Consiliului Mondial al Aurului avertizează că preţiosul metal galben este din ce în ce mai greu de găsit

Lingouri de aur (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Redacţia
10.06.2024

Industria minieră auriferă se străduieşte să susţină creşterea producţiei pe măsură ce zăcămintele de metal galben devin tot mai greu de găsit, potrivit World Gold Council (WGC).

"Am văzut o producţie minieră record în primul trimestru din 2024, cu 4% mai mare faţă de anul trecut. Dar imaginea de ansamblu, cred că în ceea ce priveşte producţia minieră este că, efectiv, aceasta s-a plafonat în jurul anului 2016, 2018 şi nu am văzut nicio creştere de atunci", a declarat John Reade, şeful WGC, strategul şef de piaţă, citat de CNBC.

Potrivit datelor asociaţiei comerciale internaţionale, producţia minieră a crescut cu doar 0,5% în 2023, comparativ cu anul trecut.

În 2022, creşterea a fost de 1,35% de la an la an, iar în anul precedent a fost de 2,7%, în timp ce în 2020, producţia globală de aur a înregistrat primul declin din ultimul deceniu, alunecând cu 1%.

„Cred că scenariul care copleşeşte este următorul: după 10 ani de creştere rapidă, începând cu aproximativ 2008, industria minieră se luptă să raporteze o creştere susţinută a producţiei”, a declarat Reade.

Noile zăcăminte de aur sunt din ce în ce mai greu de găsit în întreaga lume, deoarece multe zone de perspectivă au fost deja explorate, a detaliat el.

Exploatarea aurului pe scară largă este o activitate intensivă de capital şi necesită explorare şi dezvoltare semnificativă, necesitând în medie între 10 şi 20 de ani înainte ca o mină să fie gata pentru producţie, potrivit WGC.

Chiar şi în timpul procesului de explorare, probabilitatea ca o descoperire să progreseze până la dezvoltarea unei mine este scăzută, doar aproximativ 10% din descoperirile de aur la nivel mondial conţinând suficient metal pentru a justifica exploatarea minieră.

Până în prezent au fost extrase aproximativ 187.000 de tone de aur, majoritatea provenind din China, Africa de Sud şi Australia.

Rezervele de aur care pot fi extrase sunt estimate la aproximativ 57.000 de tone, potrivit United States Geological Survey.

În afară de procesul de descoperire, autorizaţiile guvernamentale care devin mai greu de obţinut şi necesită mai mult timp pentru a fi aprobate au făcut ca mineritul să fie mai dificil, a adăugat Reade. Asigurarea licenţelor şi permiselor necesare înainte ca societăţile miniere să poată începe operaţiunile poate dura mai mulţi ani.

În plus, multe proiecte miniere sunt planificate pentru zone îndepărtate care necesită infrastructură precum drumuri, energie electrică şi apă, ceea ce duce la costuri suplimentare pentru construirea acestor mine şi finanţarea operaţiunilor, a spus Reade.

„Este din ce în ce mai greu să găseşti aur, să obţii autorizaţii, să îl finanţezi şi să îl operezi”, a spus el.

Preţul aurului ia o pauză după ce a atins niveluri record în ultimele luni, susţinut de cererea mare condusă de China. În prezent, aurul la vedere se tranzacţionează la 2.294,3 dolari pe uncie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor