Dragnea, către investitorii chinezi: Înţelegem că nu vă e uşor cu legislaţia UE, nici nouă nu ne-a fost

Prezent alături de premierul Victor Ponta în vizită oficială în China, vicepremierul Liviu Dragnea, le-a precizat, luni, oamenilor de afaceri chinezi că autorităţile române înţeleg că le este greu cu legislaţia Uniunii Europene, pentru că nici nouă românilor nu ne-a fost uşor, potrivit Realitatea.net
Andrei Pricopie
01.09.2014

alte articole

Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
01.09.2014

Prezent alături de premierul Victor Ponta în vizită oficială în China, vicepremierul Liviu Dragnea, le-a precizat, luni, oamenilor de afaceri chinezi că autorităţile române înţeleg că le este greu cu legislaţia Uniunii Europene, pentru că nici nouă românilor nu ne-a fost uşor, potrivit Realitatea.net

"Putem să înţelegem că nu vă este uşor cu legislaţia europeană, nici nouă nu ne-a fost uşor, dar cred că cu răbdare, prin tenacitate, cu perseverenţă şi voinţă vom reuşi să punem în practică proiecte importante", a declarat Liviu Dragnea la întâlnirea cu oameni de afaceri din China.

În cadrul discursului său, Dragnea a vorbit despre marile oportunităţi pe care le oferă investitorilor chinezi piaţa de energie din România, ţinând cont de proiectele de interconectare ale României cu ţările vecine şi de cuplare la pieţe energetice regionale.

"Romania este ţara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice, energie nucleară, şi dorim să dezvoltăm aceste capacităţi prin colaborarea cu companii din China, energie hidro, care asigură un sfert din producţia naţională, energie pe carbune, energie termo, unde e nevoie de investiţii, avem resurse importante, dar avem nevoie de investiţii în retehnologizare şi protecţia mediului, energie regenerabilă, acolo unde companii din China sunt deja prezente prin investiţii în domeniul energiei eoliene", a declarat, la rândul său, premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a ajuns duminică la Beijing, pentru o vizită oficială de trei zile, la invitaţia omologului său chinez Li Keqiang. Din delegaţia care îl acompaniază pe premierul Ponta fac parte parte vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, Ministrul Transporturilor Ioan Rus şi Ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul vizitei va fi organizată o reuniune economică cu participarea reprezentaţiilor principalelor companii şi bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România, cu această ocazie urmând să fie semnate şi o serie de documente bilaterale.

Încă de la sfârşitul anului trecut premierul anunţa noua direcţie externă pentru României, respectiv Rusia - China. Dacă discuţiile cu ruşii au intrat in stand-by odată cu conflictul din Ucraina, relaţia cu Republica Populară Chineză este într-o fază de consolidare accelerată încă de la summit-ul China-Europa Centrală şi de Est din noiembrie.

În cadrul vizitei de atunci a premierului Chinei, în care de pe zidurile Parlamentului au fost scose, la propriu, steagurile UE pentru a le ridica pe cele ale Partidului Comunist Chinez, premierul Ponta vorbea despre marile oportunităţi pe care ni le oferă chinezii, în timp ce presa occidentală vorbea despre rolul României de "cal troian" al continentului.

Premierul Ponta a trecut cu uşurinţă peste îngrijorarea Bruxelles-ului potrivit căreia planul chinezilor este de a intra în UE pe uşa din dos, prin intermediul unor parteneriate netransparente cu ţările mai sărace ale UE, capete de pod pentru a-şi aduce produsele, influenţa şi practicile de dumping în Europa, încercând astfel să ocolească negocierile cu UE.

De altfel, relaţia apropiată dintre PSD şi Partidul Comunist Chinez, este de altfel foarte bine surprinsă de declaraţia lui Sun Zheng Cai, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC, venit în fruntea unei delegaţii PCC la Bucureşti.

"Relaţiile dintre partidele noastre sunt apropiate şi strânse. Relaţia Partidului Comunist Chinez cu PSD este cea mai îndelungată şi cea mai strânsă dintre partidele din România şi această relaţie a devenit un model privind relaţiile Partidului Comunist Chinez cu partidele politice din Europa. În ultimii ani, cu stimularea dlui Ponta şi a dumneavoastră personal (se adresa vicepremierului Liviu Dragnea -n.r.), relaţiile dintre partidele noastre au cunoscut o nouă dezvoltare. Atât Partidul Comunist Chinez cât şi PSD sunt la putere şi în faţa noastră avem sarcini comune de a dezvolta economia", a declarat miercuri Sun Zheng Cai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor