Redeschiderea dosarului 10 August, contestată de jandarmi. / Declic: Judecarea trebuie să înceapă de urgenţă, înainte de prescriere!

Intrare în forţă a trupelor de jandarmi, Piaţa Victoriei, 10 august 2018. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.09.2024

Comunitatea Declic cere judecarea, în regim de urgenţă, a dosarului 10 August. Curtea Militară de Apel decide, joi, 19 septembrie, dacă va confirma începerea judecăţii pe fond în dosarul 10 August. Tribunalul Militar Bucureşti a confirmat rechizitoriul, însă jandarmii acuzaţi că au ordonat lovirea şi gazarea a mii de protestatari paşnici în 10 august 2018 au contestat decizia.

„Decizia ÎCCJ, prin care nu se mai aplică prescripţia specială nici faptelor comise înainte de 2022, confirmă temerea noastră, că în anul 2026 dosarul 10 august se prescrie. Jandarmii agresori trag acum de timp cât pot, în speranţa că faptele lor reprobabile se vor prescrie şi vor scăpa de o condamnare. De aceea, cerem din nou o judecată rapidă şi corectă”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei "10 august".

Comunitatea Declic s-a implicat în dosarul 10 August şi a luptat în ultimii 6 ani pentru ca victimelor să le fie făcută dreptate. Membrii Declic au susţinut, prin achitarea onorariilor avocaţilor, victimele din dosarul 10 August pe tot parcursul anchetei şi vor continua să o facă până la o decizie definitivă a instanţei.

În 10 august 2018, jandarmii au folosit, împotriva propriilor cetăţeni, grenade care au explodat şi au provocat răni deosebit de grave, conform expertizelor din dosar. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit datelor din dosarul trimis la instanţă, au fost folosite 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de mână cu efect iritant lacrimogen şi 316 cartuşe calibrul 38 şi 40 mm cu efect iritant lacrimogen. O expertiză tehnică realizată de experţi din cadrul MApN arată că grenadele folosite aveau potenţial de a exploda şi de a provoca arsuri şi răni deosebit de grave din cauza forţei impactului, a schijelor şi a temperaturilor extrem de ridicate.

Ioan Crăciuneanu, victimă a violenţelor jandarmilor din 10 august 2018, a solicitat şi obţinut redeschiderea anchetei, în urma unui proces în care a fost reprezentat de sora lui, avocata Lucia Crăciuneanu, şi de avocatul Comunităţii Declic, Toni Decean. Membrii Declic au achitat costurile judiciare, atât pe parcursul anchetei, cât şi în instanţă, în plângerile împotriva clasărilor nelegale ale dosarului.

Astfel, avocaţii au obţinut, la Curtea de Apel Bucureşti, redeschiderea cercetărilor. Ulterior, pe parcursul anchetei, au vizionat sute de ore de înregistrări şi au extras din ele imaginile în care se vede clar că jandarmii lovesc cetăţeni paşnici. Aceste imagini au devenit probe în dosar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor