De ce limitarea plăţilor în numerar dorită de Guvern vine într-un moment nepotrivit [Analiză]

Bancnotă de 100 de lei (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
02.10.2023

Actualul Guvern vrea limitarea plăţilor în numerar, pentru a stârpi, zic guvernanţii, evaziunea fiscală care le-a scăpat de sub control. Oamenilor nu le convine, comercianţii sunt şi ei foarte nemulţumiţi. Dincolo de nemulţumiri, cifrele arată că intenţiile PSD vin în cel mai prost moment. Numărul ATM-urilor la suta de mii de adulţi scade, numărul sucursalelor bancare scade, iar măsura preconizată de PSD vine să mascheze incapacitatea de a reduce evaziunea fiscală, potrivit unei analize HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, măsura nu este singura din pachetul fiscal pregătit de Guvern care nu are în spate niciun calcul sau vreun solid argument economic, ci pare creionată de un economist rupt de realitate care a citit multă teorie dar n-a avut nici măcar o zi de experienţă practică în comerţul privat.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu explica acum câţiva ani că în cultura în care am fost formaţi, ne place să simţim fizic banii în buzunar, funcţia de tezaurizare fiind la mare cinste printre noi. Mai recent, Isărescu a vorbit de exemplul Suediei, promotoare a societăţii fără numerar.

“Am auzit că dispar banii fizici. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima ţară cashless society (n.red. societate fără numerar). Ajung acolo şi întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: «Nu mai e!» Au lăsat-o mai moale.

Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar. Astea sunt bau bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că o bună parte din populaţie preferă plăţile în bancnote”, a precizat Isărescu.

Conform analizei, probleme cu plăţile cashless sunt întâlnite la diverşi retaileri, unii susţinând că au probleme la anumite case de marcat şi nu funcţionează sistemul electronic.

De asemenea, precizează site-ul citat, în unele zone din ţară lipsesc bancomatele, iar unele magazine nu au instalate POS-uri, astfel încât clienţii ar putea întâmpina probleme dacă nu ar avea la ei numerar.

Plafoanele pe care trebuie să le respecte firmele atunci când fac sau acceptă plăţi în numerar se vor micşora cu 80%, potrivit proiectului pe care Guvernul Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament.

Astfel, de la plafoane de 5.000 de lei, respectiv 10.000 de lei, în cazul magazinelor de tip cash and carry, în momentul promulgării legii, plafoanele vor coborî la 1.000 de lei/persoană, respectiv un total de 2.000 de lei/persoană încasate de magazinele cash and carry, relatează Ziare.com.

Legea modifică şi plafonul de casă peste care comercianţii au obligaţia să depună numerarul încasat la bancă în decurs de 2 zile şi impune noi plafoane pentru plăţi cash la dividende, cesiuni creanţe, împrumuturi, precum şi plăţi fragmentate.

Atât guvernanţii, cât şi economiştii consultaţi au justificat măsurile prin reducerea drastică a micii evaziuni fiscale comise de comercianţi, cu scopul de a reduce economia subterană estimată la 30% din PIB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor