Klaus Iohannis, un preşedinte pentru diaspora? Băi de mulţime şi promisiuni la Berlin

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (ROBERT GHEMENT/AFP/Getty Images)

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, s-au întâlnit joi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Germania, relatează Hotnews. Preşedintele şi soţia sa au petrecut circa două ore alături de cei aproximativ 300 de români veniţi la recepţia organizată la Ambasada României din Berlin şi i-a asigurat pe aceştia că-şi doreşte "o lege care să asigure dreptul de vot al cetăţenilor din diaspora".

De-a lungul celor doua ore, şeful statului şi soţia sa au discutat cu invitaţii, au făcut zeci de fotografii - inclusiv cu ziariştii, au colectat impresii, plângeri ori memorii, au discutat cu absolut toţi cei care au avut ceva de spus, relatează Hotnews.

Cu ocazia recepţiei, şeful statului a ţinut un discurs în cadrul căruia le-a mulţumiţi românilor din diaspora pentru efortul din 16 noiembrie, efort care a făcut posibil triumful democraţiei şi a dat asigurări că va monitoriza activitatea Parlamentului în privinţa elaborării legilor electorale, astfel încât dreptul de vot al românilor din diaspora să fie respectat.

"Garantarea condiţiilor şi găsirea unei soluţii pentru ca toţi românii din diaspora să îşi poată exercita dreptul constituţional la vot este o chestiune de principiu. Aceasta este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare şi voi urmări cu mare atenţie mersul lucrurilor în Parlament.", a declarat Iohannis.

Merită menţionat, pe de altă parte, că recent, în Parlament, în Comisia de Cod Electoral, din care face parte şi PNL-ul lui Iohannis, s-a votat în unanimitate votul pe listă cu o circumscripţie pentru Diaspora, care va conţine 4 deputaţi şi trei senatori, ceea ce înseamnă că Diaspora va fi subreprezentată de zece ori.

"Se păstrează o circumscripţie în Diaspora cu, atenţie! 4 deputaţi şi 3 senatori, adică un judeţ mai măricel aşa. Doar că în diaspora trăiesc 3 milioane de votanţi (cel puţin), adică o şesime din totalul electoratului. Cum probabil vor rămâne patru sute şi ceva de parlamentari (nu cred că mai e vreun naiv care visează la 300), o şesime ar însemna cam 70 de parlamentari pentru diaspora, adică de zece ori mai mult decât a alocat astăzi Parlamentul. Cu alte cuvinte, Diaspora va fi subreprezentată de 10 ori [sublinierea noastră, n.r]. Vă amintiţi desigur ziua de 17 noiembrie 2014, când toţi liderii politici îşi smulgeau hainele de pe ei de dragul nedreptăţiţilor români din diaspora. Unii îşi puneau cenuşă în cap, alţii agitau pumnul strâns şi cereau demisia lui Ponta. Azi şi-au dat mâna şi au rezolvat-o şi cu Diaspora. Nu uitaţi că eu v-am spus primul: votul prin corespondenţă nu va putea fi obţinut decât în stradă.", comenta Sebastian Lăzăroiu votul Comsiei de Cod Electoral.

La rândul său, deputatul PNL de diaspora Ovidiu Raeţchi, atrăgea atenţia recent într-un comuniat de presă că, în circumscripţia pentru Diaspora, menţinerea colegiilor uninominale este infinit mai eficientă şi mai logică decât votul pe listă:

"Tratarea întregii lumi că o singură circumscripţie e superficială. Trebuie să specializezi parlamentarii în anumite zone geografice, e ca în diplomaţie. Un parlamentar pentru zona arabă lucrează cu realităţi extrem de diferite faţă de unul din SUA sau Moldova. În plus, dacă vom avea vot pe liste în Diaspora nimeni nu va mai oferi atenţie românilor din ţări cu comunităţi mici – toată lumea va lucra exclusiv cu marile comunităţi din Europa, acolo unde se află voturile. Niciun parlamentar român nu va ajunge în Irak sau Siria, toţi vor oferi atenţie celor din Spania şi Italia”. opinează Raeţchi.

Votul din Comisia de Cod Electoral prin care s-a stabilit ca 3 milioane de români să fie reprezentaţi doar de 6 parlamentari e o discriminare gravă la adresa diasporei, a mai opinat Raeţchi:

"(...) În contextul în care în Diaspora se află aproximativ 3 milioane de români, reprezentarea acestora doar de 4 deputaţi şi 2 senatori este insuficientă. Sunt oameni care trimit în ţară sume uriaşe, egale cu investiţiile străine. În plus, se observă o discriminare a românilor din străinătate în raport cu cei din interiorul graniţelor noastre. Practic, dacă 4 deputaţi vor reprezenta 3 milioane de români, atunci la o populaţie de aproximativ 19 milioane – populaţia României – Camera Deputaţilor ar trebui să aleagă doar 25 de membri”, scria recent Ovidiu Raeţchi, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Redăm integral discursul susţinut de Iohannis la Berlin, publicat de Administraţia Prezidenţială

“Este o mare bucurie pentru mine să pot să fiu în această seară aici, împreună cu dumneavoastră. Este o întâlnire multaşteptată, cel puţin din partea mea, şi sunt foarte bucuros că aţi venit în număr aşa de mare, unii de mai aproape, alţii de mai departe, mă bucur de prezenţa fiecăruia dintre dumneavoastră. Am pornit împreună pe un drum deloc uşor, la capătul căruia se află o aşteptare a dumneavoastră şi un angajament al meu: o Românie prosperă, respectată în lume, o Românie a şanselor şi oportunităţilor, o Românie care-şi preţuieşte cetăţenii, în care munca şi educaţia sunt apreciate.

Anul trecut, pe 16 noiembrie, alături de celelalte comunităţi din diaspora, aţi făcut posibil triumful democraţiei. Nu mă refer la rezultatul în sine al alegerilor, ci la dovada vie că fiecare vot contează, că fiecare cetăţean are un cuvânt de spus şi poate decide viitorul României. Folosesc această ocazie să vă mulţumesc pentru determinarea extraordinară de care aţi dat dovadă. Şi pentru faptul că în locul renunţării aţi ales implicarea, încrezători că puteţi schimbă starea lucrurilor de acasă.

România are în Germania o diasporă tot mai numeroasă. Dumneavoastră ne reprezentaţi aici şi în întreaga Europa. Daţi valoare naţiunii noastre prin seriozitatea, eficienţa şi profesionalismul cu care vă desfăşuraţi activitatea în toate domeniile. Fiecare dintre dumneavoastră sunteţi ambasadorii României şi prin tot ceea ce faceţi construiţi un renume al ţării noastre. Îmi doresc că ceea ce vă spun acum să ajungă la cât mai mulţi compatrioţi de-ai noştri care trăiesc aici, în Germania. Alături de românii din ţară, cu toţii aţi dat şansa României la un altfel de viitor.

Doamnelor şi domnilor,

Ştiu că votul din noiembrie este purtătorul unei mari speranţe. De aceea cred că este de datoria mea să vă spun câteva dintre lucrurile pe care le-am asumat la acest început de mandat şi ce am început să construim. Pe de-o parte, însăşi prezenţa mea aici este expresia aspiraţiei spre o politică externă apropiată de cetăţenii români, oriunde s-ar afla aceştia. Mi-am asumat o politică externă mai creativă, mai transparentă şi mai activă, prin care să valorificăm oportunităţi, să consolidăm relaţii, să ne facem mai bine auziţi în lume. Vreau ca românii, oriunde trăiesc, să fie mândri de modul în care sunt reprezentaţi în plan extern. Şi îmi doresc ca întărirea relaţiilor cu celelalte state să aibă consecinţe practice pentru orice cetăţean. Pe de altă parte, în ţară, am spus că vreau să schimbăm modul în care se face politică. Să înlocuim scandalul cu dialogul, să depăşim logica permanentului conflict şi să construim reguli durabile. Doar aşa putem să avem instituţii eficiente şi solide, care lucrează pentru oameni. Doar aşa putem ajunge în mod real la acea prosperitate şi stabilitate care i-ar face şi pe românii plecaţi să se întoarcă cândva acasă.

Pornind de la aceste principii am adus partidele la masa consultărilor pe tema reformei instituţiilor politice, am discutat cu reprezentanţi ai societăţii civile şi m-am adresat Parlamentului la începutul acestei sesiuni. Îmi doresc să avem reguli noi de finanţare a partidelor şi campaniilor electorale, mai riguroase şi mai transparente. Îmi doresc reguli noi pentru partidele politice, care să încurajeze participarea, să aducă politica mai aproape de cetăţean. Dar, mai ales, îmi doresc o lege care să asigure dreptul de vot al cetăţenilor din diaspora. Garantarea condiţiilor şi găsirea unei soluţii pentru ca toţi românii din diasporă să îşi poată exercita dreptul constituţional la vot este o chestiune de principiu. Aceasta este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare şi voi urmări cu mare atenţie mersul lucrurilor în Parlament.

În încheiere, vă încurajez să continuaţi cu aceeaşi determinare lucrurile bune pe care le faceţi pentru comunitatea în care trăiţi şi pentru România! Şi vă doresc în acest sens mult succes!”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.