Ce greutate va avea Diaspora la alegeri? Expert: Am văzut un sondaj surprinzător în R. Moldova, Şoşoacă e de vreo 3 ori peste Simion

George Simion şi Diana Şoşoacă (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
26.09.2024

La alegerile prezidenţiale diaspora a jucat un rol important şi în cazul lui Traian Băsescu şi, ulterior, al lui Klaus Iohannis. Ce rol va juca diaspora în aceste alegeri? Până în acest moment, nicio casă de sondare nu a venit cu cifre despre cât de greu vor cântări voturile venite de peste hotare. Cum vede situaţia preşedintele think thank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă?

"Nu ştim, deşi există departamente pentru românii de pretutindeni, n-au fost bani de cercetare. Am trimis câteva propuneri, nu ca să luăm noi bani în societatea civilă, dar să cerceteze cineva serios, pe un milion, două de euro, ca să vedem atitudini politice de întoarcere. Se fac în alte ţări cu diaspora. La noi nu s-au făcut, nu interesează. Au făcut folclorisme cu sarmale când se duc în diaspora", a declarat Sorin Ioniţă.

Potrivit expertului, senzaţia din ce s-a văzut în ultimele rânduri de alegeri este că se diversifică un pic comportamentul electoral în diaspora, că se îndreaptă în mai multe direcţii.

"Nu mai este votul la bloc unitar, partidul pro-UE, care vine cu reformiştii, cu Monica Macovei, cu ăştia şi succesorii. Deci nu mai este acea dinamică. O parte rămâne acolo. Nu cred că vor vota cu PSD-ul. Deci asta rămâne aşa un fel de moştenire a epocii Ion Iliescu, că PSD-ul nu e votat în diaspora. Deci vor fi votaţi tot ăia care erau înainte, gen USR, un pic de PNL, dar antisistemul a crescut mult şi a fost, la un moment dat, AUR, chiar a fost votat. Şi acum ei sunt pe această saltea cu apă cu doamna Şoşoacă, că creşte AUR, scade Şoşoacă, sau creşte Şoşoacă şi scade AUR", a punctat Sorin Ioniţă.

În context, şeful Expert Forum a făcut referire la un sondaj realizat în Republica Moldova care are rezultate surprinzătoare.

"Şi am văzut un sondaj în Republica Moldova, care este şi asta un fel de diaspora românească mai specială, cu cetăţenii de acolo, unde vedem această împărţire a opţiunilor şi Şoşoacă e de vreo trei ori peste Simion, destul de surprinzător, ea nefiind acolo vreo mare vizitatoare a Moldovei, deci totul e un efect de social media, se pare. Şi dacă merge acolo, probabil că merge şi în alte părţi din diaspora, unde sunt oameni mai amărâţi, mai frustraţi, care muncesc greu, care nu au găsit El Dorado la care se aşteptau când au plecat, se simt marginalizaţi şi vine aşa deodată un impuls de mândrie naţională şi-ţi apare cineva care-ţi flutură aceste teme şi normal că devine atractiv. Probabil că ne vom învăţa să citim mai bine diaspora şi să nu mai luăm aşa la pachet de-a gata cu nişte voturi într-o anumită direcţie", a opinat Sorin Ioniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor