Deliciile economiei comuniste - amprentare pentru a cumpăra pâine în Venezuela
alte articole
Rezidenţii din Venezuela ar putea fi în curând forţaţi să-şi scaneze degetele dacă vor să cumpere pâine.
Preşedintele neo-marxist, Nicolas Maduro, a cerut implementarea unui sistem de scanare a amprentelor în magazinele din Venezuela. Sistemul ”anti-fraudă”, aşa cum l-a denumit Maduro, ar trebui să-i oprească pe oameni să cumpere prea mult dintr-un singur produs, fiind asemănător cu sistemul de scanare a amprentelor folosit la vot.
De când a introdus refirme marxiste sub preşedintele Hugo Chavez, Venezuela, pe vremuri cea mai înfloritoare economii din America de Sud, suferă crize economice dure. Inflaţia este scăpată de sub control, iar piaţa neagră de produse înfloreşte, în timp de produse de bază, precum hârtia igienică, uleiul şi zahărul, au dispărut de pe rafturi.
Anunţând planul miercuri, Maduro nu a precizat când va intra în vigoare sistemul, dar oficialii administraţiei sugerează că ar putea fi implementat până în decembrie sau ianuarie.
Mişcarea a fost întâmpinată cu scepticism. Criticii susţin că noul sistem este acelaşi lucru cu sistemul de raţii, reprezentând o încălcare a drepturilor omului. Alţii cred că rafturile goale din ţara socialistă sud-americană mai pot fi umplute numai printr-o reformă completă a economiei.
Venezuela se confruntă cu o lipsă acută de produse alimentare de bază precum uleiul de gătit şi făina de peste un an. În primăvară, administraţia a încercat un sistem similar de scanare în supermarketurile de stat.
Controalele valutare rigide şi lipsa de dolari americani împiedică regimul Maduro să achiziţioneze prea multe produse de import. Controlul preţurilor nu ajută nici el, producătorii deplângând că unele produse au un preţ prea mic iar astfel nu pot face profit şi nici justifica producerea bunurilor.
Totuşi, regimul consideră că responsabilitatea pentru lipsa produselor este a companiilor care speculează profituri viitoare şi a vânzătorilor de pe piaţa neagră care cumpără produsele alimentare la un preţ redus şi le vinde ilegal la un preţ de câteva ori mai mare.
În anunţul său, Maduro a ridicat posibilitatea de a liberaliza preţul câtorva produse, chiar dacă nu a furnizat şi date clare. Apărătorii politicii de control al preţurilor susţin că prin menţinerea preţurilor produselor de baze la un nivel scăzut în mod artificial, Venezuela ajută săracii naţiunii să ducă o viaţă mai demnă.
Însă măsurile de acest fel generează bătăi imense de cap pentru economie.
Săptămâna trecută, Venezuela a început să-şi închidă graniţa dinspre Columbia în timpul nopţii într-un efort de a reduce contrabanda, despre care Maduro susţine că este responsabilă pentru traficarea a 50% din totalul produselor alimentare ale ţării.