"Nu acceptăm ca dreptul de a vota să ne fie furat" - scrisoare a românilor din diaspora către Guvern

Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate
Coada la secţiile de votare a românilor din străinătate (Dana Betlevy / Epoch Times Romania)

Ţinuţi ore în şir la cozi infernale pentru a-şi exercita dreptul la vot, românii din diaspora au adresat luni Guvernului Ponta o scrisoare, pentru a-şi exprima revolta faţă de modul în care au fost trataţi de autorităţi în ziua primului tur de scrutin şi pentru a cere ca cei responsabili pentru proasta organizare a turului I de scrutin să-şi dea demisiile şi să fie traşi la răspundere.

Români din Paris, Londra, Dublin, Madrid, Milano, Bruxelles, Toronto, Viena, Roma, München, Berlin, Torino, Ikast (Danemarca) reclamă faptul că reprezentanţii în teritoriu ai guvernului au organizat defectuos alegerile, privând mii de cetăţeni de dreptul lor constituţional de a vota.

Totodată, diaspora mai acuză că declaraţiile premierului Ponta, vicepremierului Dragnea şi ministrului de externe Titus Corlăţean, conform cărora cei care nu au putut să voteze ar fi fost aduşi cu autocarele şi că s-au prezentat prea târziu la secţiile de votare, "sunt o sfidare la adresa tuturor românilor", că numărul secţiilor de votare a fost redus faţă de 2012 şi ca la Paris, Londra, Torino, Viena, München, Stuttgart, Dublin reprezentanţii ambasadelor şi ai comisiilor au blocat accesul în incinta secţiilor de votare înainte de ora la care se întrerupea, în mod legal, procesul de votare.

Redăm scrisoarea românilor din Paris, Londra, Dublin, Madrid, Milano, Bruxelles, Toronto, Viena, Roma, München, Berlin, Torino, Ikast către Guvern, remisă redacţiei Epoch Times.

Scrisoare deschisă a diasporei adresată Guvernului României :

Noi, românii din diaspora, suntem extrem de revoltaţi de modul în care am fost trataţi de către reprezentanţii în teritoriu ai guvernului României pe tot parcursul zilei de 2 Noiembrie 2014, cu ocazia turului I al alegerilor prezidenţiale.

Modul defectuos în care au fost organizate aceste alegeri a dus la privarea a mii de români din diaspora de dreptul constituţional fundamental de exercitare a votului. Cetăţenii români din diaspora nu numai că au fost siliţi să stea la cozi interminabile în multe oraşe din Europa şi din America de Nord pentru A-SI EXERCITA DREPTUL LA VOT, dar, din cauza proastei organizări a acestor alegeri, după ore interminabile de stat la coadă, s-au văzut în situaţia de a nu putea vota, din varii motive invocate de membrii comisiilor de vot: lipsa buletinelor de vot, lipsa formularelor tipizate (Declaraţia pe proprie răspundere), împiedicarea votanţilor de a vota după ora 21, chiar dacă erau în incinta secţiei de votare, sau, în anumite cazuri, blocarea intrării în secţiile de votare.

Declaraţiile făcute de către actualul Prim-Ministru al României şi candidat la preşedinţie, dl Victor Ponta, precum şi cele făcute de către Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD şi de către dl Titus Corlăţean, în seara aceleiaşi zile, declaraţii conform cărora cei care nu au putut să voteze ar fi fost aduşi cu autocarele şi că s-au prezentat prea târziu la secţiile de votare, considerăm că sunt o sfidare la adresa tuturor românilor care şi-au sacrificat o întreagă zi pentru a parcurge distanţa către centrele de votare şi pentru a sta la cozile imense formate din cauza proastei organizări. Scenariul oamenilor aduşi la vot cu autocarele este unul care nu ne este familiar, românii din diaspora cunoscându-l doar din relatările de la tv referitoare la campania PSD. Suntem datori faţă de noi înşine şi faţă de poporul român să amintim că nivelul moral şi simţul civic al românului depăşeşte, în genere, nivelul la care lucrurile se pot înfăptui doar prin aducerea oamenilor cu autocarul sau prin a le influenţa decizia într-un mod sau altul.

NU autocarele au fost cele care i-au adus pe români în număr atât de mare la vot la Paris, Londra, Viena, Bruxelles ,München, Stuttgart, New York, Toronto, Dublin, Berna, Roma, Torino, Madrid…, aşa cum susţineţi dvs, ci dorinţa de a schimba viitorul ţării lor, prin libera exprimarea a voinţei în cabina de vot.

Noi, românii din diaspora, din respect pentru propriul standard moral şi pentru întregul popor român, considerăm necesar să reamintim aici că minciuna grosolană, chiar pronunţată răspicat, NU MAI REPREZINTĂ O SOLUŢIE VIABILĂ: în faţa Domniilor-Voastre se află adevărul, pe care noi îl vedem, îl înţelegem, îl analizăm în profundă cunoştinţă de cauză şi în virtutea căruia reacţionăm şi vom continua să reacţionăm.

Mai mult, Vicepremierul Liviu Dragnea susţine că numărul secţiilor de votare din străinătate a fost mărit. Conform datelor furnizate de site-ul MAE, numărul secţiilor de votare nu numai că nu a fost mărit, ci, dimpotrivă, a fost micşorat faţă de anul 2012, când a fost organizat Referendumul de demitere a lui Traian Băsescu ( 294 secţii de votare anul acesta faţă de 306 secţii de votare în anul 2012).

Realitatea din teren, precum şi declaraţiile oficialilor MAE, făcute înainte de alegeri, conform cărora, cu toate că în afara României ar exista 3 milioane de votanţi , au fost trimise în străinătate, doar 600.000 buletine de vot, ne duc cu gândul la o acţiune de a împiedica românii din diaspora să voteze, ştiind foarte bine care este direcţia în care NU se vor îndrepta voturile lor, după acţiunile şi luările de poziţie publice ale acestora din ultima vreme, extrem de critice la adresa Guvernului.

Incidentele fără precedent înregistrate la Paris, Londra, Torino, Viena, München, Stuttgart, Dublin – pentru care există probe video- în timpul cărora reprezentanţii ambasadelor şi ai comisiilor AU BLOCAT ACCESUL IN INCINTA SECTIILOR DE VOTARE INAINTE DE ORA LA CARE SE INTRERUPEA, IN MOD LEGAL, PROCESUL DE VOTARE, în condiţiile în care cei care doreau să voteze stăteau la coadă de ore bune, nu reprezintă altceva decât o împiedicare voită a exercitării dreptului constituţional la vot (Art. 36 din Constituţie), precum şi infracţiunea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale (Art. 385 Cod Penal).

Noi, românii din diaspora, din respect pentru propriul standard moral şi pentru întregul popor român, considerăm necesar să reamintim aici că minciuna grosolană, chiar pronunţată răspicat, NU MAI REPREZINTĂ O SOLUŢIE VIABILĂ: în faţa Domniilor-Voastre se află adevărul, pe care noi îl vedem, îl înţelegem, îl analizăm în profundă cunoştinţă de cauză şi în virtutea căruia reacţionăm şi vom continua să reacţionăm.

Nu acceptăm ca dreptul nostru de a vota, garantat de Constituţia României, să ne fie furat şi va cerem în mod hotărât ca acesta să ne fie respectat ! Cerem ca cei responsabili pentru proasta organizare a turului I de scrutin să-şi dea demisiile şi să fie traşi la răspundere!

Români revoltaţi din următoarele oraşe :

Paris, Londra, Dublin, Madrid, Milano, Bruxelles, Toronto, Viena, Roma, München, Berlin, Torino, Ikast"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne