"Ridicarea" baroniilor PSD. Alt şef de CJ ridică vocea contra "centrului imaculat"

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Deşi conducerea PSD susţine, pe baza unor analize, că alegerile prezidenţiale au fost pierdute din cauza baronilor locali şi a Facebook-ului, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, atrage atenţia că avem de-a face cu o temă falsă în contextul în care şi în judeţul său există Facebook, cetăţenii au televizoare, şi cu toate acestea social-democraţii au reuşit să se impună la alegerile din 16 noiembrie.

"Tema Facebook-ului şi a baronilor nu a existat înaintea pierderii alegerilor, au devenit teme de actualitate după pierderea alegerilor. Vreau să îi informez că şi în judeţul Vaslui este Facebook, dacă cumva nu ştiu, cetăţenii au televizoare şi se uită la dânşii, au capacitatea mai mare sau mică de a analiza ce văd. În judeţul Vaslui există un număr mare de persoane care lucrează în străinătate şi, cu toate acestea, noi am câştigat alegerile cu un scor foarte bun", a declarat, pentru gândul.info, Dumitru Buzatu, care este şi şef al PSD Vaslui.

"Unii bengănesc că au prea mare putere preşedinţii de Consilii Judeţene. Acum să nu transferăm că toate lucrurile acestea s-au produs din cauza baronului local", a subliniat Dumitru Buzatu, criticând astfel analiza făcută în partid.

Şeful PSD Vaslui este de părere că cei din conducerea formaţiunii ar trebui să reflecteze mai mult asupra acestor analize atunci când vorbesc despre rolul nefast al baronilor în campania pentru alegerile prezidenţiale.

În opinia acestuia toate aceste discuţii despre baroni, ideile reformatoare precum cea privind separarea funcţiilor politice de cele administrative, dar şi subiectul Facebook, sunt doar "o încercare de deturnare" consideră Dumitru Buzatu.

Două iniţiative de neacceptat pentru şefi din teritoriu

De fapt, baronii locali s-au supărat tare pe iniţiativele reformatoare ale cuplului Dragnea-Ponta, care, din perspectiva lor, în loc să îşi asume înfrângerea de la prezidenţiale şi să se retragă de la putere, încearcă să impună o serie de schimbări care lovesc direct în "baza PSD", după cum susţinea Marian Oprişan.

Printre iniţiativele considerate inacceptabile de "baronime" este cea privind separarea funcţiilor politice de cele administrative, astfel încât şefii de CJ să nu mai fie şi şefi ai organizaţiilor judeţene, precum şi cea care vizează răspunderea politică a membrilor PSD care se află în diverse faze ale cercetării penale.

Baroni cu greutate, precum Marian Oprişan, Radu Mazăre sau Nicuşor Constantinescu au ameninţat deja că insistenţele conducerii, vor aduce cu ele consecinţe serioase.

Marian Oprişan i-a avertizat în mod direct că dacă cei doi nu se vor opri din aruncarea responsabilităţii pentru pierderea prezidenţialelor "asupra destoinicilor noştri primari din România şi preşedinţilor de CJ", atunci lucrurile vor fi tranşate în detrimentul acestora la Consiliul Naţional.

"Să se gândească cu seriozitate la aceste lucruri şi să înceteze cu propunerile care nu au nicio legătură cu agenda partidului", a avertizat anterior Marian Oprişan, care i-a sugerat lui Victor Ponta să nu se mai comporte ca Adrian Năstase dacă vrea să mai rămână în funcţie.

La rândul său, baronul PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a acuzat conducerea Partidului că a reluat teoria "centrului imaculat", lansată în 2003 de Adrian Năstase, pentru a justifica eşecul la prezidenţiale.

"Această teorie a centrului imaculat, adică a Bucureştiului alb ca zăpada şi a provinciei neagră ca cenuşa, nu e nouă. E de pe vremea domnului Adrian Năstase. Atunci s-a aruncat în presă că provincia este murdară şi Bucureştiul este alb ca zăpada”, a declarat Nicuşor Constantinescu, care a avertizat că această "neasumare a răspunderii de către conducerea centrală a PSD" este o problemă care va fi discutată în CExN.

În ciuda acestor tensiuni, Victor Ponta, care a ameninţat deja că va pleca de la conducerea partidului dacă cerinţele sale nu sunt implementate, pare dispus să rişte, mai ales că robinetul cu banii statului este încă în mâna lui. Cel mai probabil premierul va merge până la capăt cu planul său în încercarea de a-şi salva imaginea şi de a creşte şansele partidului la alegerile din 2016.

Lucrurile urmează să fie tranşate în cadrul Consiliului Naţional de la sfârşitul lunii martie, moment în care vom afla dacă PSD trebuie sau nu să îşi găsească alt lider politic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.