La întâlnirea cu Putin, Poroşenko va ”solicita retragerea rebelilor”
alte articole
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat, joi, că va profita de următoarea întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru a solicita încheierea războiului din estul Ucrainei.
Între timp, teritoriile ucrainene estice sunt răvăşite de conflictele grele care s-au desfăşurat joi, când armata ucraineană a încercat să elibereze o parte din teritoriile ocupate de forţele pro-Rusia, în timp ce convoiul "umanitar" rus a plecat de la graniţă spre Lugansk.
Iniţial, Rusia a încercat să trimită peste 200 de camioane cu ajutoare ”umanitare” în teritoriile ucrainene ocupate de forţele pro-Rusia. Kievul crede că mişcarea avea ca scop şi furnizarea de ajutoare forţelor pro-Rusia. Convoiul a rămas timp de o săptămână la graniţa teritoriilor ucrainene ocupate de forţele pro-Rusia.
Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că sprijină militar, financiar şi logistic forţele pro-Rusia încă de la începutul conflictelor, în luna aprilie. În ciuda numeroaselor dovezi, Rusia neagă implicarea.
Discuţii la nivel înalt
Ucraina speră să ajungă şi la o soluţie diplomatică pentru acest conflict. Poroşenko o va găzdui pe cancelarul german, Angela Merkel, sâmbătă la Kiev. Iar săptămâna viitoare cancelarul german se va duce în Minsk, Belarus, unde se va întâlni cu preşedintele rus, oficialii UE şi liderii din Belarus şi Kazahstan.
Poroşenko a anunţat, joi, că-i va solicita lui Vladimir Putin să ia măsuri ca forţele pro-Rusia să se retragă din Ucraina, atunci când se vor întâlni la Minsk.
Poroşenko este programat să se întâlnească cu Putin în capitala belarusă pe 26 august, într-o întâlnire care-i va include pe liderii de vârf ai Uniunii Europene şi Uniunii Vamale din care face parte Rusia.
Chiar dacă nu a menţionat numele lui Putin, Poroşenko a fost citat spunând că partea ucraineană ”va cere ca luptătorii să fie retraşi din Ucraina”. ”Sunt sigur că vom reuşi cu asta”, a declarat acesta.
Precizând că va participa la discuţii cu intenţia de a găsi o cale paşnică pentru încheierea conflictului, acesta a adăugat că: ”Pentru a avea o poziţie solidă în negocierile de pace este necesar să fi puternic, să ai unitatea poporului, să ai o ţară puternică, o armată puternică.
Suntem capabili să ne apărăm suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială. Astăzi luptăm pentru independenţa Ucrainei. Împreună vom câştiga cu siguranţă”, a declarat acesta.
Convoiul umanitar şi devastarea
După o săptămână petrecută la graniţa Ucrainei, o parte din convoiul rus a intrat pe teritoriul Ucrainei, îndreptându-se spre oraşul Lugansk, fără să primească aprobarea Kievului şi fără escorta Crucii Roşii.
Forţele ucrainene au făcut progrese semnificative în teritoriile ocupate de forţele pro-Rusia, săptămâna aceasta, în timp ce conflictul a luat peste 2.000 de vieţi şi a dislocat peste 340.000 de persoane. Ucraina va celebra Ziua Independenţei, duminică, iar rapoartele susţin că guvernul încearcă să obţină o victorie decisivă până atunci.
Conflictele continuau, joi, în Lugansk, la o zi după ce guvernul a anunţat că a eliberat o mare parte din oraşul aflat la 20 de kilometri de graniţa rusă, a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliului Ucrainean de Securitate Naţională, Andrii Lisenko.
Oraşul s-a aflat sub asediu de peste 19 zile, rămânând fără resurse de bază precum apa şi electricitatea. Rezidenţii încă se chinuie să supravieţuiască, au apreciat oficialii Crucii Roşii, în urma unei vizite desfăşurate miercuri.
”Oamenii abia dacă îşi părăsesc casele de frică să nu fie prinşi în mijlocul conflictelor continue, cu bombardamente intermitente în zonele rezidenţiale care pun civilii în pericol”, a declarat Crucea Roşie.
Şeful securităţii ucrainene, Valentin Nalivaicenko, a a anunţat că mişcarea este o ”invazie directă” a Ucrainei de către Rusia. Chiar fără instaurarea unui armistiţiu oficial între cele două tabere, Kievul a anunţat că se va abţine să folosească forţa asupra convoiului deoarece nu vrea să provoace represalii.
Conflictele continuă
Între timp, cinci soldaţi ucraineni au fost ucişi şi doi civili şi-au pierdut viaţa în zonele ocupate de forţele pro-Rusia, în ultimele 24 de ore. Dar bilanţul de miercuri a depăşit peste 50 de decese în regiunile afectate de conflicte.
Forţele pro-Rusia s-au implicat într-un schimb de focuri în Ilovaisk, lângă oraşul ocupat Doneţk, chiar dacă oraşul se află sub controlul guvernului, a declarat Lisenko.
Cel puţin două persoane au fost ucise şi un număr incert de persoane au fost rănite, joi, într-un atac al artileriei desfăşurat asupra unei suburbii din Doneţk, potrivit biroului primăriei. Aproximativ 1 milion de persoane- o treime din populaţia oraşului - au fugit de la apariţia forţelor pro-Rusia.
Forţele ucrainene au susţinut, joi, că au capturat două autovehicule blindate ruse lângă Lugansk. Fotografiile furnizate de ministerul apărării arătau un vehicul şi multe acte de identificare aparţinând unor civili şi militari ruşi.
Moscova a negat rapoartele. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării a declarat că autovehiculul blindat din fotografii nu aparţine Rusiei iar documentele descoperite în autovehicul nu au fost folosite în ultimii cinci ani.