Dezastru de imagine în Praga: liderul delegaţiei chineze venite în oraş, acuzat de genocid şi tortură

Sosirea delegaţiei chineze la un forum economic major, implicând lideri ai naţiunilor din Europa de Est şi Centrală, plus China, a fost marcată de arestarea unui oficial al ambasadei chineze, care a asaltat protestatarii locali.
Ondrej Horecky
01.09.2014

alte articole

Membru al personalului Ambasadei Chineze din Praga, a atacat demonstranţi Falun Gong care protestau în faţa ambasadei cu prilejul evenimentului China Investment Forum. Chinezul a fost băgat în cătuşe de poliţia pragheză. 28 august 2014, Castelul Praga. (Sun Hao/Epoch Times)
Ondrej Horecky
01.09.2014

Sosirea delegaţiei chineze la un forum economic major, implicând lideri ai naţiunilor din Europa de Est şi Centrală, plus China, a fost marcată de arestarea unui oficial al Ambasadei chineze, care a asaltat protestatarii locali.

La scurt timp după ce delegaţia chineză s-a instalat în Praga, în Cehia a izbucnit o dezbatere naţională pe tema dacă guvernul ceh ar trebui să ia măsuri împotriva indivizilor similari cu liderul delegaţiei chineze, Zhang Gaoli.

Pe 28 august, Zhang Gaoli, primul vice-premier al Republicii Populare Chineze şi unul din membrii de "elită" ai Comitetului Politic Central, a condus o delegaţie formată din 500 de oficiali chinezi şi oameni de afaceri la Praga pentru a participa la Forumul de Investiţii China.

În Praga, Zhang a fost întâmpinat de activiştii pentru drepturile omului care voiau să expună crimele comise de acesta în campania de persecutare a practicii spirituale Falun Gong în China.

În timp ce liderii de nivel înalt chinezi implicaţi în persecutarea Falun Gong au fost chemaţi în instanţă de mai multe ori în timpul călătoriilor acestora în afara Chinei, Asociaţia Falun Gong din Cehia a decis ca înaintea vizitei lui Zhang în această ţară să nu depună plângere în instanţă, alegând să-i expună crimele în faţa opiniei publice.

"Am decis să nu avansăm acuzaţiile deoarece am crezut că nu va avea suficient efect", a declarat Milan Kajinek din cadrul Asociaţiei. "Intenţionăm, totuşi, să răspândim pe scară largă documentele expunând activitatea acestuia".

Un comunicat privind investigaţia asupra lui Zhang Gaoli publicat pe 25 august de Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong oferă un sumar despre crimele de care Zhang este acuzat: "a implementat persecuţia în provincia Guandong, Shenzhun, provincia Shandong şi Tianjin, cauzând răpirea ilegală, reţinerea şi rele tratamente pentru zeci de mii de practicanţi Falun Gong din aceste zone. Un număr masiv de practicanţi Falun Gong sunt torturaţi zilnic şi rămân cu răni grave, dizabilităţi şi decese. Zhang este suspectat de comiterea de genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii".

Cehilor le sunt încă vii în amintire suferinţele petrecute în timpul conducerii totalitare a Partidului Comunist, iar acuzaţiile împotriva oficialului Partidului Comunist Chinez au găsit un public receptiv. Mai multe mass media majore din Cehia au preluat informaţia transmisă de Asociaţia Falun Gong şi au relatat presupusele crime ale lui Zhang.

Asociaţia a trimis de asemenea şi emailuri participanţilor la Forumul de Investiţii, astfel încât ştirile au ajuns rapid la aceştia.

Unul dintre oamenii de afaceri a răspuns Asociaţiei Falun Gong. "Mulţumesc pentru raport. Am părăsit evenimentul la jumătate de oră de la începere după ce am citit online la ce dezastru participăm".

Un alt om de afaceri prezent la forum le-a transmis demonstranţilor că informaţiile furnizate le-a schimbat complet percepţia celor de la întâlnire despre Zhang Gaoli.

Roman Joch, un fost consilier al premierului ceh şi directorul Institutului Civic, a declarat pentru Epoch Times că: "Vice-premierul Zhang Gaoli este ... omul care are sânge pe mâinile sale, sângele a sute sau mii de inocenţi care nu au comis nicio crimă ci doar şi-au declarat paşnic credinţa".

"Are expresia unui oficial-birocrat gri care doar "îndeplinea ordinele" – aşa cum a făcut-o Eichman în urmă cu 70 de ani", a scris Joch, făcând referire la fostul locotenent nazist Otto Eichman, care s-a implicat în moartea a zeci de mii de evrei în timpul Holocaustului.

Manifestanţii atacaţi

Pe 28 august, în prima zi a conferinţei, indivizii care protestau împotriva abuzurilor împotriva drepturilor omului comise de regimul chinez şi un grup de chinezi care au venit să întâmpine delegaţia chineză s-a adunat în faţa Castelului Praga, unde s-a desfăşurat conferinţa.

Grupul de întâmpinare a delegaţiei Partidului Comunist Chinez i-au încercuit şi i-a împins pe protestatarii Falun Gong, potrivit Minghui.org, un centru de informaţii al practicanţilor Falun Gong din afara Chinei.

Poliţia din Praga a cerut grupului de întâmpinare să stea pe o parte a drumului, lăsând loc practicanţilor Falun Gong pe cealaltă parte a drumului, dar un oficial al ambasadei chineze, care purta actul de identificare la gât, s-a opus violent ordinelor poliţiei.

Pentru a evita orice conflict cu grupul ambasadei, practicanţii Falun Gong s-au deplasat la o stradă distanţă. Cu toate acestea gestul nu a fost suficient.

În timp ce coloana delegaţiei chineze se apropia, un oficial al Ambasadei Chineze şi alte două persoane din grupul de întâmpinare, organizat de Ambasadă, s-au năpustit asupra protestatarilor Falun Gong, le-au dat jos banerele şi i-au atacat violent, ignorând avertizările ofiţerilor de poliţie. O fotografie publicată de Minghui arăta un banner Falun Gong rupt în două în urma atacului.

Cel puţin unul dintre oficialii ambasadei a fost pus în cătuşe.

Drepturile omului şi afacerile

"Noi nu vrem să blocăm afacerile cu China", a declarat Veronika Sunova, şeful Asociaţiei Falun Gong Cehia, pentru media locală. "Vrem să subliniem, totuşi, că investiţiile în China pot aduce beneficii Partidului Comunist Chinez. Este important să ştii că aceşti bani pot fi folosiţi pentru persecutarea Falun Gong".

Preşedintele ceh, Milol Zeman, şi premierul, Bohuslav Sobotka, au indicat, la începutul acestui an, că vor să întărească legăturile de afaceri cu Beijingul şi din acest motiv nu vor mai menţiona problemele de drepturile omului în discuţiilor lor cu omologii lor chinezi. Această poziţie a fost întâmpinată cu proteste din partea populaţiei cât şi a parlamentarilor din opoziţie.

Fostul ministru al Mediului, Martin Bursik, a venit în dimineaţa zilei de 28 august cu un steag tibetan, arătându-şi sprijinul faţă de protestatari.

"Simt că trebuie să-mi manifest urgent nemulţumirea faţă de Forumul de Investiţii Chinez. Să spui că ăsta este climaxul relaţiilor dintre Republica Cehă şi China este scandalos din punctul meu de vedere", a declarat Bursik, referindu-se la declaraţiile premierului ceh.

Câţiva artişti populari cehi au anunţat recent că vor organiza un concert pe 6 octombrie numit "Conştiinţa nu poate fi cumpărată" în sprijinul Falun Gong şi a avocatului pentru drepturile omului Gao Zhisheng.

Unul dintre artişti este cântăreaţa Marta Kubisova, un prieten vechi al preşedintelui Václav Havel şi fostul purtător de cuvânt al Cartei 77, mişcarea cehă care s-a opus comunismului.

Au mai existat incidente în care a fost implicat personalul ambasadelor chineze în violenţe împotriva practicanţilor Falun Gong, cu prilejul vizitelor unor delegaţii chineze, cel mai recent caz fiind în Argentina, unde ofiţeri ai Ambasadei Chineze au fost ridicaţi de poliţie pentru atacurile brutale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor