Descoperire inedită? Vom avea vaccin anti-drog? Ce spune Expertul Cătălin Ţone

. (photos.com)
Ana Ion
07.09.2024

Expertul antidrog Cătălin Ţone susţine că nu este exclus ca în câtiva ani să avem un vaccina antidrog. Ţone a explicat, la B1 TV, că în SUA, care are probleme mari cu drogurile, s-a investit mult în cercetare.

În prezent, licenţa pentru vaccin a fost cumpărată de o companie americană însă urmează testări care vor dura ani de zile. În plus, acest vaccin va acoperi numai un spectru relativ redus de droguri.

Redăm dialogul jurnalistă - expert

Jurnalist: Înţeleg că este un vaccin care ar împiedica faptul ca opioidele foarte periculoase să ajungă la creier, să creeze dependenţă.

Pare foarte complicat, oricum testele durează câţiva ani de acum încolo, poate 5 ani, 10 ani. Însă e prima dată când auzim de povestea asta cu un vaccin antidrog.

Cătălin Ţone: Statele Unite ale Americii au probleme semnificative cu opioidele, în special. Problema a fost declarată ca fiind o problemă de securitate naţională emergentă, a fost expresia care s-a folosit. Şi dintre toate statele, Texasul, care este la graniţa cu Mexicul, cel mai mare producător de opiacee, are mari probleme. Vorbim despre o populaţie a Texasului de 23 de milioane de locuitori.

Houston, un oraş important, aproape de mărimea Bucureştiului, de asemenea are probleme semnificative. Şi ca să avem o imagine de ansamblu, Texasul, spre exemplu, a avut în anul 2014 - 80 de decese de supradoză pe opiacee şi în 2023 a avut 2300, deci de 32 ori mai multe decese.

Este o problemă semnificativă, serioasă şi de aceea au investit semnificativ în acest vaccin. Probele pe animale au fost în regulă. Mecanismul, pe înţelesul tuturor, este acela de a antrena sistemul imunitar pentru a bloca drogul în momentul în care intră în organism ca să nu se suie la creier.

O companie americană a cumpărat licenţa acestui vaccin şi acum trebuie obligatoriu să facă testul pe oameni şi de asemenea să-l producă.

Administraţia Medicamentelor şi Alimentelor, care este o instituţie foarte puternică, a interzis companiei să facă aceste teste pe persoane sănătoase pentru că nu se ştie exact ce reacţii vor fi, de aceea testele se vor face numai pe dependenţi de droguri în faza 1.

Adică o fază de debut şi compania intenţionează testele să le facă undeva în Olanda şi în Australia.

Testele vor dura teoretic între 5 şi 10 ani, dar având în vedere că este o problemă emergentă, aşa cum spuneam, aceste teste vor fi accelerate şi sperăm noi că în câţiva ani de zile vom avea o imagine bună asupra lucrurilor şi dacă acest vaccin este eficient.

Dar trebuie să ştim un lucru foarte clar, pe piaţă nu sunt numai droguri depresante ale sistemului nervos central, nu sunt numai opiacee, avem şi droguri stimulante şi practic acest vaccin va acoperi, aşa cum acoperă şi alte vaccinuri care sunt pe piaţă şi sunt uzitate, numai un spectru, un spectru oarecum redus, dar un spectru care acţionează numai într-o zonă care este extrem de importantă şi care face ravagii în Statele Unite şi nu numai.

Jurnalist: Domnule Ţone, deci cumva discutăm despre persoane dependente..., nu au găsit o variantă care cumva să prevină pentru copii, adolescenţi, care ar putea la un moment dat să înceapă consumul de droguri, vorbim doar despre dependenţii în acest moment?

Cătălin Ţone: Exact, testarea s-a permis doar pe dependenţii faza 1, pentru că la un moment dat, această companie îşi punea o problemă semnificativă şi anume aceea că şi în faza 1 a dependenţei sunt foarte mulţi care sunt în faza de negare, vor să se ascundă, nu vor să recunoască faptul că au probleme, undeva în faza 2, 3 încep să fie probleme coroborate cu manifestări fizice, sociale şi atunci ei sunt de acord, rudele de fapt, îi împing sub o formă sau alta să urmeze o formă de tratament.

Dar o să vedem care este rezultatul. Mecanismul, este unul inedit, pentru că imaginaţi-vă sistemul imunitar, va trebui să fie suficient de întărit şi de antrenat, ca să spun aşa, ca să reacţioneze la aceste medicamente, medicamente extrem de puternice, droguri extrem de puternice, să nu uităm că fentanilul este de 50 de ori mai puternic decât heroina şi de 100 de ori mai puternic decât metadona şi aşa cum discutam aici de mai multe ori, fentanilul a fost descoperit şi în ţara noastră şi să ne amintim de faptul că un specimen de fentanil, în urmă cu aproximativ 3 săptămâni, este vorba despre carfentanil, a fost undeva capturat în Oradea la un traficant de droguri în urma unei percheziţii domiciliare.

Şi România nu are o problemă cu acest drog acum, dar vedem sunt sâmburii apariţiei şi la noi în ţară a acestor opiacee care sunt puternice şi dacă este să vorbim despre evoluţii, să ne amintim în urmă cu câteva zile, două laboratoare importante au fost identificate în Ucraina şi în Polonia, laboratoare de opiacee, nu de fentanil, dar de metadonă, un alt opiaceu puternic şi laboratoare de asemenea care produceau catinone sintetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor