Banca japoneză Norinchukin Bank va vinde obligaţiuni americane şi europene în valoare de 63 miliarde USD

Banca japoneză Norinchukin Bank (Screenshot - X)
Redacţia
19.06.2024

Norinchukin Bank va vinde peste 10.000 de miliarde de yeni (63 de miliarde de dolari) din deţinerile sale de obligaţiuni guvernamentale americane şi europene în cursul anului care se va încheia în martie 2025, în contextul în care urmăreşte să stopeze pierderile cauzate de pariurile pe obligaţiuni străine cu randament scăzut, o cauză principală a deteriorării bilanţului său, şi să reducă riscurile asociate cu deţinerea de obligaţiuni guvernamentale străine, potrivit Nikkei Asia.

Pierderea netă a companiei pentru anul care se va încheia în martie 2025, care a fost prognozată anterior să depăşească 500 de miliarde de yeni, va creşte la nivelul de 1.500 de miliarde de yeni odată cu vânzările de obligaţiuni.

"Intenţionăm să vindem obligaţiuni [străine] cu randament scăzut în valoare de 10.000 de miliarde de yeni sau mai mult", a declarat directorul general al Norinchukin Bank, Kazuto Oku, pentru Nikkei.

Banca investeşte în titluri de valoare din fondurile depuse de concernele din agricultură, silvicultură şi pescuit.

Oku a declarat că banca "a recunoscut necesitatea de a-şi schimba drastic gestionarea portofoliului" pentru a reduce pierderile nerealizate pe obligaţiunile sale, care se ridicau la aproximativ 2.200 de miliarde de yeni la sfârşitul lunii martie.

Oku a explicat intenţia băncii de a-şi schimba investiţiile, spunând că "vom reduce riscul ratei dobânzii [suverane] şi ne vom diversifica în active care îşi asumă riscul de credit corporativ şi individual".

La sfârşitul lunii martie, Norinchukin deţinea aproximativ 23.000 de miliarde de yeni în obligaţiuni străine, reprezentând 42% din totalul de 56.000 de miliarde de yeni de active aflate în administrare.

Potrivit Băncii Japoniei, obligaţiunile străine în circulaţie deţinute de instituţiile financiare depozitare se ridicau la 117 trilioane de yeni la sfârşitul lunii martie. Norinchukin este un investitor instituţional important în Japonia, deţinând pe cont propriu aproximativ 20% din total. Ratele dobânzilor în SUA şi Europa au crescut, iar preţurile obligaţiunilor au scăzut.

Acest lucru a redus valoarea obligaţiunilor străine cu preţ ridicat (cu randament scăzut) pe care Norinchukin le-a cumpărat în trecut, ceea ce a făcut ca pierderile sale pe hârtie să se umfle.

Deoarece banca consideră că reducerile ratelor dobânzilor în SUA şi Europa vor dura probabil mai mult decât se aştepta anterior, va încerca să îşi reducă semnificativ pierderile nerealizate prin vânzarea de obligaţiuni străine în anul fiscal 2024. Aceasta intenţionează să vândă obligaţiuni străine în valoare de peste 10 trilioane de yeni, pe lângă activităţile sale normale de tranzacţionare.

În prezent, compania ia în considerare alternative de investiţii, inclusiv acţiuni, obligaţiuni corporative, împrumuturi corporative şi capital privat, precum şi produse securizate, cum ar fi titlurile de valoare garantate cu împrumuturi corporative şi titlurile de valoare garantate cu ipoteci. Prin diversificarea portofoliului său, aceasta urmăreşte să prevină extinderea pierderilor nerealizate până la punctul în care acestea devin o preocupare pentru conducere. De asemenea, va încerca să înlocuiască o parte din datoria guvernamentală străină cu randament scăzut cu alte astfel de obligaţiuni care oferă rate ale dobânzii mai mari.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, investitorii japonezi deţineau în luna martie obligaţiuni guvernamentale americane în valoare de 1.180 de miliarde de dolari, cea mai mare tranşă dintre deţinătorii străini. Vânzările masive ale Norinchukin ar putea avea un efect considerabil asupra pieţei americane de obligaţiuni.

Rezultatele financiare ale băncii japoneze pentru perioada care se va încheia în martie 2025 se vor deteriora semnificativ ca urmare a dezinvestirii uriaşe de obligaţiuni străine şi vor transforma pierderile pe hârtie în pierderi reale. Începând cu luna mai, Norinchukin şi-a evaluat pierderea finală la peste 500 de miliarde de yeni, dar acum se aşteaptă ca aceasta să ajungă la nivelul de 1.500 de miliarde de yeni.

În anul care s-a încheiat în martie 2009, în urma prăbuşirii băncii americane de investiţii Lehman Brothers, Norinchukin a înregistrat o pierdere finală de aproximativ 570 de miliarde de yeni din cauza deprecierii produselor securitizate. Se aşteaptă ca pierderea prognozată pentru acest an fiscal să depăşească recordul anterior cu aproximativ 1.000 de miliarde de yeni. Cu toate acestea, Oku a declarat că trecerea în contabilitate a pierderilor în anul care se va încheia în martie anul viitor va "îmbunătăţi finanţele şi portofoliul [băncii], permiţând astfel trecerea pe profit în perioada care se va încheia în martie 2026".

Norinchukin Bank ia în considerare posibilitatea de a strânge 1.200 de miliarde de yeni pentru a-şi consolida finanţele. Aceasta a început deja discuţiile cu Japan Agriculture Cooperatives, unul dintre principalii săi investitori, şi cu alţii.

Pierderile sale nerealizate au fost deja reflectate în raportul de capital propriu al companiei, iar realizarea acestor pierderi nu va cauza nicio schimbare în acest raport. Banca a declarat că va continua să strângă capital chiar dacă pierderile cresc. Aceasta intenţionează să organizeze vineri o adunare generală anuală a reprezentanţilor, analogă unei adunări anuale a acţionarilor, pentru a încerca să obţină înţelegerea investitorilor cu privire la pierderile mari aşteptate în acest an fiscal şi la politica sa de a strânge mai mult numerar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor