Producătorii europeni de autovehicule sunt tulburaţi de impunerea de taxe vamale maşinilor electrice din China

Tesla (Pixabay.com)
Redacţia
13.06.2024

Decizia Comisiei Europene de a impune tarife vamale pentru vehiculele electrice chinezeşti importate ar putea avea efecte profunde pentru producătorii europeni de automobile, deoarece un posibil război comercial ar afecta nu numai afacerile lor în China, ci şi propriile importuri de maşini fabricate în China, arată Reuters.

Producătorii auto germani, în special, au foarte mult de pierdut în China, iar anunţul făcut miercuri îi face să se agite din cauza unei decizii pe care directorul general al BMW, Oliver Zipse, a descris-o ca fiind "calea greşită de urmat".

Începând din iulie vor fi percepute tarife de până la 38,1% pentru vehiculele electrice fabricate în China - echivalentul a miliarde de euro - dar este puţin probabil că acest lucru să descurajeze producătorii auto din China să exporte în Europa, deoarece pot absorbi costurile suplimentare şi pot obţine în continuare profit.

Majoritatea producătorilor auto chinezi au rămas tăcuţi după anunţarea tarifelor, dar producătorul de vehicule electrice Nio, a declarat că, deşi s-a opus deciziei, în Europa "angajamentul său faţă de piaţă vehiculelor electrice rămâne de neclintit".

De asemenea, chinezii BYD şi Chery au anunţat deja planuri de a construi maşini în Europa, ceea ce ar evita tarifele.

Will Roberts, şeful departamentului de cercetare în domeniul automobilelor de la Rho Motion, a declarat că, deşi producătorii chinezi de automobile au spaţiu de manevră pentru a absorbi tarifele, "adevăratul test al anunţului de astăzi va fi dacă Beijingul va riposta cu aceeaşi monedă".

"Producătorii europeni se bazează încă pe piaţa chineză, astfel că scăderea profiturilor din Est nu ar face decât să le încetinească capacitatea de a face o tranziţie eficientă" către vehiculele electrice, a adăugat el.

Evoluţia a devenit un joc cu miză mare pentru producătorii auto germani.

China a reprezentat aproape 32% din vânzările BMW în primul trimestru şi aproximativ 30% pentru rivalii Volkswagen, şi Mercedes-Benz.

Acţiunile VW au scăzut miercuri cu 1,2%, fiind printre cele mai mari scăderi ale indicelui bursier blue-chip al zonei euro, BMW a scăzut cu 0,9%, ajungând la cel mai scăzut nivel din noiembrie, iar Mercedes a scăzut cu 0,5%, la cel mai slab nivel din februarie.

Astfel, represaliile ar putea fi dureroase pentru aceste companii şi pentru economia manufacturieră a Germaniei, ceea ce l-a determinat pe cancelarul Olaf Scholz să avertizeze, în timpul unui discurs ţinut în weekend la o fabrică Opel, că "izolaţionismul şi barierele vamale ilegale... care, în cele din urmă, nu fac decât să facă totul mai scump şi pe toată lumea mai săracă".

VW a declarat că "efectele negative" ale tarifelor "depăşesc orice beneficii potenţiale pentru industria auto europeană şi în special pentru cea germană".

Directorul general al Mercedes, Ola Kaellenius, a declarat că "eliminarea restricţiilor şi extinderea comerţului echitabil şi liber a dus la creştere economică". Aşa că nu ar trebui să mergem în altă direcţie acum".

Dar tarifele vor afecta şi maşinile pe care producătorii auto europeni le-au fabricat în China pentru consumatorii europeni.

Renault deschide o nouă filă, de exemplu, importă în Europa automobilul accesibil Dacia Spring EV fabricat în China, iar partenerul său chinez de asociere în participaţiune, Dongfeng, se află pe lista acelor companii care ar putea fi afectate de un tarif de 21%.

Renault nu a comentat anunţul privind tarifele anunţate de UE.

Tesla importă în Europa vehicule electrice fabricate în China, iar BMW importă Mini EV şi iX3.

Industria auto europeană este, de asemenea, dependentă de componentele chinezeşti, în special pentru EV-uri, deoarece China domină o mare parte din lanţul de aprovizionare.

Vorbind luna trecută în faţa analiştilor, Zipse, CEO-ul BMW, a avertizat că declanşarea unui război comercial ar putea avea consecinţe nefaste pentru tranziţia la EV-uri, deoarece este imposibil să se fabrice automobile în Europa fără importurile din China.

"Nu există niciun Green Deal în Europa fără resurse din China", a spus Zipse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor