Dedolarizarea continuă: Rusia adoptă cursul de schimb yuan-ruble ca referinţă. Putin cere renunţarea la monedele “toxice”

Vladimir Putin (st) şi Xi Jinping (Getty Images)
Redacţia
15.06.2024

Moscova a decis să adopte cursul de schimb yuan chinezesc-rublă ca pereche valutară de referinţă, după ce SUA a extins miercuri sancţiunile împotriva Rusiei, a declarat joi Banca Centrală a ţării, potrivit Business Insider.

Noile restricţii vizează orice instituţie financiară globală care procesează tranzacţii cu Rusia. De asemenea, ele vizează şi investiţiile în bursele ruseşti.

Noile sancţiuni americane au determinat Bursa de la Moscova să pună capăt joi tranzacţiilor în dolari şi euro, provocând confuzie - întrucât cursul de schimb este acum opac. Unii creditori din Rusia au încetat cu totul să mai vândă dolari americani, în timp ce cursul dolar-rublă a crescut la unele bănci locale.

Banca Centrală a Rusiei a părut să încerce să calmeze piaţa într-o declaraţie de joi, susţinând că rolul dolarului şi al monedei euro a scăzut "în mod constant" în ultimii doi ani, relatează agenţia rusă de ştiri de stat TASS.

Banca Centrală a adăugat în declaraţia sa pentru RBC News că yuanul a devenit "principala monedă" la Bursa de la Moscova. Yuanul a reprezentat 54% din tranzacţiile valutare în luna mai. Acesta va "stabili traiectoria pentru alte perechi valutare" şi va fi linia directoare pentru participanţii pe piaţă, a mai precizat Banca Centrală.

Rusia a căutat parteneri comerciali şi sisteme de plată alternative de când Occidentul a lovit ţara cu sancţiuni radicale după invazia sa în Ucraina în februarie 2022.

Banca Centrală a Rusiei a declarat joi că monedele din "ţările prietene" şi rubla reprezintă acum până la 80% din plăţile de comerţ exterior ale Rusiei.

La începutul acestei luni, liderul rus Vladimir Putin şi-a reînnoit apelul privind eliminarea treptată a utilizării dolarului american şi a altor monede "toxice".

De asemenea, Moscova colaborează cu blocul BRICS la o platformă de plăţi pentru a evita utilizarea dolarului american - moneda de rezervă dominantă la nivel mondial de zeci de ani.

Între timp, ţări din întreaga lume îşi diversifică, de asemenea, activele şi reduc dominaţia dolarului, de teamă că, la fel ca Rusia, ar putea fi excluse din sistemul financiar global bazat pe dolar în cazul în care ar fi afectate de sancţiuni.

Cu toate acestea, dolarul este atât de înrădăcinat şi de răspândit încât foarte puţini sunt cei care cred că poate fi detronat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor