Tibet - festival interzis pentru "ardere de tămâie neautorizată". China împuşcă civili

Cel puţin cinci tibetani au murit în urma protestelor de săptămâna trecută din prefectura Kardze, provincia Sichuan, după ce forţele chineze au deschis focul împotriva mulţimii de protestatari paşnici. Persoanelor împuşcate, care au fost arestate şi duse într-un centru de detenţie, le-a fost refuzat tratamentul medical.
Mulţime de tibetani în Garzê, prefectura privinciei Sichuan, protestând paşnic pe 12 august. Poliţia a deschis focul, omorând 4 persoane (Save Tibet)
Carol Wickenkamp
22.08.2014

Cel puţin cinci tibetani au murit în urma protestelor de săptămâna trecută din prefectura Kardze, provincia Sichuan, după ce forţele chineze au deschis focul împotriva mulţimii de protestatari paşnici. Persoanelor împuşcate, care au fost arestate şi duse într-un centru de detenţie, le-a fost refuzat tratamentul medical.

Patru bărbaţi au murit din cauza rănilor netratate, în timp ce unul s-ar fi "sinucis", refuzând să fie brutalizat în continuare de poliţie, potrivit Phayul, un website de ştiri Tibetan.

Poliţia i-a bătut şi i-a torturat pe tibetanii reţinuţi, potrivit Tibet Post Internaţional (TPI). Presa chineză de peste graniţe, Boxun, a anunţat că au existat mai multe decese, precizând că 11 persoane au murit, inclusiv un ofiţer chinez.

Ştirile despre represiunea din Tibet nu pot fi verificate independent, datorită regimului comunist chinez care arestează sistematic jurnaliştii independenţi.

Dintre cele peste 100 de persoane reţinute, peste 30 dintre ei erau călugări dintr-o mânăstire învecinată, a anunţat Radio Free Asia (RFA). Cel puţin 25 dintre ei erau încă în custodie, marţi, iar cel puţin 15 dintre ei erau răniţi grav.

Sute de tibetani din Shiqu (Sershul), din regiunea Kardze, au protestat pentru eliberarea primarului lor, care fusese arestat cu o noapte în urmă, şi ţineau în mod simbolic degetul mare ridicat în aer cerând milă în timp ce poliţia paramilitară chineză a deschis focul împotriva lor, pe 12 august. Peste 200 de ofiţeri de poliţie înarmaţi au fost mobilizaţi pentru a suprima protestul, a anunţat RFA.

Autorităţile Partidului Comunist Chinez l-au acuzat pe primar de organizarea unor activităţi ilegale, care includ un festival tradiţional tibetan compus dintr-o cursă de cai, rugăciuni şi ardere de tămâie ”neautorizată”. Arestarea acestuia a stârnit protestul, a raportat TPI.

Totuşi, o sursă tibetană a anunţat că autorităţile chineze au chemat rezidenţii oraşului la o întrunire populară, în ziua de luni, în timpul căruia le-au spus localnicilor că reţinerea primarului a fost cauzată din cauza delapidării de fonduri publice şi că nu are nimic de a face cu festivalul tradiţional. Primarul este ţinut în continuare în custodie.

De la desfăşurarea protestului, în regiune a fost mobilizată o prezenţă militară foarte mare, potrivit surselor locale, anunţă RFA citând localnicii. Observatorii au estimat că sunt aproximativ 50 de tancuri, 500 de autovehicule militare pline cu soldaţi înarmaţi şi arme, iar zona este survolată de avioane militare.

”Forţele armate ale Chinei sunt echipate cu arme moderne. Au deschis focul asupra demonstraţiilor paşnice ale tibetanilor, cauzând răni serioase şi decese”, a transmis Adunarea Populară Tibetană.

”Mulţi tibetani au fost răniţi grav şi au suferit torturi, unii au murit din cauză că li s-a refuzat asistenţa medicală potrivită. Astfel de acte inumane reprezintă un genocid”, a continuat comunicatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor