Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniţă

Copil jucându-se (Pixabay.com)
Loredana Diacu
17.09.2024

În ultimii ani, pe rolul instanţelor civile au fost înregistrate tot mai des dosare prin intermediul cărora părinţii au chemat în judecată şcoala şi au cerut cu succes daune de ordinul zecilor de mii de euro pentru suferinţele copiilor lor, victime ale unor accidente sau agresiuni produse în perimetrul unităţii de învăţământ, scrie Libertatea.

Orice infracţiune comisă în perimetrul şcolii de către un elev cu vârsta sub 18 ani atrage răspunderea părinţilor, a tutorilor legali şi, în egală măsură, a şcolii. Adulţii nu pot fi trimişi la închisoare pentru faptele săvârşite de copiii lor, respectiv elevii lor, dar pot fi puşi să plătească despăgubiri materiale, atunci când este cazul, şi daune morale.

În România nu este o cutumă ca părinţii elevilor agresaţi sau accidentaţi în şcoală să se adreseze instanţelor de judecată pentru despăgubiri, litigiile între părţi fiind rezolvate, în general, pe cale amiabilă.

"Există lege de pe vremea lui Cuza, din 1865, dar nimeni nu ştie în România. Atunci când se întâmplă o stricăciune, o daună, o faptă penală la şcoală, răspund părinţii întotdeauna, pe motiv că nu şi-au educat copilul, şi răspunde şi profesorul dacă nu demonstrează că a făcut totul ca să împiedice acel act. Cu alte cuvinte, dacă elevul aleargă pe hol, iar profesorul strigă, îi cere elevului să nu mai alerge că o să se împiedice, că o să cadă, că o să lovească pe cineva, atunci profesorul scapă de răspundere pentru că şi-a exercitat autoritatea, fără rezultat însă. Atunci, copilul şi părinţii vor trebui să plătească daune victimei.

Dar dacă eu, profesor, eram, de exemplu, atent la telefon în timpul orei şi copiii în spatele clasei făceau skandenberg şi unul îi rupe mâna altuia, atunci, pentru că eu nu am atribuţie să mă joc, să stau pe Facebook sau pe Instagram în timpul orei, ci trebuie să fiu atent la elev, voi răspunde ca profesor pentru fapta săvârşită de elevul care era în supravegherea mea. În incinta şcolii, copiii sunt sub aşa-numita pază a profesorilor. Profesorii răspund de orice pagubă produc copiii la şcoală, în afară de cazul când demonstrează că au făcut tot ce au putut să împiedice acel act”, a explicat, pentru Libertatea, fostul judecător Cristi Danileţ.

Magistratul a dat exemplu un caz aflat pe rolul instanţelor civile din Cluj, finalizat cu obligarea unui liceu particular să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro părinţilor unei eleve care s-a accidentat în curtea unităţii de învăţământ.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor