SUA lărgeşte aria sancţiunilor aplicate Rusiei pentru invazia în Ucraina

Sucursală a băncii VTB din Rusia. (MAXIM MARMUR/AFP/Getty Images)
Redacţia
13.06.2024

Statele Unite au anunţat miercuri o serie de noi sancţiuni menite să constrângă capacitatea Moscovei de a duce războiul în Ucraina, crescând în acelaşi timp miza pentru băncile străine care încă fac afaceri cu Rusia, potrivit AFP citată de Moscow Times.

Sancţiunile Departamentului Trezoreriei şi ale Departamentului de Stat au avut un impact asupra a peste 300 de ţinte, inclusiv entităţi din Rusia şi din ţări precum China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite.

Printre cele desemnate se numără Bursa de la Moscova şi mai multe filiale, o măsură care va complica tranzacţii de miliarde de dolari, precum şi entităţi implicate în trei proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL).

"Acţiunile de astăzi lovesc în căile rămase pentru tranzacţionarea internaţională de materiale şi echipamente - inclusiv procesul de livrări critice din ţări terţe", a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

"Creştem riscul pentru instituţiile financiare care au de-a face cu economia de război a Rusiei şi eliminăm căile de evaziune şi în acelaşi timp diminuăm capacitatea Rusiei de a beneficia de accesul la tehnologie, echipamente, software şi servicii IT străine", a adăugat ea.

Pe lângă noile sancţiuni, Departamentul Trezoreriei îşi lărgeşte definiţia termenului de "bază militar-industrială" a Rusiei.

Până acum, băncile străine puteau fi sancţionate pentru susţinerea industriei de apărare a Rusiei. Ultimul pas extinde sfera de aplicare a aşa-numitelor sancţiuni secundare la toate persoanele şi entităţile ruseşti care au fost deja afectate de sancţiunile americane.

Aceasta înseamnă că instituţiile financiare străine ar putea fi sancţionate pentru efectuarea de tranzacţii care implică orice persoană blocată sau bănci ruseşti desemnate, precum VTB sau Sberbank - lista ţintelor expuse crescând de la peste 1.000 la aproximativ 4.500.

Washingtonul a trecut la restricţionarea furnizării de servicii IT şi a anumitor tipuri de asistenţă software către persoane din Rusia.

Între timp, cele mai recente sancţiuni au impact asupra reţelelor transnaţionale, afectând peste 90 de persoane şi entităţi din locuri precum China, Africa de Sud, Turcia şi Emiratele Arabe Unite, a precizat Trezoreria.

Washingtonul spune că bunurile şi serviciile din aceste reţele străine au ajutat Rusia să îşi susţină războiul şi să evite sancţiunile.

Un oficial american de rang înalt a declarat miercuri reporterilor că eforturile de a restricţiona capacitatea Rusiei de a susţine războiul din Ucraina au avut un "impact semnificativ".

"Exporturile globale către Rusia au scăzut cu aproape 90 de miliarde de dolari, iar exporturile americane către Rusia au fost practic oprite pentru orice, cu excepţia anumitor articole medicale, cum ar fi vaccinurile", a declarat oficialul sub rezerva anonimatului.

Trezoreria şi-a extins, de asemenea, lista de informaţii pentru cinci instituţii financiare ruseşti sancţionate pentru a include adresele şi pseudonimele sediilor lor din străinătate.

Adresele enumerate vor avea un impact asupra a aproape 100 de milioane de dolari în articole de mare prioritate, inclusiv semiconductori, a declarat oficialul american, adăugând că o mare parte din eludarea de sancţiuni pare să se facă prin intermediul unor entităţi din China.

Acţiunile Washingtonului au loc înaintea summitului G7 din această săptămână din Italia. Casa Albă a declarat anterior că în timpul reuniunii vor fi anunţate măsuri de ajutorare a Ucrainei folosind activele ruseşti îngheţate.

Liderii G7 speră să ajungă la un acord privind utilizarea profiturilor obţinute din dobânzile la 300 de miliarde de euro (325 de miliarde de dolari) din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei pentru a ajuta Kievul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor