Avion cu reacţie chinezesc ameninţă o aeronavă de recunoaştere a S.U.A.
alte articole
Un avion cu reacţie chinezesc a zburat periculos de aproape de un avion anti-submarin P-8 al marinei S.U.A. lângă Japonia în această săptămână, într-o întâlnire ce a evidenţiat agresivitatea sporită a Chinei în regiune.
P-8-ul, un nou avion militarizat Boeing-737 anti-submarin, desfăşura exerciţii de recunoaştere lângă coasta chineză, deasupra Mării de Est a Chinei, luni, atunci când s-a înregistrat incidentul, conform declaraţiilor oficiale ale Pentagonului.
Reprezentantul Pentagonului Lt. Col. Jeffrey Pool nu a comentat imediat incidentul dar a spus că ar avea o “explicaţie asupra evenimentului”, vineri.
Oficialii din Apărare au afirmat că interceptorul chinez de fabricaţie rusească, Su-27, a zburat la o distanţă uluitor de mică - 15 metri - de avionul P-8 şi apoi a executat o manevră de răsucire deasupra acestuia - aceasta fiind descrisă de oficiali ca periculoasă şi ameninţătoare.
Aceasta a fost a doua ameninţare asupra aparatelor de supraveghere ale S.U.A. din acest an. În luna aprilie, un avion rusesc Su-27 a zburat la 30 de metri de un aparat de zbor american RC-135 în timpul unei alte intercepţii periculoase deasupra apelor din nordul Japoniei.
Un oficial al apărării a declarat că Pentagonul nu a dat un răspuns adecvat incidentului din aprilie, iar acest lucru i-a îndemnat pe chinezi să comită incidentul de luni.
Militarii oficiali chinezi au declarat că se opun supravegherii electronice de către S.U.A. şi descriu monitorizarea teritoriului lor cât şi operaţiunile desfăşurate de SUA ca fiind o încălcare a limitelor teritoriale. Militarii americani, însă, subliniază că monitorizarea se desfăşoară în spaţiul internaţional aerian şi nu violează legile sau spaţiul aerian chinez.
Tentativa de intimidare din partea chinezilor survine în urma unor exerciţii militare fără precedent, care se desfăşoară în Marea Galbenă şi în Marea Chinei de Est şi de Sud.
Luni, forţele aeriene şi marina din China efectuau exerciţii militare în Marea Chinei de Est – o ţintă posibilă a supravegherii aeronavei P-8.
China efectuează de asemenea exerciţii internaţionale militare în Mongolia şi Rusia, cât şi în câteva state din Asia Centrală, ca parte a alianţei cunoscute sub numele de Organizaţia de Cooperare de la Shanghai - care reuneşte China, Rusia şi state din centrul Asiei, sub iniţiativa de a opri expansiunea SUA în regiune.
P-8-ul care a fost interceptat de către Su-27 făcea parte din clasa noilor distrugători de submarine trimişi în Asia. 6 aeronave P-8 ce pot lansa rachete şi torpile, se află sub comanda celei de-a 7-ea flote şi au baza în Kadena, Okinawa. Acestea susţin operaţiile de supraveghere maritime ca parte a implicării S.U.A. în Asia.
P-8-urile au fost trimise în decembrie – la o lună după ce China a declarat unilateral o zonă de identificare defensivă a spaţiului aerian ce încalcă suveranitatea Coreei de Sud şi Japoniei. Administraţia S.U.A. afirmă că nu recunoaşte zona defensivă a Chinei, iar ca răspuns, Beijing-ul a avertizat că va folosi forţa pentru a-şi menţine controlul asupra zonei ce acoperă majoritatea spaţiului din Marea Chinei de Est.
Marina americană a descris P-8-ul ca fiind “o aeronavă cu cea mai mare rază de acţiune anti-submarin şi anti suprafaţă din lume”. Avionul poate desfăşura acţiuni de recunoaştere, monitorizare şi de captare a datelor.
Confruntarea China – S.U.A. este de asemenea o bilă neagră pentru Amiralul Samuel Locklear, comandantul din Pacific al S.U.A., care a condus eforturile lui Barack Obama de a se împrieteni cu Armata chineză. Locklear a ales să ignore ameninţarea tot mai mare a Chinei, încercând să dezvolte cooperarea dintre aceste ţări.
Politica împăciuitoare a lui Barack Obama este contestată de unii oficiali de la Pentagon şi de Forţele Aeriene, care sunt îngrijorate că această abordare convine chinezilor care se află într-o campanie de abuzuri teritoriale în Mările Chinei de Est şi de Sud.
Incidentul dintre China şi SUA nu este singular.
În aprilie 2001, un interceptor chinez F-8 a intrat într-un avion de supraveghere EP-3 în Coasta Chinei de Sud, cauzând prăbuşirea F-8-ului şi aproape cauzând şi distrugerea aeronavei EP-3. Acest incident a iniţiat o criză internaţională după ce aeronava americană a fost nevoită să aterizeze forţat în insula Hainan din China, iar cei 24 de membri de la bord au fost încarceraţi pentru 10 zile.
Forţele militare S.U.A. au încercat o abordare diplomatică, încercând să obţină un acord cu China asupra regulilor maritime şi aeriene, fără succes.
În cazul incidentului care a implicat Rusia şi un aparat RC-135, avionul american zbura lângă coasta de Est a Rusiei, din nordul Japoniei, atunci când un Su-27 rusesc a interceptat aparatul de zbor. În acel incident, avionul rusesc s-a răsucit într-o parte pentru a-şi arăta focoasele aer-aer, iar apoi a trecut la 30 de metri de carlinga RC-135. Incidentul a fost înregistrat video de echipaj dar Pentagonul a refuzat să facă public videoclipul.
Pentagonul a afirmat că P-8-urile supravegheau Marea Chinei de Sud, unde China desfăşura manevre navale agresive cu bătaie împotriva Vietnamului şi Filipinelor, care protestează vehement faţă de expansionismul Chinei în zonă.
“Dacă aceste tipuri de patrule s-ar fi desfăşurat deasupra apelor puţin adânci de lângă China, o altă “prăbuşire controlată” a P-8-ului ar putea fi de asemenea obiectivul operaţiunilor de spionaj chineze pentru a captura ultimul model de aeronavă de patrulă şi anti-submarin a S.U.A.”, au afirmat oficialii de la Pentagon.
“China testează acum prima ei aeronavă cu rază lungă de acţiune anti-submarin bazată pe transportorul Y-9 ce are o singură turbină”, a adăugat acesta.”Obţinerea de date despre cele două turbine ale P-8 poate accelera programul chinez de construcţie a unei versiuni de aparat anti-submarin, bazată pe avioanele C-919, ce au două turbine”.