Preşedintele Poloniei avertizează Germania de ambiţiile ”imperiale ale lui Putin”

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski.
Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / GettyImages)

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, a anunţat, sâmbătă, că Vladimir Putin încearcă să construiască un imperiu rus şi că Europa de Est trebuie acum să aleagă dacă vrea ”o Europa cazacă sau una democratică”, relatează Reuters.

”Rusia a pornit o invazie în Ucraina”, a declarat şeful statului polonez pentru publicul german.

La Putin se vede ambiţia de a ”reconstrui imperiul”, a adăugat Komorowski. Cazacii au servit în armata şi securitatea Rusiei ţariste şi sunt folosiţi de Putin în conflictul din estul Ucrainei.

Preşedintele polonez, care are un rol important în politica externă, este un aliat al premierului polonez Donald Tusk în cadrul partidului de centru-dreapta Platforma Civică.

”Sper că germanii sunt suficient de conştienţi de ceea ce a însemnat un imperiu sovietic pentru Europa„, a subliniat Komorowski, avertizând împotriva repetării scenariului premergător celui de-al doilea război mondial, când s-a adoptat o politică ”de complacere şi de cedare în faţa lui Hitler”.

Mesajul preşedintelui polonez reprezintă şi un apel adresat cancelarului german, Angela Merkel, care continuă să agreeze politica Moscovei din cauza intereselor economice ale Germaniei.

”Prima provocare a fost Crimeea, acum este vorba de următoarele regiuni ale Ucrainei şi toată lumea se întreabă când se va termina”, a declarat acesta.

Komorowski s-a mai referit la solicitarea Poloniei şi a statelor baltice din NATO privind întărirea flancului estic al Europei.

Polonia, ţară membră a NATO, a adoptat una din cele mai ferme poziţii faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina. Săptămâna aceasta, forţele pro-ruse au deschis un nou front în estul Ucrainei, forţând retragerea armatei ucrainene. Kievul a acuzat că acest lucru s-a făcut cu ajutorul unor trupe ruseşti care au venit în Ucraina.