Legea pensiilor. Violeta Alexandru, despre mecanismul prin care PSD "a creat o nouă nedreptate"

Protest al pensionarilor la Guvern (Epoch Times)
Loredana Diacu
18.09.2024

Fosta ministră a Muncii Violeta Alexandru critică modul în care PSD a modificat legea pensiilor. În condiţiile în care numeroşi pensionari reclamă că recalcularea îi lasă cu mai puţin bani iar persoanele cu dizabilităţi şi pensionarii din industria grea (siderurgie, minerit etc.) au protestat la Guvern, deputata acuză PSD-ul că a creat o nouă nedreptate.

Într-un interviu acordat Epoch Times, Violeta Alexandru arată că punctajele de stabilitate introduse de PSD în lege (cele pentru cei care au muncit peste 25 de ani) riscă să inhibe criteriul contributivităţii respectiv să disturbe o anumită ierarhie a meseriilor/funcţiilor care ar fi trebuit aşezată pe criterii corecte în România. Singurul criteriu care ar fi trebuit să primeze în calcularea pensiei sunt contribuţiile, susţine ea.

"Schimbarea legii pensiilor de către PSD a însemnat, de fapt, corectarea unor greşeli pe care tot PSD le-a făcut de-a lungul timpului. Din păcate s-a ratat un moment în care trebuia să se fi venit cu o lege cu viziune care să fie corectă şi pentru pensionarii în plată dar şi pentru viitorii pensionari.

Sub pretextul că încurajează continuarea muncii, PSD a creat o altă nedreptate în sensul în care punctajele de stabilitate (cele pentru cei care au muncit peste 25 de ani) riscă să inhibe criteriul contributivităţii respectiv să disturbe o anumită ierarhie a meseriilor/funcţiilor care ar fi trebuit aşezată pe criterii corecte în România. Sunt oameni care au avut o serie de funcţii cu responsabilităţi pentru că s-au perfecţionat în permanenţă, au investit constant în ei, persoane care s-au pensionat la termen (nu anticipat) şi care riscă să aibă o pensie aproape la acelaşi nivel cu cea a unui subaltern care a rămas la muncă după vârsta de pensionare.

Valoarea acestui nou tip de puncte introduse prin această lege, punctele de stabilitate (care nu au legătură cu mărimea contribuţiei), cele care pot modific substanţial cuantumul unei pensii reprezintă şi principala nemulţumire a celor care au lucrat în grupe. Oamenii compară sumele. Ei ştiu în ce condiţii au lucrat, ce boli profesionale au dobândit. Sunt oameni care au lucrat în condiţii cu adevărat deosebite/speciale şi s-au pensionat conform legii, nu în afara ei, astfel că acum sunt nemulţumiţi de schimbarea regulilor considerând că îi dezavantajează nebeneficiind de aceste puncte de stabilitate, de exemplu.

De aceea spun că singurul criteriu care ar fi trebuit să primeze în calcularea pensiei sunt contribuţiile. Orice alt criteriu duce la tensiuni între pensionari pentru că fiecare îşi ştie particularităţile meseriei.

Ca să fie o adevărat o reformă în pensii, în discuţie ar fi trebuit să fie asumate şi decizii privind forme de economisire (creştere contribuţii la pilon 2, pensii ocupaţionale). Asta ar fi fost o dovadă că Guvernul înţelege care este viitorul în politicile publice privind pensiile. Ori nu este nici un Guvern harnic, nici corect dar nici vizionar", a declarat Violeta Alexandru pentru Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor