TTIP, "asaltul corporaţiilor asupra democraţiei" - seminar la Paris

Universitatea de Vară de la Paris pentru mişcări sociale, 22 august 2014
Universitatea de Vară de la Paris pentru mişcări sociale, 22 august 2014 (Mihaela Popescu)
Se încarcă player-ul...

La Paris a desfăşurat, în perioada 19 şi 23 august, cea de a treia ediţie a Universităţii de Vară pentru mişcări sociale, eveniment premieră pentru Franţa, până acum ţara gazdă fiind Germania.

Organizată de Attac, (o mişcare socială antiglobalistă prezentă în 40 de ţări) şi cu sprijinul mai multor ONG-uri, al media şi al primăriei din Paris, Universitatea de Vară este gazdă a sute de evenimente care se desfăşoară simultan. Potrivit organizatorilor, în jur de 2000 de persoane din toate colţurile lumii s-au reunit în aceste zile la Paris, pentru a lua parte la seminarii, forumuri, ateliere de lucru, proiecţii de filme,excursii, evenimente culturale etc.

TTIP, "asaltul corporaţiilor asupra democraţiei"

Temele abordate la această ediţie a Universităţii de Vară au fost în general legate de derapajele de la democraţie, lectorii prezentând situaţia la zi din propriile ţări. Cel mai bine reprezentat subiect a fost cel al TTIP - (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, cu subiectele conexe CETA (Acordul Economic şi Comercial Global ) şi TISA ( Tratatul privind Serviciile Financiare, care se negociază în mare secret la Geneva): zeci de seminarii au avut ca tema aceste subiecte, vorbitorii venind din America de Sud, din America de Nord, din Asia, pentru a vorbi despre dezavantajele pe care le prezintă aceste acorduri, în opinia lor acestea nefiind altceva decât asaltul final al corporaţiilor asupra democraţiei, în strânsă colaborare cu guvernele.

La unul dintre atelierele de lucru, având ca tema lobbyul şi Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ECI) legată de TTIP, iniţiativă lansată acum o lună şi care urmăreşte strângerea a un milion de semnături pentru oprirea TTIP, s-a anunţat că România se numără printre cele şapte ţări alese de organizatori pentru a strânge semnături, alături de Germania, Franţa, Marea Britanie, Finlanda, Portugalia şi Luxemburg. României îi revine rolul de a strânge 24.740 semnături, lucru de care se ocupa Fundaţia TERRA Mileniul III, un ONG activând în domeniul schimbărilor climatice, împreună cu alte ONG-uri de mediu, anti-fracturare hidraulică etc.: http://stop-ttip.org/members/

Iniţiativă a fost lansată în urmă cu o lună de zile iar Comisia Europeană va avea la dispoziţie două luni pentru a analiza solicitarea cetăţenilor UE, urmând ca în luna septembrie să răspundă dacă va da curs iniţiativei.

Participanţii la Universitatea de Vară din Paris speră la un răspuns pozitiv, un milion de voci reprezentând ceva ce nu poate fi ignorant la nivel european fără a se pune problema unei încălcări flagrante a drepturilor cetăţenilor europeni, care acuză că TTIP şi CETA vor pune în pericol democraţiile naţionale. Tratatele bilaterale conţin mecanisme care permit corporaţiilor să aducă în faţa unor curţi private de arbitraj orice stat ce introduce legislaţie care are ca efect secundar diminuarea profiturilor investitorului, ceea ce practic subminează dreptul statelor semnatare de a-şi decide politicile naţionale de mediu, sănătate, protecţia muncii etc.

"Dorim să împiedicăm TTIP şi CETA deoarece includ câteva probleme critice precum soluţionarea disputelor dintre investitori şi stat şi legi asupra reglementării cooperării care constituie o ameninţare la adresa democraţiei şi a statului de drept. Dorim să prevenim coborârea standardelor de angajare, sociale, de mediu, de intimitate şi ale consumatorilor, şi dereglementarea prin negocieri netransparente a serviciilor publice (cum ar fi apa) şi valorilor culturale. ECI sprijină o politică de investiţii şi comercială alternativă în UE." se adresează cetăţenii UE forului de la Bruxelles.

Totodată, vorbitorii, indiferent de ţară din care veneau au condamnat criminalizarea mişcărilor de protest anti TTIP, chiar şi în state considerate democratice, un exemplu ilustrativ în acest sens fiind evenimentele de pe 15 mai a.c., când nu mai puţin de 250 de protestatari au fost arestaţi în timpul unui protest paşnic organizat la Bruxelles împotriva TTIP, protest desfăşurat în timpul Summitului European de Afaceri, summit cu tema « Reconstruirea unei Europe competitive ».

Din luările de poziţie ale participanţilor a rezultat că atât în ţările europene ca şi în America de Sud, în Asia, America de Nord, societatea civilă nu se lasă sedusă de discursurile oficiale care, nu o dată, prezintă proiecte distructive, precum fracturarea hidraulică, drept « creatoare de job –uri » şi generatoare de « creştere economică ». Drept dovadă, în ţări ca Franţa şi Germania, unde sindicatele sunt deosebit de puternice, acestea şi-au precizat clar poziţia faţă de TTIP : un NU hotărât , de care politicienii trebuie să ţină cont.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe