FADERE: Politicienii nu şi-au îndeplinit promisiunile făcute românilor din diaspora

Au trecut mai mult de 100 de zile de la Alegerile Prezidenţiale din 16 noiembrie 2014 şi politicienii nu au îndeplinit nici una dintre cele trei promisiuni făcute românilor din diaspora, acuză Federaţia asociaţiilor de români din Europa.
Cozile la secţiile de votare din străinătate (facebook.com)
Loredana Diacu
04.03.2015

Au trecut mai mult de 100 de zile de la Alegerile Prezidenţiale din 16 noiembrie 2014 şi politicienii nu au îndeplinit nici una dintre cele trei promisiuni făcute românilor din diaspora, acuză Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE).

Astfel, deşi politicul a promis că îi va identifica pe cei vinovaţi pentru numărul mic de secţii de votare din diaspora şi îi va trage la răspundere, acest lucru nu s-a întâmplat, scriu reprezentanţii FADERE, într-un comuniat de presă remis Epoch Times.

"În ciuda faptului că FADERE trimisese pe 21 septembrie 2014 o scrisoare prin care cerea secţii de vot pentru toate comunităţile mari de români, reprezentanţii Guvernului României au decis să împiedice votul românilor din diaspora cu bună ştiinţă şi astfel au pus la dispoziţie de 3 ori mai puţine secţii de vot. Ni s-a promis că se va face lumină, că se vor găsi vinovaţii şi că vor fi traşi la răspundere. Până în acest moment nu s-a întâmplat nimic din toate acestea.", se precizează în comunicat.

Reprezentanţii FADERE mai reamintesc că preşedinţi ai unor secţiilor de vot din diaspora (angajaţi MAE, diplomaţi) au îngreunat cu bună ştiinţă votul, au ascuns ştampilele de vot, au închis secţiile de vot înainte cu 15, 30, sau chiar 45 de minute. Mai mult, aceştia au chemat organele de poliţie din ţările în care erau, instigându-le împotriva românilor care aşteptau la coadă. Autorităţile au promis că se va face o anchetă şi că cei vinovaţi vor fi rechemaţi imediat în ţara însă, după 100 de zile vinovaţii ocupă în continuare aceleaşi funcţii de consuli, sau ambasadori, comportându-se faţă de comunitatea românească cu aceeaşi aroganţa.

FADERE mai acuză că nici promisiunea creării unui registru electoral, implementarea votului prin corespondenţa şi a votului electronic nu a fost respectată.Până în acest moment au fost două iniţiative legislative în acest sens, însă ambele au fost respinse în Parlament, arată FADERE, adăugând că, pentru foarte mulţi români din diaspora, oricâte secţii de vot s-ar deschide, din cauza distanţelor mari, ei tot nu ar putea vota.

"Ar fi un dezastru dacă şi aceste promisiuni făcute românilor din diaspora ar rămâne doar nişte simple declaraţii politice. Între găleţile şi brichetele împărţite votanţilor din România şi aceste promisiuni aruncate alegătorilor din diaspora, există o singură diferenţă: acestea din urmă nu au costat nimic. Nu degeaba sunt numite promisiuni „gratuite”. Sperăm totuşi că cineva ...să plătească." a declarat Daniel Tecu preşedinte FADERE, Federaţia asociaţiilor de români din Europa.

Reamintim că românii din străinătate au stat la cozi uriaşe în toamna lui 2014, pentru a-şi alege preşedintele. Deşi după turul 1 reprezentanţii diasporei au cerut suplimentarea secţiilor de votare, cerea le-a fost refuzată, autorităţile păsând răspunderea de la una la alta.

Deşi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a susţinut iniţial prin Titus Corlăţean, ulterior prin Teodor Meleşcanu că nu are dreptul să deschidă noi secţii de vot, Biroul Electoral Central a informat că MAE avea baza legală de a înfiinţa câte secţii de votare erau necesare, pentru desfăşurarea procesului de votare în bune condiţiuni.

"Prin Hotărârea 4H/04.11.2014, BEC a dat o interpretare dispoziţiilor articolului 54 din legea 370/2014, în sensul inexistenţei impedimentului legal referitor la organizarea de noi secţii de votare în străinătate invocat de Ministerul Afacerilor Externe.", informa BEC după primul tur de scrutin al alegerilor pentru Cotroceni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor