Deputată PNL nu e de acord ca Guvernul să introducă întrebări în referendumul iniţiat de Nicuşor Dan: Trebuie să avem o lege a Capitalei

Cristina Trăilă şi Nicuşor Dan (Facebook/DeputatCristinaTraila/)
Andrei Popescu
21.10.2024

Deputata PNL Cristina Trăilă a declarat, duminică seara, la B1 TV, că nu susţine introducerea de către consilierii PSD ai Guvernului Ciolacu a unei întrebări în referendumul iniţiat de Nicuşor Dan privind Capitala. În plus, deputata a spus că, în urma acestui referendum ar trebui să existe o “lege a Capitalei”.

“Putem pune multe întrebări într-un referendum, dar acesta este un referendum local. Şi fiind un referendum local, cred că trebuie să ne raportăm la ceea ce se întâmplă în Capitală şi nu la nivel guvernamental, pentru că, dacă vrem să vedem care sunt politicile publice, cred că premierul e în măsură să le şi propună, să le şi aplice.

Dar la nivelul Bucureştiului cred că trebuie clarificate anumite aspecte şi aceasta este o chestiune care trenează de foarte mulţi ani pentru că, aduceţi-vă aminte, primele decizii de prin 2007, când vorbeam de salubrizarea Bucureştiului, s-au clarificat târziu abia prin 2012 în urma unor decizii ale Consiliului Concurenţei”, a precizat Trailă.

De asemenea, liberala a afirmat că, din perspectiva urbanismului, ar trebui să vorbim de o singură Capitală, nu de şapte oraşe separate, adăugând că Nicuşor Dan are tot dreptul să îi întrebe pe bucureşteni cum văd ei Capitala din acest punct de vedere:

“Dacă vorbim de urbanism, eu cred că noi vorbim de o singură Capitală, nu vorbim de mai multe, nu vorbim de şapte oraşe, nu vorbim de şase chestiuni separate, ci vorbim de o capitală care dacă ne raportăm la alte capitale din afară vedem că au un singur primar, chiar dacă la nivelul districtelor sau zonelor, cartierelor dinlăuntrul acelei capitale există anumiţi consilieri, există anumite persoane cu anumite atribuţii, dar vorbim de un singur primar. Ca atare, cred că Nicuşor Dan ca primar are tot dreptul să întrebe locuitorii Bucureştiului cum văd ei Bucureştiul din acest punct de vedere”.

Totodată, Trailă a discutat şi despre tensiunile care au avut loc între Nicuşor Dan şi edilul Sectorului 4, Daniel Băluţă, pe tema lucrărilor la Planşeul Unirii:

“Cred că disputa pe planşeul de la Unirii este un exemplu de ‘aşa nu’, pentru că acolo se ştie foarte bine că vorbim de bani daţi de Guvernul României prin 2002 [sic!] chiar de către premierul Nicolae Ciucă, că acele proceduri de autorizare trebuiau făcute din timp şi puteau fi făcute din timp de către Sectorul 4. De ce spun acest lucru? Pentru că au făcut procedura de achiziţie publică doi ani de zile şi eu cred că mai întâi trebuiau să îşi ia autorizaţia de construire. Autorizaţia de construire au solicitat către Primăria Capitalei abia în august anul curent. Nu mai intrăm în dezbatere dar iată că e un subiect care a condus la această idee de referendum local, pentru că în urma acestui referendum local cred că trebuie să avem şi o lege a Capitalei”.

Reamintim că, săptămâna trecută, Nicuşor Dan a anunţat că vrea să organizeze un referendum în Bucureşti, pe data de 24 noiembrie, în vederea introducerii a două reguli noi importante.

Mai exact, bucureştenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi dacă sunt de acord ca Primarul General să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului.

“Am convocat şedinţa de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, în care se regăsesc pe Ordinea de Zi cele două proiecte privind consultarea cetăţenilor Bucureştiului prin referendum. Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”, a spus edilul într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Mai reamintim că, vineri, premierul Marcel Ciolacu a declarat că întrebarea care ar putea fi adăugată de consilierii generali ai PSD la referendumul dorit de Nicuşor Dan este legată de prevenţia consumului de droguri în şcoli.

“Am anunţat deja. Consilierii generali ai PSD vor vota pentru acest exerciţiu democratic. Cred că luni au şedinţa Consiliului General să aprobe cele două întrebări. După ce le-am citit şi eu, cred că era mai simplu să întrebe dacă desfiinţăm sau nu sectoarele.

În schimb, am înţeles, colegii mei din Consiliul general vor veni şi ei cu o întrebare legată de prevenţia consumului de droguri în şcoli. Normal, vorbim de capitala României, e cea mai expusă la acest flagel şi tinerii care fac studiile în capitală sunt cei mai expuşi la acest flagel”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor