Suspectaţi de spionaj, jurnaliştii chinezi debarcaţi de premierul canadian

Xinhua, agenţia oficială de ştiri din China, a înfiinţat un avizier electronic în Times Square din New York, în august 2011, pentru a influenţa opinia publică despre China (Stan Honda / AFP / Getty Images)
Limin Zhou
23.08.2014

Biroul premierului canadian, Stephen Harper, a interzis jurnaliştilor chinezi să ia parte la călătoria sa în Arctica, pe motiv de spionaj. Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că ”anumite trusturi de ştiri nu mai sunt binevenite” să călătorească cu Harper, potrivit Winnipeg Sun.

Reporterii lucrează pentru Xinhua - agenţia de ştiri controlată de regimul comunist - şi Cotidianul Poporului, având acelaşi patron, două dintre trusturile mari de presă, purtătoare de cuvânt pentru Beijing.

Presa chineză este una dintre cele mai puţin libere din lume, conform rapoartelor CPJ, iar birourile de presă chineze sunt deseori folosite pentru activităţi de lobby şi spionaj.

Cea de-a 11-a călătorie a lui Harper în Arctica puncta întărirea suveranităţii nordice a Canadei şi apărarea teritoriilor prin instalaţii militare.

S-a raportat că în Canada, anul trecut, jurnaliştii celor două agenţii de ştiri şi-au făcut un obicei din fotografierea şi intervievarea colegilor lor jurnalişti, şi au făcut numeroase fotografii în interiorul avionului C-130J al Forţelor Aeriene Canadiene Regale.

Unul dintre reporteri, Li Xue Jiang, şeful biroului din Ottawa al Cotidianului Poporului, a publicat singur un articol în care vorbea despre îngrijorarea biroului guvernamental de presă şi chiar a jurnaliştilor canadieni, care l-au întrebat direct dacă spionează despre China.

Colectare de informaţii

În 2012, Mark Bourrie, un reporter canadian acreditat la Parlament, care lucra pentru Xinhua, a dezvăluit că şeful său de birou, Zhang Dachang, i-a cerut să-şi folosească legitimaţia de presă pentru a colecta informaţii despre protestatari, în particular despre practicanţii Falun Gong şi Dalai Lama.

Practicanţii Falun Gong din Canada au dezvăluit că atunci când fostul lider chinez Hu Jintao a vizitat Canada, Zhang a petrecut mult timp colectând informaţii personale despre practicanţii Falun Gong care au participat la protest. Acesta a încercat să obţină detalii şi despre protestele plănuite chiar înainte de vizita lui Hu.

Li Xue Jiang, şeful biroului Cotidianului Poporului, a lucrat în Flota din Marea Nordului a Armatei Populare de Eliberare, potrivit website-ului organizaţiei de presă. El a mai lucrat pentru Cotidianul Poporului şi în Australia şi Washington.

Ieşiri în decor

Îngrijorările faţă de comportamentul jurnaliştilor chinezi nu sunt noi.

Li a trebuit reţinut, anul trecut, când a împins-o pe secretara de presă a lui Harper, Julie Vaux, şi a încercat violent să apuce un microfon pentru a pune o întrebare. Incidentul a fost înregistrat video.

Acesta a apucat un microfon al unui membru al Biroului Consiliului Privy, potrivit CBC. Trei membri din echipa de securitate a lui Harper l-au apucat pe Li şi l-au dus într-o cameră din spate, unde a fost reţinut pentru scurt timp.

Li ar fi vrut să-l întrebe pe Harper despre poziţia guvernului canadian cu privire la investiţiile străine în Canada. Acesta susţine că Vaux l-a împins prima.

”Dacă aprobaţi sau nu modul în care se desfăşoară evenimentele organizate de noi, nu există nicio scuză ca reporterii statului chinez să recurgă la violenţe cu personalul nostru”, a declarat directorul de comunicaţii a lui Harper, Andrew MacDougall, la vremea respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor