Premierul Poloniei, Donald Tusk, este desemnat noul preşedinte al Consiliului European

Donald Tusk, a câştigat alegerile parlamentare din Polonia
Donald Tusk, a câştigat alegerile parlamentare din Polonia (JANEK SKARZYNSKI/AFP/Getty Images)

Premierul polonez Donald Tusk, membru al partidului conservator european PPE, a fost desemnat să ocupe funcţia de preşedinte al Consiliului European, urmând să îl înlocuiască de la 1 decembrie pe Van Rompuy.

Potrivit Wall Street Journal, în vârstă de 57 de ani, Tusk a fost activ în politica internă o perioadă mare de timp. El a jucat un rol minor în mişcarea muncitorească anticomunistă Solidaritatea, care a ajutat la introducerea democraţiei în Polonia în anii 1980, iar ulterior a ocupat diferite roluri în parlament în anii de după prăbuşirea Cortinei de Fier în 1989.

Dar, de-abia în 2005, când a candidat fără succes la preşedinţia ţării, Tusk a lăsat impresia unui politician experimentat, în ciuda înfrângerii sale electorale. În 2007, partidul său de centru-dreapta, Platforma Civică, a câştigat alegerile naţionale, iar Tusk a devenit prim-ministru. Patru ani mai târziu, el devenea primul premier din istoria recentă a Poloniei care a fost ales pentru un al doilea mandat.

Un orator priceput, el a reuşit să-şi facă loc printre crizele politice din Polonia în ultimii şapte ani. Pe plan internaţional, Tusk a câştigat recunoaşterea colegilor săi europeni pentru modul în care a condus Polonia prin criza financiară a continentului. Ţara sa a fost singurul membru al Uniunii Europene care a evitat o contracţie economică în 2009, după prăbuşirea Lehman Brothers.

Plecarea sa de pe scena politică din Polonia va crea probabil un vid în interiorul partidului său, care se pregăteşte de alegeri parlamentare anul viitor.

Opoziţia conservatoare din Polonia a susţinut în mod frecvent că Tusk este prea apropiat de Rusia şi Germania, cei mai mari vecini ai Poloniei şi foşti rivali şi ocupanţi militari. Tusk a contestat astfel de acuzaţii, iar în timpul crizei ruso-ucrainene din acest an, el a fost unul dintre criticii cei mai vocali ai Kremlinului din cadrul UE.

Însă, Tusk este un aliat apropiat al cancelarului german Angela Merkel. El provine dintr-o minoritate etnică din regiunea poloneză de nord Kashubia, la fosta graniţă polono-germană, în timp ce despre Merkel se ştie că are strămoşi polonezi.

Selecţia lui Tusk pentru postul de preşedinte al Consiliului European este un mare pas înainte pentru membrii UE din Europa de Est.

"Este sigur că în ultimele luni, situaţia din Europa s-a schimbat dramatic. Prezenţa persoanelor cu experienţă din Europa de Est va fi extrem de necesară în Europa", a declarat sâmbătă Tusk.

Deşi vorbeşte germană, Tusk nu stăpâneşte atât de bine engleza. Într-adevăr, el a vorbit mai mult în limba poloneză la conferinţa de presă de sâmbătă, motivând că este necesar să fie precis în exprimare.

La începutul conferinţei de presă, acesta a vorbit în engleză, chiar dacă doar pentru scurt timp. Spre final, când a fost întrebat despre abilităţile sale lingvistice, el a răspuns în engleză că înainte de începerea mandatului său ca şef al Consiliului European la 1 decembrie "îşi va cizela engleza", promiţând să ţină o conferinţă de presă doar în limba engleză după ce îşi asumă noul său rol.

Preşedintele Consiliului UE este reprezentantul principal al blocului european în raport cu lumea exterioară.