Premierul Victor Ponta şi Daciana Sârbu întâmpinaţi cu onoruri militare la Beijing

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta, însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, ministrul Transporturilor Ioan Rus şi ministrul Economiei, Constantin Niţă, a ajuns duminică dimineaţă la Beijing, unde va efectua o vizită oficială de trei zile, în perioada 31 august - 2 septembrie, la invitaţia omologului său chinez, Li Keqiang.

Premierul, soţia sa, europarlamentarul social-democrat Daciana Sârbu, şi membrii delegaţiei au fost întâmpinaţi pe Aeroportul Oficial din Beijing cu onoruri militare.

Luni, Victor Ponta va avea convorbiri cu premierul chinez Li Keqiang, va fi primit de preşedintele R.P.Chineză Xi Jinping şi va avea o întrevedere cu Zhang Dejiang, preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare

În marja vizitei va fi organizată o reuniune economică cu participarea reprezentaţiilor principalelor companii şi bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România, informează Guvernul într-un comunicat de presă. De asemenea, Primul ministru se va deplasa cu trenul de mare vizită la Tienjin unde va vizita parcul tehnologic şi va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai firmelor care derulează activităţi în parc în domeniile IT, componente auto, produse bio, construcţii maşini etc.

Cu această ocazie vor fi semnate şi o serie de documente bilaterale, mai anunţă Guvernul.

Potrivit Guvernului, pe agenda de discuţii a vizitei figurează şi aspecte legate de consolidarea relaţiei UE-China şi acţiunile viitoare în cadrul formatului de cooperare Europa Centrală şi de Est - China, în implementarea celor convenite la summit-ul de la Bucureşti din 2013.

Cu ocazia summitului la care se referă comunicatul guvernului, oficialii români au semnat 13 memorandumuri cu China, vizând domenii strategice pentru economia României, precum construcţia a doua noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, construirea unei hidrocentrale la Tarniţa şi investiţii în sisteme IT critice pentru siguranţa naţională - în condiţiile în care potenţialul investitor, Huawei, este acuzat de spionaj în mai numeroase ţări - un tren de mare viteză etc.

În ceea ce priveşte însă consolidarea relaţiilor UE-China despre care se vorbeşte de asemenea în comunicat, reamintim că în noiembrie, când Guvernul României a organizat la Bucureşti Summit-ul China-Europa Centrală şi de Est, Bruxelles-ul şi-a exprimat temerile că Beijingul încearcă să intre în Europa pe uşa din dos, creându-şi, prin parteneriate netransparente cu ţările mai sărace ale UE, capete de pod pentru a-şi aduce produsele, influenţa şi practicile de dumping în Europa, ocolind negocierile cu Bruxelles-ul, care şi aşa cu greu pot stăvili elanul expansionist al Chinei.

În vara lui 2013 de exemplu, Uniunea Europeană a reuşit să-şi salveze industria fotovoltaică şi locurile de muncă pentru 25.000 - 30.000 de europeni doar impunând taxe Chinei, ceea ce a creat o uriaşă frustare la Beijing, ducând UE şi China în pragul unui "război comercial". Comisia Europeană a impus taxe provizorii pe panourile solare chinezeşti în pofida reticenţelor mai multor state ale Uniunii Europene şi a temerilor de represalii comerciale din partea Beijingului, care a adoptat şi în trecut măsuri vizând produse europene în replică la decizii ale UE privind anchetarea sau taxarea unor societăţi sau produse chinezeşti.

Reamintim că la summitul cu China, steagurile şi însemnele UE au fost scoase de la Guvern şi Parlament pentru a face loc drapelului roşu al Partidului Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne