Avionul dispărut MH370: cineva se infiltrează pe computerele oficialilor implicaţi în căutare

Operaţiunile de căutare a avionului MH370 aparţinând Malaysia Airlines dispărut la 8 martie au vizat o locaţie greşită. (youtube.com)
P. P.
21.08.2014

Malaezia investighează presupusa infiltrare cibernetică în computerele şi conturile de email ale oficialilor implicaţi în căutările epavei avionului dispărut Malaysia Airlines MH370.

Hackerii au extras informaţii secrete legate de avion la o zi după dispariţia acestuia, pe 8 martie, şi a transferat datele într-o locaţie din China, a declarat Amirudin Abdul Wahab, directorul executiv al Malaysia Cybersecurity.

Şeful agenţiei de securitate cibernetică a guvernului malaezian a afirmat că 30 de computere care aparţineau celor implicaţi în căutările internaţionale au fost infectaţi cu un virus. Virusul a fost deghizat într-un articol de ştiri despre dispariţia avionului, şi a fost trimis oficialilor de rang înalt, a declarat acesta. Emailurile infiltrate astfel ”conţineau date confidenţiale de pe computerele oficialilor, inclusiv consemnari ale întâlnirilor şi documentele secrete”, a declarat Amirudin, potrivit The Star.

”Unele dintre acestea erau legate de investigaţia asupra MH370”. Cybersecurity Malaysia a anunţat că a inchis computerele afectate şi a cerut furnizorilor de internet chinezi să blocheze transmisia datelor, dar cererea a fost făcută la câteva zile după ce a fost descoperită infiltrarea.

Agenţia a lucrat cu Interpolul pentru a identifica persoanele din spatele incidentului.

Urmând dispariţia avionului MH370, autorităţile malaeziene au fost acuzate de ascunderea informaţiilor legate de zborul spre Beijing care transporta 239 de persoane, inclusiv 153 de chinezi.

Amirudin a declarat că toate informaţiile legate de MH370 sunt acum publice.

Ştirile despre presupusa infiltrare apar după ce o angajată a unei bănci malaeziene şi soţul acesteia au fost reţinuţi din cauza unor retrageri în valoare 31.000 de dolari din patru conturi bancare care aparţineau pasagerilor de la bordul zborului Malaysia Airlines 370.

Fondurile din conturile a trei pasageri ai avionului dispărut au fost transferate în al patrulea cont, deţinut de un alt pasager, a declarat Izany Abdul Ghany, şeful poliţiei Departamentului Comercial de Investigaţii Criminale, potrivit agenţiei de ştiri Bernama.

Din al patrulea cont bancar au fost efectuate mai multe retrageri de numerar. Toate conturile aparţineau unei singure bănci, a declarat acesta.

Managerul băncii a raportat tranzacţiile suspicioase pe 2 august. Investigatorii au căutat şi un bărbat pakistanez care se crede că ar fi fost implicat în tranzacţii, potrivit raportului.

O altă sursă din poliţie a anunţat că angajatul în vârstă de 32 de ani al băncii a fost investigat pentru aprobarea reînnoiri cardului ATM folosit pentru retragerea banilor din cel de-al patrulea cont bancar.

”Asta arată că o treabă din interior”, a declarat o sursă pentru agenţia de ştiri DPA.

Avionul MH370 cu destinaţia Beijing, care transporta 239 de persoane, a dispărut fără urmă după ce a decolat din aeroportul Internaţional Kuala Lumpur, pe 8 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor