Tailanda va fi condusă de un premier de fier

Consiliul naţional al Tailandei, numit de armată, l-a ales pe liderul forţelor armate, generalul Prayut Chan-O-Cha, în funcţia de premier, întărind controlul armatei asupra statului tailandez.
Generalul Prayuth Chan-ocha, liderul militar al Tailandei. (youtube.)
P. P.
21.08.2014

Consiliul naţional al Tailandei, numit de armată, l-a ales pe liderul forţelor armate, generalul Prayut Chan-O-Cha, în funcţia de premier, întărind controlul armatei asupra statului tailandez.

Nicio persoană din cadrul adunării formale nu s-a opus alegerii liderului armatei, care a înlăturat guvernul corupt condus de Yingluck Shinawatra printr-o intervenţie non-violentă, pe 22 mai.

Acţiunile generalului, care va renunţa la uniformă pentru funcţia politică, este văzută drept o întărire a controlului deţinut de armată asupra naţiunii aflate într-o stare de turbulenţe politice.

Armata tailandeză a exclus desfăşurarea unor noi alegeri înainte de octombrie 2015, în ciuda apelurilor venite din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene, care cereau o întoarcere la democraţie.

Generalul Prayut, care ar trebui să se retragă din fruntea armatei în septembrie, este văzut drept un oponent ferm al fostului premier fugitiv Thaksin Shinawatra, a cărui înlăturare de la putere printr-o lovitură de stat în 2006 a declanşat o criza politică pe termen lung în Tailanda.

Thaksin, fratele mai mare a lui Yingluck, a fugit din Tailanda în 2008, pentru a evita să fie închis din cauza condamnării sale pentru corupţie. El dus o politică populistă, acordând subvenţii generoase claselor sărace ale Tailandei, ruinând economia. Acest lucru, împreună cu declararea intenţiei de a aboli Monarhia prin modificarea Constituţiei a scos în stradă intelectualitatea şi orăşenii, demonstraţiile culminând cu o lovitură de stat care i-a dat jos guvernul. După câţiva ani la putere a ajuns sora acestuia, Yingluck, acuzată şi ea de corupţie şi de a fi marioneta telecomandată a fratelui său. Beneficiind de o situaţie economică nefavorabilă, în parte datorată politicilor populiste pornite de fratele său, Yingluck a fost şi ea dată jos de Armată.

Conducătorii armatei susţin că vor să reformeze Tailanda pentru a încheia anii de turbulenţe politice şi violenţe stradale, dar criticii cred că preluarea puterii este o încercare de a elimina influenţa lui Thaksin.

Armata a jurat să rămână pe poziţie, în paralel cu viitorul guvern, care va fi nominalizat de către Prayut, ca premier.

Acesta este susţinut de 191 de membri ai consiliului format din 197 de persoane, cu trei abţineri şi patru votanţi absenţi. Niciun alt candidat nu a stat împotriva sa.

Numirea lui Prayut trebuie să fie aprobată de către Regele Bhumibol Adulyadej, chiar dacă sprijinul regal este văzut ca fiind numai o formalitate.

Şeful armatei, care este privit drept un regalist ferm, nu era prezent la vot, deoarece a participat la o ceremonie militară în afara Bangkok-ului.

Acesta a indicat care sunt ambiţiile sale politice când şi-a schimbat uniforma cu un costum cu cravată pentru a apărea în faţa parlamentului, luni, când a supervizat aprobarea bugetului naţional. Legea a fost votată fără opoziţie.

Prayut este descris adesea ca fiind un arhitect al represiunii militare lansate asupra marşului pro-Thaksin, ”Cămăşile Roşii” din Bangkok, în 2010, care s-a soldat cu zeci de morţi.

Înainte de preluarea puterii, iubitorul de golf şi tatăl a două fete gemene, a declarat că nu va permite Tailandei să devină asemenea ”Ucrainei sau Egiptului”.

Thaksin, care este detestat de elita regalistă tailandeză din Bangkok, trăieşte în Dubai, însă partidul său a câştigat toate alegerile, încă din 2001.

De la preluarea puterii, armata a abrogat Constituţia, a restrâns libertăţile civile sub legea marţială şi a adus sute de oponenţi, activişti şi academicieni în faţa investigaţiilor.

Prayut a lansat o campanie de relaţii publice numită ”reîntoarcerea la fericire” în paralel cu represiunea impusă asupra disidenţilor.

Biroul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a avertizat miercuri că vor exista ”efecte descurajante” asupra libertăţii de expresie în timpul juntei, în urma arestărilor şi condamnărilor acordate pentru insultarea monarhiei.

Criticii susţin că legislaţia aprobată, ce vizează penalităţile acordate pentru insultarea regalităţii, are o natură politică, precizând că mulţi dintre cei acuzaţi în ultimii ani sunt legaţi de ”Cămăşile Roşii”, care sunt, în mare parte, susţinători ai lui Thaksin, care este acuzat inclusiv de afiliere cu China comunistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor