Convoiul "umanitar" al Rusiei forţează intrarea în Ucraina

După o săptămână de întârzieri la graniţă, Rusia a forţat trimiterea a 130 de camioane în Ucraina, vineri, fără aprobarea guvernului de la Kiev.
Convoiul "umanitar" trimis de Kremlin în Ucraina, parcat la graniţa rusă, 20 august (DMITRY SEREBRYAKOV/AFP/Getty Images)
P. P.
23.08.2014

După o săptămână de întârzieri la graniţă, Rusia a forţat trimiterea a 130 de camioane în Ucraina, vineri, fără aprobarea guvernului de la Kiev.

Ucraina a considerat mişcarea „o invazie directă” prin care se încearcă provocarea unui incident internaţional. Intrarea camioanelor pe teritoriul ucrainean are loc, după modul sovietic de sabotare a tratativelor, cu puţin înaintea convorbirilor la vârf, între Poroşenko şi Putin.

Rusia la rândul ei susţine că a pierdut răbdarea cu Ucraina şi că dacă se mai trage de timp „nu va mai fi nimeni de salvat în Luhansk", un oraş răvăşit de conflict, pe care armata ucraineană încearcă disperat să-l recâştige.

Măsura Rusiei a atras imediat condamnarea internaţională, mai întâi din partea SUA, aliatul de acum tradiţional al guvernului de la Kiev, dar şi din partea UE şi a NATO, care a reiterat că orice atac asupra convoiului ar fi considerat un atac direct de către Rusia, care ar avea un motiv în plus pentru a invada estul Ucrainei cu trupe regulate.

NATO a afirmat că a remarcat numeroase dovezi ale „implicării directe a forţelor Rusiei, inclusiv desant, forţe speciale şi apărare anti-aeriană în estul Ucrainei”. NATO a mai declarat că Rusia sprijină paramilitarii ruşi care operează în Ucraina cu artilerie şi că a observat „transferuri de mari cantităţi de arme avansate, inclusiv tancuri, vehicule blindate şi artilerie” către paramilitari.

La televiziunea naţională, premierul Arsenii Yatseniuk a declarat că acele camioane pe jumătate goale care au intrat în Ucraina forţat nu cară ajutoare umanitare, ci încearcă să creeze o provocare. Premierul consideră că Rusia va ataca într-un fel sau altul convoiul, pentru a provoca un incident internaţional.

Secretarul NATO a condamnat şi el ceea ce a numit „aşa-zisul convoi umanitar”. Anders Fogh Rasmussen a etichetat decizia unilaterală a Rusiei “o încălcare evidentă a acordurilor internaţionale” precum şi o “nouă încălcare a suveranităţii Ucrainei”.

Kremlinul susţine că cele peste 200 de camioane vopsite în alb conţin apă, alimente, generatoare şi saci de dormit. Însă observatorii au raportat că multe dintre camioane erau foarte zgomotoase, ca şi cum ar fi fost încărcate pe jumătate.

Crucea Roşie, care ar fi trebuit să însoţească acest convoi, a refuzat să o facă pe motiv că nu a obţinut suficiente garanţii de securitate.

Ucraina a declarat că nu va bombarda convoiul. Administraţia prezidenţială a autorizat intrarea a 35 de camioane, însă numărul vehiculelor care au trecut în Ucraina vineri este estimat la 130.

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că “Partea rusă a decis să acţioneze. Nu mai este posibil să tolerăm ilegalităţile, minciunile sfruntate şi incapacitatea de a ajunge la un acord... şi avertizăm împotriva oricărei încercări de a interfera cu această misiune pur umanitară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor