Dezastrul din finanţele României. Ce se ascunde în spatele OUG prin care Guvernul s-a scutit de obligaţia legală de a lua măsuri de austeritate după ce a dublat deficitul bugetar

Marcel Ciolacu (YouTube Screenshot)
Loredana Diacu
26.09.2024

Faptul că Guvernul Ciolacu a adoptat, fără dezbateri, o ordonanţă de urgenţă prin care îşi dă singur derogare de la obligaţia legală de a lua măsuri pentru a scădea deficitul bugetar este o palmă dată românilor şi democraţiei, opinează expertul în macroeconomie Cristian Păun, profesor universitar la ASE. Mai mult, riscul sistemic care apare dintr-o astfel de ordonanţă este foarte mare, avertizează economistul.

În contextul în care această OUG a fost adoptată după ce Guvernul a dublat deficitul bugetar, Păun a explicat, într-un interviu pentru Epoch Times, că ne putem aştepta ca datoria publică să depăşească în curând 55% din PIB, iar guvernanţii vor să se spele pe mâini de orice responsabilitate de a corecta situaţia: „Guvernul poate să facă ce vrea, poate să împrumute cât vrea România, poate să cheltuiască cum vrea banii României”, pentru că e acoperit, a punctat el.

„Ei sunt în afara legii în momentul în care au deficit excesiv; datoria publică a depăşit 50% din PIB şi, în mod normal, ar trebui să înceapă îngheţări de pensii şi salarii, fiind ilegal dacă nu o faci.

Şi atunci, ca să nu-i acuze nimeni, să nu între sub incidenţa legii, deşi nu cred că legea prevede explicit nişte sancţiuni administrative pentru primu-ministru care nu ia măsuri de austeritate când datoria publică sare de 50% din PIB, vor să se absolve de orice răspundere.

Este foarte probabil pe final de an - pentru că vom vedea un deficit explodat şi un PIB care nu mai creşte atât de mult - să vedem că datoria publică se apropie uşor-uşor de 55% din PIB. Căci vorbim de un deficit suplimentar de 3-4% din PIB pe care trebuie să-l acoperim cu o datorie publică suplimentară de 3-4%. Asta va duce automat la majorarea datoriei publice cu acest procent suplimentar de deficit pe care îl vom avea pe final de an.

Deci foarte probabil să ajungem la un 55% şi atunci constrângerile pentru guvern devin din punct de vedere legal mult mai stricte decât la 50%. Şi atunci probabil că se pregătesc cu această ordonanţă să se acopere din punct de vedere legal.

Eu nu cred că este corect să dai o ordonanţă care să te scutească pe tine ca Guvern de o răspundere pe o lege a stabilităţii macroeconomice, stabilităţii financiare şi a responsabilităţii, până la urmă, a Guvernului în faţa contribuabililor. Este o palmă dată cetăţenilor, democraţiei şi, până la urmă, riscul sistemic care apare dintr-o astfel de ordonanţă este foarte mare.

Practic, Guvernul în momentul ăsta s-a spălat pe mâini de orice răspundere, poate să facă ce vrea, poate să împrumute cât vrea România, poate să cheltuiască cum vrea banii României, pentru că e legal, perfect legal că faci lucrul ăsta, eşti acoperit, nu poţi să ieşi nimic”, a explicat Păun.

Economistul a mai subliniat faptul că recentele certuri din coaliţie au făcut să iasă la iveală „informaţii tot mai clare cu privire la dezastrul din finanţele României”.

Mai exact, ministrul liberal de Finanţe a început să „dea cărţile pe faţă” cu privire la dezastrul cu care se confruntă România. Păun a fost de părere că ne putem aştepta la creşterea TVA-ului şi a impozitului pe venit.

„În sfârşit, ministrul Boloş are libertatea să spună ce dezastru este. Să sperăm însă că din această comunicare mai bună pe subiect şi mai realistă şi mai reală vom ieşi noi, cetăţenii, cu bine. În sensul că avem deficit excesiv, mult peste ceea ce estimam, dublu faţă de ceea ce estimam la începutul anului când au făcut bugetul, avem o creştere economică care clar s-a diminuat la o treime aproape din ce am estimat şi atunci haideţi să vedem care vor fi soluţiile.

Tare mi-e teamă că o să rămânem cu creşterea de taxe ca principal element de strategie în rezolvarea acestui deficit. Creşterea de TVA şi creşterea impozitului pe venit la 16% cred că sunt iminente şi, din păcate, cu asta se va începe, restul sunt date uitării.

Pe de altă parte, să vii să ceri românilor să plătească mai multe taxe, tu nemodernizând şi nereformând România aproape deloc - nu avem nicio reformă încă semnificativă în administraţia publică, în administrarea teritorială a ţării - să vii să le ceri românilor taxe mai mari şi mai multe cu nişte instituţii care nu fac nimic, ba ratează sistematic şi reformele, şi banii europeni, cred că ai o problemă de credibilitate.

Să vii să le ceri iar taxe mai mari, tu nefiind în stare, la 4 ani de la lansarea exerciţiului financiar european să accesezi nici măcar un euro pe proiecte europene, cred că este, sau ar trebui să fie, problematic. Românii ar trebui să nu tacă pe acest subiect, pentru că nu e corect. Nu e corect să plăteşti tu mai mult pentru că există nişte incompetenţi sau iresponsabili sau dezinteresaţi care ne duc încet, încet, către faliment”, a declarat Păun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor