Europa vrea vehicule electrice la preţuri accesibile din China, dar nu cu preţul propriei industrii auto

Automobil electric
Redacţia
13.06.2024

Uniunea Europeană a decis miercuri să majoreze tarifele, sau taxele de import, pentru vehiculele electrice fabricate în China. Vehiculele electrice reprezintă cel mai recent subiect fierbinte într-o dispută comercială mai amplă privind subvenţiile guvernamentale chineze şi exporturile în plină expansiune de tehnologie ecologică ale naţiunii asiatice către blocul celor 27 de naţiuni, după cum relatează AP News.

Ce a făcut Uniunea Europeană?

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a declarat că rezultatele preliminare ale investigaţiei sale în curs de desfăşurare privind subvenţiile chinezeşti pentru vehiculele electrice arată că "lanţul valoric" al vehiculelor electrice cu baterii din statul comunist beneficiază de "subvenţii nedrepte" care dăunează rivalilor din UE. Drept urmate, UE intenţionează să impună tarife provizorii de până la 38,1% pentru vehiculele electrice expediate din China, iar asta se adaugă la taxele de 10% pentru toate vehiculele electrice importate.

Comisia a luat în vizor trei dintre cei mai mari jucători chinezi din domeniul vehiculelor electrice din Europa, afirmând că va impune taxe suplimentare de 17,4% pentru maşinile electrice de la BYD, de 20% pentru cele de la Geely şi de 38,1% pentru vehiculele exportate de compania chineză de stat SAIC.

Geely deţine o serie de mărci populare, printre care Polestar, producătorul britanic de maşini sport Lotus şi Volvo din Suedia, în timp ce SAIC deţine MG din Marea Britanie, una dintre cel mai bine vândute mărci de vehicule electrice din Europa.

Alţi producători de VE din China ar fi supuşi unor taxe de cel puţin 21%.

Comisia a declarat că a contactat autorităţile chineze pentru a "explora posibilele modalităţi de rezolvare a problemelor", dar dacă aceste discuţii nu vor duce la o soluţie eficientă, taxele vor intra în vigoare la 4 iulie.

De ce a luat Comisia măsuri?

Valoarea maşinilor cu baterii importate în Europa a crescut vertiginos de la 1,6 miliarde USD în 2020 la 11,5 miliarde USD anul trecut, potrivit firmei de cercetare Rhodium Group. Majoritatea importurilor provin de la producătorii auto occidentali cu fabrici în China, inclusiv Tesla şi BMW.

Dar oficialii UE se plâng că producătorii autohtoni chinezi sunt pregătiţi să acapareze cote de piaţă, subcotând mărcile auto europene la preţ, datorită subvenţiilor masive acordate de Beijing.

Oficialii UE se tem că importurile subvenţionate în mod incorect vor afecta producătorii europeni şi industriile de tehnologie ecologică de pe continent. Ţările europene subvenţionează, de asemenea, maşinile electrice. Întrebarea care se pune în disputele comerciale este dacă subvenţiile sunt echitabile şi disponibile pentru toţi producătorii de automobile sau dacă denaturează piaţa în favoarea unei singure părţi.

Tarifele planificate au ca scop egalizarea condiţiilor de concurenţă prin aproximarea mărimii subvenţiilor excesive sau nedrepte disponibile pentru producătorii chinezi de automobile. Comisia nu a nominalizat mărcile auto occidentale, dar a menţionat că Tesla ar putea primi o rată "calculată individual" dacă taxele sunt impuse definitiv.

Cum se compară tarifele UE cu cele anunţate de SUA?

Administraţia Biden majorează tarifele pentru vehiculele electrice chinezeşti la 100%, de la 25%. SUA importă în prezent foarte puţine maşini chinezeşti, dar, la fel ca şi Comisia Europeană, administraţia se teme că subvenţiile afectează companiile naţionale şi costă locuri de muncă.

Tarifele americane blochează practic toate importurile de VE chinezeşti. În schimb, Uniunea Europeană are nevoie de maşini electrice accesibile din străinătate pentru a-şi atinge obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030.

Cât de ieftine sunt EV-urile chinezeşti?

Constructorii auto chinezi au învăţat să fabrice vehicule electrice la preţuri ieftine, pe fondul unei concurenţe feroce a preţurilor la ei acasă, pe cea mai mare piaţă auto din lume. Modelul Seal U Comfort de la BYD se vinde pentru echivalentul a 21.769 de euro (23.370 USD) în China, dar 41.990 de euro (45.078 USD) în Europa, potrivit cifrelor Rhodium Group. Modelul de bază al modelului compact Seagull de la BYD, care urmează să ajungă în Europa anul viitor, se vinde pentru echivalentul a aproximativ 10.000 USD în China.

Atât timp cât un mediu de afaceri concurenţial este corect, maşinile chinezeşti mai ieftine sunt în beneficiul consumatorilor şi îi împing pe producătorii auto europeni să îşi reducă preţurile şi să îşi îmbunătăţească ofertele, potrivit lui Niclas Poitiers, expert în comerţ la think tank-ul Bruegel din Bruxelles.

"Sunt foarte competitive din punct de vedere al costurilor şi cresc presiunea asupra altor producători care au tras de timp. O politică ecologică a UE care ar duce la dispariţia producătorilor interni din cauza concurenţei neloiale nu ar fi sustenabilă din punct de vedere politic", a menţionat el.

Europa se opune accesului inechitabil la subvenţii.

Cum îşi susţine China industria automobilelor electrice?

În economia "socialistă de piaţă" a Chinei, companiile de stat joacă un rol principal. De asemenea, guvernul ghidează şi sprijină companiile private pentru a atinge obiectivele de dezvoltare economică ale Beijingului.

În cazul vehiculelor electrice, acest lucru include comenzi pentru flotele guvernamentale, împrumuturi cu dobândă redusă de la băncile de stat, terenuri ieftine pentru fabrici de la guvernele locale, scutiri de taxe şi materii prime şi piese subvenţionate de la industriile de stat.

Diferitele forme de ajutor financiar complică situaţia UE, deoarece este dificil de colectat date privind unele dintre aceste practici.

UE a precizat că a selectat BYD, Geely şi SAIC ca eşantion pentru a calcula taxele. Alţi producători din China care au cooperat cu ancheta, dar nu au fost incluşi în eşantion, vor fi supuşi unor taxe suplimentare de 21%, iar cei care nu au cooperat vor fi suporta o rată de 38,1%, a precizat Comisia.

Ce înseamnă acest lucru pentru şoferii şi producătorii de automobile europeni?

Este posibil ca maşinile chinezeşti să coste mai mult, ceea ce va reduce presiunea asupra producătorilor europeni de automobile pentru a menţine preţurile scăzute. Dar companiile chinezeşti sunt capabile să producă maşini atât de ieftine încât ar putea să vândă cu profit, chiar şi cu taxe vamale de până la 30%.

Constructorii auto europeni care produc vehicule electrice în China ar putea fi victime colaterale. Aceştia beneficiază de un anumit sprijin guvernamental în China, dar mai puţin decât concurenţii lor chinezi.

Cinci dintre cele şase modele ale BYD ar obţine în continuare profit în Europa chiar şi cu un tarif de 30%, potrivit calculelor Rhodium Group. Între timp, un Tesla Model 3 fabricat în China s-ar vinde în pierdere.

Taxele vamale la un nivel de 15-30% ar putea "anihila modelul de afaceri pentru jucătorii străini, precum BMW şi Tesla, care folosesc China ca bază pentru a exporta în Europa", a afirmat Rhodium Group într-un raport.

Cum va reacţiona probabil China?

China va riposta aproape sigur şi va face presiuni asupra oficialilor europeni pentru a negocia. Camera de Comerţ a Chinei către UE a avertizat că Beijingul ar putea creşte taxele pentru maşinile cu motoare mai mari de 2,5 litri, o măsură care ar putea afecta producătorii germani de automobile de lux, precum Porsche de la Volkswagen.

Beijingul a răbufnit după ce Comisia Europeană şi-a dezvăluit planurile. Tarifele mai mari sunt "un act de protecţionism gol-goluţ, care creează şi escaladează fricţiunile comerciale şi "distruge concurenţa loială" în numele "protejării concurenţei loiale", a declarat Ministerul Comerţului. Acesta a îndemnat UE să "îşi rectifice imediat greşelile" şi a declarat că China va "lua în mod hotărât toate măsurile necesare", fără a da detalii.

Cu toate acestea, impactul ar putea fi mai mic decât se temea, potrivit analiştilor de la firmă de cercetare Sanford C. Bernstein.
Mercedes-Benz, BMW şi Volkswagen produc în prezent majoritatea maşinilor pe care le vând în China în fabricile de acolo. Doar 2% din vânzările Volkswagen în China sunt importuri şi, prin urmare, vulnerabile la tarife mai mari; este vorba de 15% pentru BMW şi 19% pentru Mercedes-Benz.

Maşinile europene care riscă să fie lovite de tarifele chinezeşti tind să fie vehicule de lux care aduc profituri suculente, cum ar fi vehiculele S-Class de la Mercedes şi X6 şi X7 de la BMW. Cu toate acestea, astfel de maşini se adresează unor clienţi bogaţi care ar putea fi înclinaţi să plătească preţuri mai mari "atâta timp cât comportamentul lor de cumpărare nu este considerat nepatriotic", au notat analiştii Bernstein.

Pe termen mai lung, producătorii chinezi de automobile ar putea evita tarifele prin fabricarea de maşini în Europa. BYD construieşte o uzină în Ungaria, în timp ce Chery are o societate mixtă pentru a construi maşini în regiunea Catalonia din Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor