Diana Buzoianu: Nu e o săptămână bună pentru Iohannis. După ce a aflat că nu va mai fi senator, a mai pierdut şi 260.000 de euro obţinuţi din chirii

Diana Buzoianu (Captură Digi24)
Andrei Pricopie
26.09.2024

Familia Iohannis a rămas cu 4 din cele 6 case deţinute şi banii obţinuţi din chirii, 260.000 de euro, trebuie returnaţi statului. Cazul - care a făcut mare vâlvă în rândul opiniei publice - a fost dezbătut în emisiunea "Studio Politic", de la postul Digi24, de social-democrata Oana Florea, liberalul Daniel Fenechiu şi userista Diana Buzoianu.

Jurnalistă: Doamna Florea, v-aş întreba, în primul rând, dacă durează atât de mult la noi în ţară, pentru că sunt totuşi nişte ani în care s-a tot discutat acest lucru, a fost la diferite instanţe până când a ajuns la ultima - calea extraordinară. Atât durează la noi să se facă dreptate?

Oana Florea (PSD): Da, în România procesele durează mult, se dau termene lungi, instanţele sunt foarte aglomerate. Da, din păcate, ăsta este adevărul, asta este realitatea. Despre casele lui Iohannis s-a tot vorbit de la începutul primului său mandat. Nu le ştiu numărul, că fiecare avea povestea sa şi, iată, înţeleg că mai este un spaţiu pe lângă aceste două case, mai este un spaţiu tot supus unui litigiu. E o decizie definitivă, nu ştiu ce putem să comentăm noi la ea, să vedem cum se şi aplică. Pentru că e interesant de văzut dacă se dau daune pe zi de întârziere, că se mai obişnuieşte.

Jurnalistă: Deci ar mai putea veni o completare pe lângă această decizie legată de bani?

Oana Florea: Nu, nu e vorba de completare. Există cauze în care instanţa, atunci când se datorează o anumită sumă şi, desigur, avocatul care a câştigat procesul cere, se dau daune cominatorii, adică pe zi de întârziere; dacă nu dai suma respectivă, ţi se percepe o anumită sumă în plus. Dar vom vedea, în primul rând, acum, mingea, din punctul meu de vedere... nu văd ce ar mai putea fi... Interesant este să vedem statul român cum se mişcă, pentru a pune în aplicare.

Jurnalistă: Domnule Fenechiu, cum se recuperează banii ăştia?

Daniel Fenechiu (PNL): Este foarte simplu. Orice hotărâre definitivă poate fi pusă în aplicare în două variante. În varianta în care debitorul efectuează de bună voie plata se conformează sau, în ipoteza în care nu se conformează, începe o procedură de executare silită.

Este cât se poate de evident că, în momentul în care ai un titlu executoriu, ai o hotărâre care trebuie respectată. Acum, eu n-am de unde să ştiu dacă vor urma o cale extraordinară de atac, dacă vor fi contestaţii în anulare, revizuiri, contestaţii la executare, pentru că şi după hotărâre definitivă sunt o serie de, să zic aşa, mecanisme care pot duce la schimbarea hotărârii.

Nu ştiu cu exactitate ce spune hotărârea. Eu, din aceste litigii, ştiu faptul că, la un moment dat, problema proprietăţii a fost rezolvată mai demult. În ceea ce priveşte problema recuperării chiriilor, ştiu că există o problemă legată de faptul că statul nu-şi intabulase dreptul de proprietate şi, în lipsa intabulării dreptului de proprietate în favoarea statului, nu se putea obţine această restituire a chiriilor.

Deci, repet, n-am urmărit această situaţie. Preşedintele Iohannis, ca orice cetăţean român, e obligat să se supună şi legii civile, şi obligaţiilor stabilite de instanţă. Nu suntem într-o situaţie în care să funcţioneze imunitatea, pentru că este un litigiu esenţialmente civil. Mai multe n-aş vrea să spun, pentru că nici nu cunosc foarte mult, nici nu m-a preocupat. Am comentat de câteva ori povestea asta, în care tot timpul am spus că Iohannis e un simplu cetăţean şi va trebui să facă ce dispune instanţa de judecată.

Jurnalistă: Doamna Buzoianu, pare că se complică totul, imaginea lui Klaus Iohannis acum, pe final de cel de-al doilea mandat, vine cu tot felul de problemuţe, cum zicea Marian Vanghelie acum mulţi ani - tot felul de problemuţe. Aşa pare.

Diana Buzoianu (USR): Acum, sigur, nu este o săptămână bună pentru domnul Iohannis. După ce a aflat că nu va mai fi senator, sau că, dacă va vrea să fie senator, nu va putea să schimbe legea din pix pentru el prin PNL... Sigur, poate să candideze independent, să-şi dea demisia, să meargă să strângă semnături pe stradă. Eu abia aştept să-l văd pe domnul Iohannis strângând cu voluntari, să văd care sunt voluntarii care, alături de domnul Iohannis, strâng semnături prin Calea Victoriei, să vedem dacă românii chiar semnează cu zecile de mii ca domnul Iohannis să fie pe buletinul de vot.

Ce să zic? Este finalul unui mandat, a două mandate eşuate total. Din păcate, cu atât vor rămâne românii. Deci noi puteam să rămânem cu o Românie educată, dacă se punea la cale planul aşa cum a fost scris de la bun început alături de experţi. Puteam să rămânem cu un traseu mult mai pro-european, mult mai pro-justiţie, puteam să intrăm în Schengen, puteam să facem o grămadă de lucruri. Din păcate, ăsta este mandatul, ăsta este finalul mandatului domnului Iohannis.

Vedem că şi acum se ţine de putere şi că încearcă de la anul să fie numărul doi ca putere în stat. Ce-o face cu puterea aia nu ştie nimeni să spună, că iată ce a făcut în 10 ani de zile.

Daniel Fenechiu: Pe mine mă surprinde... chestia că Iohannis vrea să fie numărul doi în stat, că vrea să fie prim-ministru, că vrea să fie preşedintele PNL-ului. Astea sunt nişte speculaţii, deci n-au niciun suport. De ce nu vrea să fie chestorul Senatului sau secretarul Comisiei de Apărare?

Jurnalistă: Dacă ar veni să mai facă nişte conferinţe, să ne mai răspundă la întrebări, poate că l-am întreba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor