răspunsul oficial al Casei Albe:

”Vă mulţumim pentru semnarea unei petiţii despre recoltarea de organe în China.

Guvernul Statelor Unite se opune recoltării de organe lipsită de etică sau ilegale sau traficării organelor umane. Am îndemnat China să înceteze recoltarea de organe de la prizonieri executaţi şi să discute această chestiune cu oficialii chinezi de vârf. Liderii Chinei au anunţat un angajament pentru a aboli practica preluării organelor umane pentru transplant de la prizonieri executaţi, dar suntem conştienţi că există rapoarte continue despre acest fel de practici. Luăm acest fel de acuzaţii foarte în serios şi vom continua să monitorizăm situaţia şi acţiunile autorităţilor chineze pentru a îndeplini acest angajament.

Practicile de drepturile omului ale guvernului chinez şi tratamentul practicanţilor Falun Gong rămân o cauză de îngrijorare. Începând din 1999, Secretarul de Stat a desemnat China drept o ”Ţară de o Îngrijorare Particulară” sub Actul de Libertate Religioasă Internaţională pentru că s-a angajat în sau a tolerat abuzuri ale libertăţii religioase care sunt în particular severe. Aşa cum a fost raportat de Raportul Ţării privind Practicile de Drepturile Omului din 2013 al Departamentului de Stat şi în Raportul Libertăţilor Religioase Internaţionale din 2013, respectul şi protecţia guvernului chinez faţă de dreptul la libertatea religioasă s-a deteriorat”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor