Danileţ: Legea cu dedicaţie pentru Iohannis va trece sigur de CCR. Dar este imorală. Mai jos de-atâta nu se poate
Proiectul de lege prin care PNL vrea să-l ajute pe Iohannis să candideze la Cotroceni fără să trebuiască să demisioneze din funcţia de preşedinte al ţării nu pare să ridice probleme de constituţionalitate şi, având în vedere aservirea politică a CCR, el va trece cu siguranţă de Curte, a opinat fostul judecător Cristi Danileţ pentru Epoch Times.
Proiectul este însă profund imoral, subliniază fostul magistrat.
Redăm poziţia lui Danileţ
"Este evident un proiect de lege creat special pentru preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis.
În forma pe care am văzut-o pe site, nu pare să ridice probleme de neconstituţionalitate şi oricum Curtea Constituţională este astăzi sub control politic deci un astfel de proiect de lege va trece cu siguranţă de Curte.
Dar este evident o soluţie imorală. Scopul legii este ca un preşedinte să nu fie în acelaşi timp şi om politic, şi membru în partid, şi reprezentant al statului. Dar, din păcate, România este ţara tuturor posibilităţilor.
Mandatul lui Klaus Iohannis, cel puţin cel de-al doilea, a fost total şters şi contrar promisiunilor sale electorale, practic el a trădat o bună parte din electoratul care încă mai credea în reformarea României şi credea profund în statul de drept.
Iohannis ar fi trebuit să facă ce ştie cel mai bine, şi anume să călătorească. Prin urmare ar fi trebuit să se retragă la pensie, liniştit, şi să ducă o viaţă dincolo de politică. Aşa cum ar fi trebuit să facă şi preşedintele Băsescu, să se retragă cu fruntea sus şi să nu se mai implice în politică.
Din păcate Băsescu a dezamăgit uriaş după ce a devenit senator, apoi europarlamentar. Nu mă îndoiesc că şi în cazul lui Iohannis va fi aceeaşi situaţie. De fapt, Iohannis nici nu are ce dezamăgi mai mult, că nu cred că mai jos de-atâta se poate", a declarat Danileţ pentru Epoch Times.
Reamitnim că parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercuri, la Parlament, o propunere legislativă prin care preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţă la alegerile parlamentare.
Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din Legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
"Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, a unei alianţe politice sau a unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte", prevede proiectul.