Festivalul de Film Independent din Beijing, blocat de autorităţile comuniste

(FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
24.08.2014

Autorităţile chineze comuniste au blocat desfăşurarea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului de Film Independent din Beijing chiar în ziua în care era programată deschiderea oficială a evenimentului, potrivit Mediafax.

Conform organizatorilor festivalului, autorităţile au făcut în ultimele zile presiuni asupra lor să anuleze festivalul. Încercarea lor de a muta locul de desfăşurare a festivalului a fost blocată de poliţia locală, informează bbc.com.

PCC a tratat mereu cu suspiciune acest festival, care reprezintă o oportunitate rară pentru producătorii independenţi de film din China de a arăta publicului ceea ce au realizat. Securitatea la locul unde trebuia să aibă loc festivalul a fost masivă, autorităţile blocând zona şi împiedicând aproximativ 30 de regizori şi spectatori să intre. Totodată, cei prezenţi la eveniment au fost împiedicaţi să fotografieze sau să filmeze momentul.

Nu este prima dată când festivalul, care are loc anual începând din anul 2006, s-a confruntat cu probleme. În trecut chiar a fost oprită alimentarea cu energie electrică. Cea de-a XI-a ediţie era programată să aibă loc de pe 23 august până la finalul lunii.

PCC se remarcă printr-un control extrem de strict asupra informaţiilor din media şi priveşte cu reticenţă filmele independente care ar putea înfăţişa realitatea dură din ţară sau să critice partidul şi politicile sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor