Cum reporneşti o intifadă: Israelul şi-a adjudecat abuziv un teritoriu din Cisiordania

Israelul a anunţat, duminică, că îşi va adjudeca un teritoriu, care a fost descris de grupul Peace Now drept cel mai mare teritoriu ocupat în 30 de ani din Cisiordania.
Soldaţi israelieni în Hebron, Cisiordania, după ce au fost găsite corpurile a trei adolescenţi israelieni (HAZEM BADER/AFP/Getty Images)
P. P.
01.09.2014

Israelul a anunţat, duminică, că îşi va adjudeca un teritoriu, care a fost descris de grupul Peace Now drept cel mai mare teritoriu ocupat în 30 de ani din Cisiordania.

Anunţul a tras condamnarea din partea autorităţilor palestiniene şi critica Statelor Unite.

Aproximativ 400 de hectare din blocul de aşezări evreieşti Etzion din apropiere de Betleem au fost declarat de către Administraţia israeliană Civilă, care este condusă de armată, drept ”pământul statului, în baza instrucţiunilor eşalonului politic”.

”Îndemnăm guvernul Israelul să retragă această decizie”, a declarat un oficial al departamentului american de Stat, citat de Reuters, denumind această mişcare drept ”contraproductivă” pentru eforturile de a ajunge la aşa numita ”soluţie bi-statală” între israelieni şi palestinieni.

Radio Israel a anunţat că măsura este adoptată ca răspuns la răpirea şi uciderea a trei tineri israelieni de către militanţii Hamas din regiune, în iunie.

Tensiunile provocate de acel incident s-au răspândit rapid la graniţa dintre Israel şi Gaza, care este controlată de Hamas, atunci când cele două tabere s-au implicat într-un război de şapte săptămâni soldat cu moartea a peste 2.300 de palestinieni.

Înştiinţarea publicată duminică de armata israeliană nu a specificat niciun motiv pentru adjudecarea abuzivă a terenului.

Peace Now, care se opune activităţilor de colonizare israeliene în Cisiordania, un teritoriu palestinian pe care autorităţile locale vor să înfiinţeze un stat, au declarat că adjudecarea terenului are ca scop să transformarea unei locaţii care găzduieşte 10 familii într-o aşezare permanentă.

Israelul este cunoscut pentru programele sale de colonizare a unor bucăţi din teritoriile palestiniene, precum şi pentru programele de dezvoltare a infrastructurii - apă, canalizare, curent, gaz - direct pe teritoriile pe care ar fi trebuit să existe statul palestinian, în cazul atingerii dezideratului celor două state.

Construcţiile vor ridica o zonă rezidenţială semnificativă într-o locaţie cunoscută drept ”Gevaot”, proiectul fiind urmărit de statul Israel din 2000. Anul trecut, guvernul de la Tel Aviv a scos la licitaţie un pachet pentru construcţia a 1.000 de locuinţe în această locaţie, ceea ce indică că mişcare este de mult plănuită.

Peace Now a declarat că terenul este cel mai mare teritoriu ocupat de Israel în Cisiordania încă din anii 1980, şi că toată lumea care pretinde proprietatea acelui teritoriu are 45 de zile să facă apel. Un primar palestinian local a declarat că palestinienii deţin actul de proprietate al terenului şi că ei recoltează măslinii care cresc acolo.

Israelul a fost criticat din cauza activităţilor sale de colonizare, pe care majoritatea ţărilor le văd drept ilegale sub legea internaţională. Noua iniţiativă este de asemenea un obstacol major pentru crearea unui stat palestinian.

Nabil Abu Rdainah, un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, a solicitat Israelului să anuleze adjudecarea terenului. ”Această decizie va duce la mai multă instabilitate. Va inflama şi mai mult situaţia de după războiul din Gaza”, a declarat Abu Rdainah.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a încălcat pacea mediată de Statele Unite cu Abbas, în aprilie, după ce liderul palestinian a ajuns la un acord de reconciliere cu Hamas, mişcarea islamistă care domină Fâşia Gaza.

Într-o serie de aprecieri emise în urma armistiţiului care a oprit războiul din Gaza, Netanyahu a repetat că Abbas va trebui să rupă alianţa cu Hamas pentru reluarea procesului de pace cu Israelul.

Preşedintele american, Barack Obama, care se află în opoziţie cu Netanyahu din cauza programului de colonizare, a respins decizia de ocupare a teritoriului. Mişcarea a reprezentat ultima neînţelegere dintre Statele Unite şi aliatul său din Orientul Mijlociu, Israel.

”Ne-am arătat clar de mai mult timp opoziţia faţă de activitatea de colonizare continuă”, a declarat un oficial al departamentului american de Stat. ”Acest anunţ, precum orice alt anunţ de colonizare făcut de Israel, orice pas plănuit şi orice ordin de construcţie emis, sunt contraproductive obiectivului afirmat al Israelului de a negocia soluţia bi-statală cu palestinienii”, a declarat oficialul american citat de Reuters.

După prăbuşirea ultimei runde de negocieri de pace mediate de Statele Unite, oficialii americani au citat construcţia aşezărilor israeliene drept una din principalele motive pentru prăbuşirea negocierilor.

Aproximativ 500.000 de israelieni trăiesc printre cei 2,4 milioane de palestinieni din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, teritoriu pe care statul evreiesc l-a ocupat în timpul războiului din 1967.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor