Curtea Constituţională a primit şapte cereri de anulare a primului tur de scrutin pentru Cotroceni

Curtea Constituţională (CCR) a primit şapte cereri prin care se solicită anularea alegerilor prezidenţiale şi organizarea unui nou prim tur de scrutin, a declarat marţi dimineaţa preşedintele CCR, Augustin Zegrean.
Augustin Zegrean (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.11.2014

Curtea Constituţională (CCR) a primit şapte cereri prin care se solicită anularea alegerilor prezidenţiale şi organizarea unui nou prim tur de scrutin, a declarat marţi dimineaţa preşedintele Curţii, Augustin Zegrean.

„Avem şi şapte cereri prin care ni se solicită să anulăm aceste alegeri, să organizăm un nou tur de scrutin, dar aici lucrurile sunt puţin mai complicate, pentru că legea este strictă în privinţa asta. Pot fi anulate alegerile doar dacă s-au comis fraude care au influenţat rezultatul final al alegerilor. Pot face astfel de contestaţii numai cei care au candidat în alegeri sau partidele care au propus candidaţii. Deocamdată doar un candidat a depus o astfel de cerere, domnul Funar”, a declarat Zegrean, citat de postul B1 TV.

„La noi, de când se organizează alegeri, deja se reclamă anularea lor”, a continuat preşedintele CCR, potrivit sursei citate.

Întrebat dacă instituţia pe care o conduce a primit şi sesizări legate de organizarea votării în diaspora, unde sute de persoane nu au mai apucat să voteze din cauza aglomeraţiei, Augustin Zegrean a răspuns: „Da, am primit o sesizare adresată mai multor instituţii în care se cere să se verifice modul în care s-au organizat alegerile în diaspora”.

Reamintim că Gheorghe Funar, candidat la preşedinţie, a cerut luni anularea primului tur de scrutin şi reluarea alegerilor. Prezidenţiabilul a acuzat mai multe încălcări ale Constituţiei, una dintre plângerile sale vizând tocmai procesul de votare în străinătate, unde, datorită organizării defectuoase, numeroşi cetăţeni au fost privaţi de dreptul lor constituţional de a vota.

Totodată, românii din afara graniţelor ţării care nu au reuşit să voteze datorită numărului insuficient de secţii de votare, de buletine de vot şi a lipsei de disponibilitate a autorităţilor de a decala ora închiderii urnelor, au cerut verificarea organizării alegerilor, reluarea acestora unde e cazul şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor