Politician rus, bătut grav pentru că ar fi investigat moartea a doi soldaţi decedaţi în Ucraina

Vedere aeriană din centrul Moscovei.
Vedere aeriană din centrul Moscovei. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Un politician rus a anunţat, sâmbătă, că a fost bătut grav după ce a publicat un material despre înmormântările misterioase ale unor soldaţi care ar fi murit în conflictele din Ucraina.

Lev Shlosberg, directorul unui ziar care reprezintă partidul liberal din opoziţie Yabloko în adunarea regională a oraşului nord-vestic Pskov, a declarat că a fost atacat în după amiaza zilei de vineri, în vecinătatea casei sale.

”M-au atacat din spate, nu i-am văzut pe niciunul dintre ei”, a declarat Shlosberg în timpul unui interviu telefonic acordat din spital.

”Aparent m-au lovit lăsându-mă inconştient cu primul pumn, m-au dărâmat la sol, m-au bătut şi apoi au fugit. Acei oameni erau profesionişti foarte buni în afacerile lor murdare”, a declarat acesta.

Ziarul lui Shlosberg a publicat o investigaţie privind înmormântarea de săptămâna trecută a celor doi paraşutişti originari din Pskov. Relatarea conţinea o serie de dovezi care sugerau că soldaţii ruşi au murit în estul Ucrainei, contrazicând Moscova care continuă să susţină că nu sprijină militar forţele separatiste din teritoriile ucrainene.

Investigaţia este o chestiune incomodă pentru Kremlin. Când un jurnalist de la Reuters s-a dus miercuri la cimitirul unde ar fi fost îngropaţi cei doi soldaţi, acesta a fost ameninţat şi alungat de doi bărbaţi mai tineri şi raşi în cap.

Shlosberg crede că a fost atacat pentru că a prezentat dovada că armata Rusiei participă la conflictul din Ucraina şi că a suferit pagube omeneşti.

”Sper că poliţia va găsi cel puţin vinovaţii”, a declarat Shlosberg. ”Asta va fi greu de făcut… dar nu văd ce motive ar avea poliţia să îngreuneze în mod intenţionat investigaţia„.

Shlosberg a declarat că nu vrea să discute despre rănile sale, adăugând că doctorii i-au spus că îi vor trebui zece zile de recuperare.

Guvernatorul local a cerut o investigaţie amănunţită privind atacul, cerere care a fost susţinută şi de Consiliul pentru Securitate şi Cooperare în Europa.